Stížnost posluchače Václava Žáka ohledně pokrytí území signálem DAB+ (srpen 2019)

20. srpen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 8. 2019.

Text stížnosti

Vážená Rado, rád bych upozornil na velmi nedostatečné pokrytí území signálem dab+. Teď momentálně stojím na náměstí malebného městečka Blatná bez signálu digitálního vysílání. Výpadky ve vysílání jsou jak v Jihočeském kraji, tak v kraji Západočeském. Vzhledem k tomu, že řada automobilů je vybavena digitálním přijímačem, určitě nejsem sám, komu vadí nedostatečné pokrytí území digitálním signálem.

S pozdravem Václav Žák

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Žáku,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za připomínku k technologické rovině šíření signálu veřejnoprávního vysílání v oblasti Vašeho bydliště.

Požádali jsme vedení Českého rozhlasu o kvalifikovanou odpověď, kterou si dovoluji k tomuto dopisu připojit. Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje.

Věříme, že již do konce tohoto roku dojde v záležitosti, kterou jste popsal, k zásadnímu vylepšení, které Vám umožní poslech veřejnoprávního vysílání ve vyšší technické kvalitě.

S úctou,

Jiří Vejvoda,

místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Vážený pane Žáku,

děkujeme Vám za Váš zájem o digitální vysílání Českého rozhlas v systému DAB+.

Máte pravdu, že v současné době zatím není pokrytí oblasti jižních a jihozápadních Čech dostatečné. Budování celoplošného pokryti, což je náš záměr, je dlouhodobý a složitý proces, závislý mimo jiné i na mezinárodních koordinacích kmitočtů. Proto je výstavba rozdělena do několika fázi. Nicméně do konce roku 2019 budou spuštěny další DAB+ vysílače, které pokrytí ve Vámi zmiňované oblasti výrazně zlepší.  Půjde zejména o vysílače na lokalitách Klatovy – Doubrava a České Budějovice – Kleť. Tyto vysílače budou mít střední a velký výkon a vzhledem k vysoko položeným stanovištím zabezpečí stabilní poslech jak v domácnostech, tak i v automobilech. Předpokládaný termín jejich spuštění je ve IV. čtvrtletí 2019. 

Kromě uvedené oblasti dojde i k rozšíření DAB+ vysílání v západních Čechách (Jáchymov – Klínovec a Plzeň – město) a na Moravě (Brno – Kojál a Zlín – Tlustá Hora. Přibudou i další vysílače pokrývající D1 v úseku Brno – Ostrava). Celkové pokrytí se tak do konce tohoto roku zvýší ze 61% na 80% populace ČR. O přesném termínu spuštění vysílačů bude Český rozhlas informovat v propagační kampani a tiskových zprávách.

S pozdravem

Ing. Karel Zýka

ředitel Techniky a správy

Spustit audio