Stížnost posluchače T. Fomína ohledně výroku redaktorky B. Hlavenkové na stanici Vltava (prosinec 2020)

16. prosinec 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 16. 12. 2020.

Text stížnosti

Vážení členové Rady ČRo,

obracím se na vás kvůli výroku redaktorky Beaty Hlavenkové v pořadu Jazzový podvečer vysílaný 1. listopadu 2020 na stanici Vltava a dostupný např. zde: https://vltava.rozhlas.cz/jazzovy-podvecer-s-beatou-hlavenkovou-8350676 V čase 11:09 redaktorka říká: "Pustím vám skladbu s tak příznačným názvem pro tuhle zvláštní dobu, New Life Experience. Novou životní zkušenost teď zřejmě prožíváme všichni. Nikdo si ještě nedávno nepomyslel, pokud tedy roky nesledoval varování různých odborníků, že náš život jako takový, ale i ten společenský, bude ve velké míře ohrožovat uměle vytvořený virus." Nevím, o jakou studii paní redaktorka svou teorii o umělém původu viru opírá a kdo jsou oni zmiňovaní "různí odborníci". Podle mého názoru je převažující názor odborné veřejnosti, vyjádřený např. zde: https://www.theguardian.com/world/2020/may/01/could-covid-19-be-manmade-what-we-know-about-origins-trump-chinese-lab-coronavirus nebo v názorném videu zde https://www.businessinsider.com/coronavirus-lab-manmade-myth-debunked-2020-6 takový, že virus je původu přirozeného. I když připustím, že stoprocentní jistotu zřejmě nemáme, nevidím důvod, aby moderátorka jazzového pořadu svoji ničím nepodloženou domněnku šířila na vlnách veřejnoprávní instituce. Protože s výrokem, že prožíváme nelehkou "novou životní zkušenost", naopak souhlasit lze, ocenil bych, kdybychom si ji ještě více nekomplikovali zavádějícími teoriemi hudební publicistky. Vás, členy Rady ČRo, tedy prosím, abyste v případě, že moji připomínku uznáte za relevantní, paní redaktorku na faktický přešlap upozornili.

Děkuji, TF


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Fomíne,

děkujeme za Vaši připomínku k obsahu vysílání stanice Český rozhlas Vltava. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytla ho šéfredaktorka Jaroslava Haladová. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se domnívá, že redaktorka měla své tvrzení opřít o názor některého z odborníků, kteří teorii o umělém původu viru prosazují. Například 22. dubna 2020 se v pořadu Host Lucie Výborné objevila molekulární bioložka Soňa Peková, v rozhlasovém archivu lze relaci nalézt s titulkem: "Soňa Peková: Nový koronavirus považuju za uměle vytvořený, nemá charakteristiky, které známe z přírody". (https://radiozurnal.rozhlas.cz/sona-pekova-novy-koronavirus-povazuju-za-umele-vytvoreny-nema-charakteristiky-8187948).

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den, vážený pane Fomíne,

děkujeme za Váš ohlas na vltavské vysílání, těší nás, že máme tak pozorné posluchače. Máte pravdu, i já osobně si myslím, že by se k původu koronaviru měly vyjadřovat v éteru spíše odpovědné autority. Na druhou stranu, vysílání Vltavy připravují vyhraněné umělecké osobnosti, jejich osobitý pohled na svět činí vysílání pestrým, zajímavým a v mnoha směrech přínosným.

Nejsme zpravodajská stanice, kde by šlo vždy jen o fakta. Ale i tak uznávám, že výrok vyzněl nešťastně a mohl působit zavádějícím dojmem. Jménem celé stanice se Vám omlouvám.

Doufám, že v jiných vysílacích časech Vás Vltava těší a že na nás nezanevřete.

S přáním klidných dní

Mgr. Jaroslava Haladová
šéfredaktorka ČRo Vltava

Spustit audio