Stížnost posluchače V. Vacka ohledně záznamu pořadu ČRo Dvojka "Káva o čtvrté" (leden 2017)

25. leden 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 1. 2017

Text stížnosti

Vážené paní a pánové radní,

Mám připomínku k pořadu "Káva o čtvrté" na "Dvojce" českého rozhlasu. A sice k formátu záznamu tohoto pořadu. Dříve bylo tento pořad stáhnout a v klidu si ho poslechnout, třeba při delší cestě do zaměstnání.

Nevím z jakého důvodu se to změnilo, že záznam pořadu lze poslouchat pouze z internetu. Což v mnoha případech není možné.

Pochybuji, že by v tomto případě tam hrála role autotorských práv. Jsou tam často důležité informace z oblasti legislativy nebo zdravotnictví.

Přitom třeba u "Historie českého zločinu", nebo podobných pofiderních pořadů je to možné poslouchat ze staženého záznamu kdykoliv a kdekoliv.

Že by tam hrála role písniček kterými je zbytečně prošpikován pořad a jejich ochrana autorskými právy?

Vzpomínám, že dříve bylo možné podobné kontaktní pořady poslouchat ze záznamu. Ano, úprava bez "písniček" by zabrala pro techniky rozhlasu pár minut. Vzpomínám si, že dříve tomu tak bylo.

Děkuji Vám za návrat k původnímu formátu záznamu bez šlágrů a bez zpráv na začátku pořadu.
S pozdravem

Vladimír Vacek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Vacku,
reagujeme na Váš podnět, který je technického rázu. K naší odpovědi připojujeme vyjádření šéfredaktora stanice Dvojka Martina Gromana. Vyplývá z něj, že si Vámi zmiňovaný problém uvědomuje a podobně jako Rada Českého rozhlasu předpokládá, že v brzké době dojde k nápravě, abyste si pořad Káva o čtvrté mohl „vychutnat“, kdykoli budete chtít.

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Vacku,

děkujeme Vám za Váš podnět a věříme, že Vám budeme moci vyhovět. Situace, kterou popisujete, samozřejmě nenastala kvůli autorským právům. Letos v říjnu jsme do vysílání ČRo Dvojky vrátili hodinový kontaktní pořad Káva o čtvrté. Záznam tohoto pořadu zatím z kapacitních důvodů umísťujeme pouze do celodenních záznamů, což přirozeně klade nároky na připojení k internetu. Rozhodli jsme se tak prozatím proto, že šlo - na rozdíl od pořadů jako Historie českého zločinu apod. - o pořad nový a zatím nezavedený.

Pokud zaznamenáme větší zájem posluchačů zařadit Kávu o čtvrté do našeho archivu v irádiu, pokusíme se najít kapacity, aby se tak mohlo dít. Věříme, že k tomu brzy dojde.

Přeji Vám vše dobré a především dobrý poslech Českého rozhlasu Dvojky

PhDr. Mgr. Martin Groman, Ph.D.
šéfredaktor ČRo Dvojka

autor: kob
Spustit audio