Stížnost posluchače R. Koiše na vysílání ČRo Radiožurnál (říjen 2015)

21. říjen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 10. 2015

Text stížnosti

Dobrý den,
prosím o vyvážené zpravodajství stanice Radiožurnál. Od časného rána do posluchačů pumpujete informace o nějaké staré paní z Velké Británie, co prý bude na trůnu nejdéle ze všech. KOHO TO PROSÍM VÁS V DNEŠNÍ DOBĚ A V ČR ZAJÍMÁ !!!!!???? Nemá třeba mnohem větší zpravodajskou hodnotu vysílat v přímém přenosu projev předsedy EK Junckerse v EU, aby si lidé mohli udělat (nezprostředkovaně) představu o tom, jak chce EK postupovat v případě valící se imigrantské vlny.
Děkuji a s pozdravem,
Radek Koiš

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaši stížnost z 9. září 2015.
Chápeme jej jako kritiku toho, jak stanice Radiožurnál rozlišuje důležitost událostí a témat. Pokládáme tuto problematiku za velice důležitou: obecněji se týká nastolování mediální agendy (agenda setting) nejposlouchanější stanicí ČRo a toho, nakolik se Radiožurnál posouvá k tzv. infotainmentu.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Text připojujeme v příloze. Chápejme ho prosím jen jako dokument o současné míře sebereflexe vedení ČRo v oné záležitosti. Rada ČRo se s tím vyjádřením neztotožňuje. Tvrzení J. Pokorného jako „je nezpochybnitelné“, „zaznělo vše podstatné“ či „poskytli jsme dost informací“ jsou pouhými proklamacemi ‒ pisatel je nijak nedokládá. Rozumné by bývalo bylo uvést na příkladu onoho vysílání ze dne 9. 9. 2015, respektive alespoň z jeho části, údaje o počtu zmínek Radiožurnálu o dvou událostech, které zmiňujete (rekord v délce panování britské královny a velmi důležitý projev Jeana Clauda Junckera v Evropském parlamentu /první Junckerova Zpráva o stavu Unie/).
Rada ČRo už v minulosti několikrát vedení ČRo žádala, aby se ve svých vyjádřeních pro radu snažilo o věcnost a přesnost a aby upustilo od pouhých proklamací. Budeme to muset vedení Českého rozhlasu znovu připomenout.

Rada ČRo se v současnosti přiblížila k tomu, aby mohla zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu. Problematika rozlišování důležitosti událostí a témat na stanici Radiožurnál by se mohla stát jedním z témat. Jistě by bylo zajímavé nechat zjistit například to, v jakých proporcích bývá referování Radiožurnálu o britské královské rodině a míra pozornosti, kterou tato stanice (ne-)věnuje jiným událostem z daného období.

Vážený pane Koiši, velice Vám děkujeme za aktivní zájem o práci Českého rozhlasu i za to, že na ni kladete vysoká kvalitativní měřítka.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Informace o britské královně byla jednou ze zajímavostí, kterou Radiožurnál vysílal ve středu
9. 9. Je nezpochybnitelné, že jsme se velmi významně věnovali také projevu Jeana Clauda
Junckera v Evropském parlamentu, kde z místa o něm referovali naši zpravodajové. Ve
vysílání zaznělo vše podstatné o návrzích tohoto čelného politika EU, včetně analýz,
komentářů a postojů předních českých politiků. Poskytli jsme dost informací k tomu, aby si
česká veřejnost dokázala udělat představu o plánech Evropské komise na řešení uprchlické
krize. Jak říkal pan Juncker - Evropané by neměli mít z náporu běženců strach a
vzpomenout si, že v historii starého kontinentu byl uprchlíkem téměř každý. Uprchlické krizi
jsme se věnovali i ve 20 minutách Radiožurnálu a v dalších publicistických formátech.

Jan Pokorný
šéfredaktor

autor: kob
Spustit audio