Stížnost posluchače R. Ognara na vysílání ČRo Plus (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Vážení,
občas poslouchám ČRO PLUS, a jsem velmi znepokojen jak velký prostor dáváte různým lidem co se svým názorem vyjadřují k zahraničnímu dění.
Nemám změřeno jestli názory analytiků co mají opačný názor dostávají stejný čas na svá vyjádření.
Pokud ne, porušujete svůj vlastní kodex v bodech c),d),e).
A nevím jestli to pozorujete, ale bohužel se stáváte hlásnou troubou propagandy jedné světové mocnosti.

Berte tento e-mail jako mou první reklamaci vašeho vysílání.

S pozdravem,

Richard Ognar

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Ognare,
děkujeme za Vaši připomínku týkající se pestrosti názorů v pořadech Českého rozhlasu Plus. Z vyjádření šéfredaktora této stanice Ondřeje Nováčka vyplývá, že si Rada Českého rozhlasu nechává vypracovávat nezávislé odborné analýzy na různá témata.
Můžeme Vám slíbit, že v analýzách budeme pokračovat, například v těchto dnech je v běhu zadávání dalších tří. Uvidíme, jaké přinesou výsledky. Pokud z nich vyplynou pochybení ze strany Českého rozhlasu, radní se jimi nepochybně budou zabývat.
S pozdravem

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Věnujeme velké úsilí tomu, abychom zprostředkovali co nejširší spektrum názorů a nepotlačovali žádný z nich, pokud je v souladu s Ústavou, Listinou základních práv a svobod a ostatními zákony ČR. Samozřejmě reflektujeme nejen domácí témata, ale i zahraniční, protože řada z nich má dopad na dění v ČR, byť tento dopad není na první pohled zřejmý. V tomto globálním vnímání je ČRo Plus na českém rozhlasovém trhu unikátní a výjimečný je i v množství svobodných komentářů, které ve svém vysílání posluchačům zprostředkovává. V tomto smyslu tedy Kodex ČRo neporušujeme, stejně jako ho neporušujeme ani v dalších bodech, které zmiňujete. Zcela odmítám tvrzení, že jsme hlásnou troubou propagandy jedné světové mocnosti. Nevím, kterou mocnost máte na mysli. Věřte, že parametry našeho vysílání kontinuálně sledujeme a kontrolní funkci mají např. i Rada Českého rozhlasu nebo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada Českého rozhlasu si nechala před časem zpracovat nezávislou 100stránkovou analýzu toho, jak jsme informovali o „ukrajinské krizi“ v období 1. 1. – 30. 10. 2015. Výraznější pochybení nenalezla. Dovolte mi ocitovat hlavní závěry:
„V jednotlivých atributech, sledovaných kvantitativní analýzou, jsme konstatovali vyvážený přístup k hlavním aktérům konfliktu, jimiž byli Rusko a Ukrajina. Kvantitativní reprezentace z hlediska využitých informačních zdrojů i výběru aktérů promlouvajících v příspěvcích ukázala rovnoměrné zastoupení obou hlavních stran. Šířka spektra zdrojů a promlouvajících osobností indikuje snahu nechat zaznít širokému spektru různých názorů a postojů.“ … „Výsledky předkládané analýzy tedy ukazují, že Český rozhlas při pokrývání tématu ukrajinské krize ve sledovaném období nepostupoval v rozporu se svými povinnostmi veřejnoprávního média.“

Mohu Vás ubezpečit, že i do budoucna budeme ve vysílání ČRo Plus otevřeni všem názorům, které nebudou v rozporu s legislativou České republiky. V žádném případě nechceme a ani nemůžeme být nástrojem propagandy jakékoliv mocnosti.

Mgr. Ondřej Nováček
šéfredaktor ČRo Plus

autor: kob
Spustit audio