Stížnost posluchače S. Jánského na komentář Dušana Radovanoviče, uveřejněný na Radiu Wave 11. 3. 2016 (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Vážení, Rad bych tímto podal stížnost na pořad "prolomit vlny" viz link http://www.rozhlas.cz/radiowave/prolomitvlny/_zprava/1592758
Kde se redaktor jménem D. Radovanovic zcela účelově zástava levicových extrémistů, kteří proti zákoně okupují objekt v ulici Jeseniova 60, Praha 3. Shodou okolnosti kousek od uvedeného objektu mam byt a jsem tedy se situaci podrobné obeznámen.
Uvedena reportáž obsahuje radu nepravd a účelových konstrukci, které maji vyvolat dojem, ze oni anarchisté jsou vlastně chudáci, kteří maji na objekt nárok a stát je sikanuje.
1) oni anarchisté v objektu opakovaně provozovali komercni činnost. Pokud mate kavárnu a přidáváte tam pivo, tak je to komerční činnost !!! Pokud na koncertech vybíráte " dobrovolně" vstupné 150kc a přidáváte toast se šunku v hodnotě 5 Kč za 25 Kč, tak je to opět komerční činnost.!!! A je jedno, jak tomu anarchisté v objektu formalne rikaji!
2) anarchisté do objektu opakovaně brali na přespavani ilegální imigranty( velmi pravděpodobně muslimske) a jiste chapete, ze se jich jako obyvatele Žižkova bojíme. Vidíme, jak muslimští imigranti terorizuji bíle původní obyvatele v Berlíně, Kolíně nad Rýnem , Vídni, Londýně, Paříži...a máme ženy a deti, které se vždy stávají prvni oběti imigrantskeho řádění a nasili!
3) občane si opakovaně na tento objekt a aktivity jeho " okupantů" stěžovali. Hluk, nepořádek, přespavani ilegálních imigrantu Atd
4) jiste, v nasi zemi existuji podvodníci, kteří unikli a unikají potrestáni... Nicmene to neznamena, ze se máme stejne chovat i všichni ostatni...!!!
5) neni pravda, ze o Objekt neni zájem !!! Naopak podle našich informaci maji o objekt velky zájem investoři, kteří ho chtějí opět přeměnit ve zdravotnické zařízení. Stát by tedy mohl objekt výhodné prodat a objekt by skutecne sloužil svému okolí!
6) je směšné se ohánět argumentem, ze ona " Klinika" nabízí kulturní program pro okolí. To myslite, ze jako Cesi ze Žižkova budeme chodit na kurz "češtiny pro cizince", nebo kurz " romštiny"???!!!
Z výše uvedeného je patrně, ze redaktor poradu záměrně zkresluje situaci kolem uvedeného objektu ve prospěch jeho nelegálních okupantů a mel by byt řádně a pro výstrahu ostatním potrestán!
Pokud by snad CRo zajímal názor sousedů objektu, ja osobne ochoten tyto informace poskytnout!
Informujte me o výsledku Vase šetření v době co nejkratší.
S pozdravem,
Mgr. Stanislav Jansky

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Jánský,
děkujeme za Váš podnět ohledně komentáře pana Radovanoviče na téma Kauza Klinika. Protože se jedná o komentář, jde o vyjádření názoru. Chápeme Vaše obavy z provozu Kliniky, z aktivit, které se tam konají i z pojímání zákonů levicovými aktivisty. Přestože ČRo nepovažuje tuto stížnost za opodstatněnou, Rada ČRo připomíná, že korektní postup by byl dát či uvést možnost vyjádření opačných názorů, než má pan Radovanovič.

S pozdravem
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Stížnost Mgr. Stanislava Janského se týká komentáře s názvem Kauza s Klinikou a je o dodržování pravidel a nezbytnosti legislativních změn, jehož autorem je externí přispěvatel Radia Wave Dušan Radovanovič a jenž byl uveřejněn na této stanici 11.března 2016 v pravidelné komentářové rubrice Prolomit vlny (vysílání, webová stránka). V této rubrice jednotlivé osobnosti stanice i externí spolupracovníci představují vlastní úhel pohledu na nejrůznější aktuální události, témata, problémy a fenomény, přičemž se snažíme nabízet celé spektrum názorů, s přihlédnutím k aktuálním otázkám, společenskému postavení komentátorských osobností a cílové skupině posluchačů.

Zmiňovaný komentář (nikoli reportáž, jak uvádí stěžovatel) podle nás splňuje všechny požadavky na tento útvar, je napsaný korektně, věcně a v souladu s Kodexem ČRo (viz Kodex ČRo, čl 6.7 a čl 6. 14). Nedochází v něm k žádnému překrucování faktů a je také na webové stránce Radia Wave zřetelně označen jako názorová rubrika, prezentující hodnotící soud autora („Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky“).

Stížnost pana Janského vyjadřuje jeho osobní nesouhlas s názorovými a ideovými východisky autora komentáře a dále obsáhlou prezentaci názorů stěžovatele na autonomní sociální centrum Klinika v Jeseniově ulici na Praze 3. V některých případech jsou informace o tomto objektu a jeho aktivitách, které uvádí ve stížnosti, doložitelně mylné. Nicméně naším cílem není polemizovat s konkrétními názory stěžovatele. Vzhledem ke konzistentním a veřejně prezentovaným protiimigrantským (a dalším) názorům pana Mgr. Stanislava Janského, jež jsou dohledatelné ve volně přístupných zdrojích, lze jeho názor na komentář Dušana Radovanoviče předpokládat a vnímáme jej jako jednu z reakcí (mimochodem v celé řadě pozitivních), které na stanici dostáváme jako zpětnou vazbu od posluchačů. Stížnost však z pohledu editoriálního rozhodování, řídícího se především kritérii vyplývajícími z Kodexu ČRo, nepovažujeme za opodstatněnou.

Mgr. Iva Jonášová
šéfredaktorka Radia Wave

autor: kob
Spustit audio