Stížnost posluchače R. Sarközi ohledně informování o problematice ONIV v ČRo (prosinec 2022)

14. prosinec 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 14. 12. 2022.

Stížnost

Dobrý den,

rád bych se zeptal, proč Český rozhlas snad jako jediné médium v ČR neodvysílal žádné informace k problémům škol s ONIV (peníze na pomůcky a učebnice pro žáky), ani reakce na urážlivé výroky ministra školství Vlasdimíra Balaše na adresu ředitelů škol, které zazněly v rozhovoru s ním v Deníku N. Toto téma (ONIV) se opakovaně řešilo i na půdě Poslanecké sněmovny a vyjádřila se k němu řada školských organizací včetně Pedagogické komory, z. s.

Předem Vám děkuji za odpověď.

Více viz například zde:
https://www.pedagogicka-komora.cz/2022/10/problemy-skol-s-oniv-v-mediich.html

Nebo včerejší zpravodajské relace TV Nova a CNN Prima News...

S pozdravem

Mgr. Radek Sárközi
prezident spolku
Pedagogická komora, z. s.

www.pedagogicka-komora.cz


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Sarközi,

děkujeme za podnět. O informace jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl je ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan. Znění jeho stanoviska připojujeme k naší odpovědi.

Vyjádření ředitele Ondřeje Suchana radní Českého rozhlasu považují za vyčerpávající, dokládá, že Český rozhlas se Vámi uváděné problematice ve svém vysílání věnoval.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

problematice chybějící miliardy korun v rozpočtu ministerstva školství na ostatní neinvestiční náklady tzv. ONIV, tedy například výdaje na učební pomůcky, na školní potřeby a na učebnice, ale také nemocenskou atd. v reakci na stanovisko ministra školství Vladimíra Balaše jsme se věnovali 26. října 2022. Šlo jednak o krátkou anonci jeho rozhovoru pro Deník N na obou zpravodajských stanicích ČRo Radiožurnál a ČRo Plus v ranním přehledu médií. V odpoledním vysílání stanice ČRo Plus názor na Balašův postoj vyjádřila zástupkyně učitelské veřejnosti Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy, učitelka na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích. V asi sedmiminutovém rozhovoru na stanici ČRo Plus byl představen postoj ministra Balaše ústy moderátorky. Připomněla, že ministr Balaš chce hledat úspory snížením hodinové odměny suplujícím učitelům - dvojnásobná sazba ztratila podle něj vzhledem k vyšším platům učitelů oproti minulosti smysl. Paní Mazancová oponovala a uváděla své argumenty. Máme za to, že problém byl střízlivě a vyváženě osvětlen z obou stran.

Obecně se Zpravodajství zabývá problematikou sestavování rozpočtu jako důležité součásti správy státu soustavně. Konkrétně výši výdajů na školství jsme také věnovali pozornost, včetně kritického komentáře Petra Šabaty ve vysílání ČRo Plus a otištěném na zpravodajském webu iROZHLAS.cz 12. září. Na peníze pro školství se 18. října rovněž soustředil pořad Pro a proti na stanici ČRo Plus.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio