Stížnost posluchače Tomáše Karabely ohledně koncertu na Václavském náměstí 17. 11. 2014 (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text e-mailové stížnosti

Zdravím, ctěná rado!

Chci se zeptat, zda už je pravidlem, že Radiožurnál pod záminkou připomínek výročí bude pořádat politické agitace, jako se to dělo v pondělí na Václaváku, anebo zda se teprve ověřuje v pilotních projektech, jak tohle zneužití rádia nejúčinněji nastavit.

Děkuji za pozornost, Tomáš Karabela

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Karabelo,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět z 19. listopadu 2014.

Je pro nás obtížné vyjadřovat se k psaní, které má formu jakési krátké ironické glosy.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál. Rada Českého rozhlasu to vyjádření na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze. Vážený pane Karabelo, Rada ČRo se s podobnými sebechvalnými vyjádřeními pracovníků ČRo nespokojuje. K ověření kvality práce ČRo Rada Českého rozhlasu hodlá v blízké budoucnosti zadávat další nezávislé odborné analýzy vysílání ČRo.

Rada ČRo analýzy, které prostřednictvím Českého rozhlasu zadala, průběžně zveřejňuje na svých internetových stránkách, viz jejich část „Tiskové zprávy“ zde: http://www.rozhlas.cz/rada/portal

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Koncert Znovu 89 vysílal Radiožurnál jako příspěvek k oslavám Listopadu 1989. Ano, vzhledem k tomu, že prezident Zeman porušil dosavadní tabu a ve vysílání Radiožurnálu mluvil sprostě, tušili jsme od umělců, kteří mají silný občanský postoj, že by mohli postupovat podle rčení o hrubém pytli a záplatě. Požádali jsme je, aby se vyvarovali vulgárních výrazů. Všichni nám to slíbili. Nedodržel to pouze David Koller, který řekl sprosté slovo, za které se hned posluchačům a Českému rozhlasu omluvil. Koncert byl třeba pro těch 20 000 lidí, kteří na něj přišli, v zájmu toho, že letošní výročí Listopadu si připomínáme ve velkém, vysílali jsme několik mimořádných diskusí, například Klause x Zeman, v našem programu najdete rozhovory s kontroverzními osobnostmi tehdejší doby, stejně tak jak s disidenty. Koncert byl plánován jako oslava svobody. Tedy i svobody slova. To nebyl diskusní pořad, kdy hlídáme korektnost a vyváženost, ale svobodný koncert. A umělci patřili k výrazným hybatelům procesů v Listopadu 89.

Jan Pokorný
Šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio