Stížnost posluchače V. Blažka na uvedení nepravdivé informace v internetovém zpravodajství ČRo (říjen 2015)

21. říjen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 10. 2015

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

obracím se na vás se stížností, kterou jsem primárně adresoval Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta stížnost zhodnotila jako nespadající do její kompetence, neboť jde o internetové zpravodajství.

Na webu ČRo http://www.rozhlas.cz/zpravy/asieaustralie/_zprava/japonsko-spustilo-prvni-jaderny-reaktor-od-havarie-ve-fukusime--1521135
je v článku uvedena informace "V Japonsku znovu funguje jaderný reaktor. Zařízení v elektrárně Sendai inženýři zapnuli i navzdory protestům. Navíc jen několik dní poté, co si obyvatelé země připomínali 70. výročí svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. U této příležitosti totiž mnozí protestovali proti nukleárním elektrárnám, hlavně kvůli havárii ve Fukušimě, při které před čtyřmi lety zemřelo 19 tisíc lidí."

Tato informace je nepravdivá a zavádějící, neboť toto množství lidí zahynulo následkem zemětřesení a vlny tsunami, nikoli následkem havárie JE Fukušima, jak je v článku zavádějícím způsobem uvedeno.

Domnívám se, že použitou formulací zprávy je porušena objektivita a veřejně šířena nepravdivá informace.

Děkuji za vaše stanovisko, případně za přispění k tomu, aby tato zpráva byla formulována méně bulvárním způsobem, který by byl profesionální, objektivní a hodný důstojného a důvěryhodného média veřejné služby.

V úctě

Ing. Vítězslav Blažek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš podnět z 2. září 2015.

Máte pravdu, že se Vámi zmíněné zprávě na webu ČRo jednalo o nepravdivou a zavádějící informaci.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Mgr. Tomáš Pancíř, ředitel Centra zpravodajství ČRo.

Rada Českého rozhlasu zmíněné vyjádření nepokládá za adekvátní. Spíše než ujištění, že v onom článku na webu ČRo nešlo o „záměrné zkreslení“ (to pokládáme za samozřejmost), radní zajímá, jak se mohlo stát, že si zcela zjevné chyby dříve nevšiml příslušný editor. Zaráží nás rovněž to, že Mgr. Pancíř zmiňuje opravu, k níž došlo po přijetí Vaší stížnosti, ale článek na webu ČRo stále nese pouze původní datum („11. srpna 2015 v 21:52“ ‒ tolik datace článku při náhledu z 19. 10. 2015 v 0:20). Pozdější změny článků by měly být označeny s uvedením data a času aktualizace, jak je to běžné i v řadě českých internetových masmédií. Radní se budou zajímat i o to, jak se to má obecně s (ne-)označováním změn v textech publikovaných na webu Českého rozhlasu.

Vážený pane inženýre, velice Vám děkujeme za přesnou kritickou zpětnou vazbu k práci Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Formulace, kterou posluchač cituje, vznikla z důvodu stylistické neobratnosti, jež bohužel
ovlivnila i významové vyznění celé věty. Havárie ve Fukušimě je úzce spojena s ničivými následky
vlny tsunami, což redaktor v této pasáži nedostatečně oddělil. Tento nedostatek byl neprodleně
po obdržení posluchačova upozornění odstraněn. Bohužel při úpravách materiálu z vysílání
Českého rozhlasu pro potřeby zpravodajského webu redaktor text tímto způsobem doplnil
a zjednodušil. Rozhodně nešlo o žádné záměrné zkreslení.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/asieaustralie/_zprava/japonsko-spustilo-prvni-jaderny-reaktor-od-havarie-ve-fukusime--1521135

Tomáš Pancíř
ředitel Centra zpravodajství

autor: kob
Spustit audio