Stížnost posluchače R. Sobotky na komentování počasí na stanici RŽ (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text emailové stížnosti

Dobrý den,
dnes ráno při komentování počasí,cca v 6:45 si dva redaktoři ve vysílání přehrávali sexistickými narážkami slovní pingpong.
Nevadilo by mi to ,kdyby to bylo třeba o půlnoci.Ale v době, kdy vysílání sledují také školáci,je to přinejmenším zarážející.
Navíc se oba pracovníci rozhlasu u toho zřejmě dobře bavili.
Požaduji vysvětlení jak je něco takového, sdělovat v době přímého vysílání,možné.
Předpokládám,že oba mají slušný výdělek a mohou si jít sednout po pracovní době do kavárny(třeba i pražské) a tam se dobře bavit i jinými nechutnostmi.
Předpokládám projednání v radě a proto i od rady očekávám odpověď.
Děkuji .
R.Sobotka

Odpověď Rady ČRo

Dobrý den,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 30. ledna 2015.
Soudíme, že se v dané relaci jednalo o nevhodnou, lascivní narážku.
V poslední době nejste jediný, kdo si na podobný jev ve vysílání ČRo postěžoval, tím spíše Rada ČRo bude s vedením Českého rozhlasu diskutovat o tom, kde vedení ČRo spatřuje hranice mezi zábavností a pokleslým chováním.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 25. března 2015. Text připojujeme v příloze.

Jak z toho sdělení J. Pokorného vidíte, hodnotí onu relaci jinak. S tím nesouhlasíme, berme to tedy jen jako dokument o současné míře sebereflexe vedení ČRo v oné záležitosti. Pro Radu Českého rozhlasu je to východiskem pro výše zmíněnou diskusi.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření ČRo ke stížnosti pana R. Sobotky ohledně moderování počasí na stanici Radiožurnál

Vzhledem k informacím meteorologů jsme se v Ranním Radiožurnálu zabývali i informací o možném rekordně nízkém tlaku. Tak jako vždy, přinesli jsme i k této zajímavosti několik dalších informací. Ta hlavní byla, že i profesor Pirk sděluje, že moc nevěří přímým dopadům na zdravotní stav. A pro zajímavost redaktorka v rozhovoru s moderátorem s nadhledem a velkou mírou nadsázky uvedla, že se hovoří také o „rozumné sexuální aktivitě“. Moderátor pak uzavřel krátký rozhovor tím, že lékařské kapacity tomuto sdělení meteorologů nepřikládají zvláštní význam – a v žertu, když se loučil s redaktorkou, pronesl, že očekával, že ona to vysvětlí. Ve vysílání rozhodně nezaznělo nic, co by mohlo způsobit újmu dětem, nic, co by mohlo být považováno za „sexistickou narážku“.

Jan Pokorný
šéfredaktor

Spustit audio