Stížnost posluchače V. Lakomého na pořad Hovory z Lán (leden 2015)

28. leden 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 1. 2015

Text emailové stížnosti

Vážená rado,

v rámci rozvinuté veřejní diskuse, týkající se použití vulgárních výrazů, které zazněly v pořadu Hovory z Lán vysílaného dne 2.11.2014, se na Vás tímto obracím s dotazem, zda na vulgární výrazy vyřčené ve veřejnoprávním mediu v cizím jazyce, se vztahují jiná pravidla, než na tytéž výrazy, které jsou na této "půdě" proneseny v českém jazyce.

Výuka cizích jazyků je na všech školách v ČR již delší dobu běžným standardem, proto by se mělo dbát na to, aby nevznikl "precedent"
spočívající v tom, že používání vulgárních výrazů v cizím jazyce je v pořádku a lze je bez omezení používat i ve veřejnoprávním mediu.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že jsem zásadně proti používání vulgárních výrazů ve veřejnoprávních mediích, a to bez ohledu na to, kdo je používá a v jakém jazyce.

Předem děkuji za odpověď.

V úctě a s pozdravem

Vladimír Lakomý

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Lakomý,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaše psaní z 28. 11. 2014.

Sdílíme Váš kritický postoj k užívání vulgárních výrazů (v jakýchkoli jazycích).
K Vašemu dotazu ovšem musíme připojit poznámku, že při posuzování takových jevů vždy záleží na daném žánru ‒ například užití vulgarismu v rozhlasové hře, kde by takový výraz sloužil charakteristice postavy, určitého prostředí atp., je něco jiného, než kdyby se to opakovaně objevilo kupříkladu v rozhovoru poskytnutém Českému rozhlasu v publicistické relaci vyřčeno nějakým politikem atp.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio