Stížnost posluchače R. Davida ohledně komentáře I. Pekárkové dne 18. 5. 2021 (červen 2021)

16. červen 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 16. 6. 2021.

Text stížnosti

Vážení,

v posledních několika letech vyváženost a objektivita Českého rozhlasu prudce poklesla. Odhaduji, že asi tak stejně jako ČT, ale televizi nemám, tak to nechci hodnotit. 

Již jsem si na neobjektivitu u ČRo párkrát stěžoval, ale cca žádná reakce.

Za další vrchol urážlivé kampaně považuji urážlivý komentář Ivy Pekárkové. 

Je jasné, že myslí Martina Konvičku, ale od té doby, co se docent Konvička veřejně angažuje, mu již prostor ČRo neposkytujete. Ovšem v archívu je s ním spousta pořadů o motýlech, Šumavě, kůrovci....

Pokud zveřejňujete takto urážlivé a extrémistické komentáře, měl by dát ČRo prostor i napadené straně.

Na rozdíl od paní Pekárkové jsem tenkrát na Malostranském náměstí byl a vše jsem viděl. Za svůj totálně zkreslený popis nemůže, nebyla tam a jen popis převzala od medií, které tam, ač pozvány, také nebyly.

Dále dává ČRo velký prostor extrémistce Apoleně Rychlíkové. Mně to nevadí, rád si její ujeté názory poslechnu, ale názorů odlišných či dokonce opačných se nedočkám.

Děkuji

S pozdravem

René David

Iva Pekárková: Kyblíček, lopatička a teroristický útok


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Davide,

děkujeme za Váš podnět.

Někteří radní dlouhodobě nejsou spokojení s vyvážeností především stanice Český rozhlas Plus.

Rada Českého rozhlasu považuje za nevhodné, aby Český rozhlas dával prostor pro leckdy vulgární vyřizování účtů mezi představiteli významných názorových skupin. Ještě horší variantou je, když dotčená osoba nedostane jakýkoli prostor pro svoji obranu.

Rada Českého rozhlasu s Vámi souhlasí v tom, že především stanice Český rozhlas Plus by více měla dbát na široké názorové spektrum. I z tohoto důvodu na své dubnové schůzi přijala následující usnesení:

"Rada Českého rozhlasu na základě dodaných nezávislých analýz, interních analýz Českého rozhlasu a na základě přetrvávajícího počtu stížností posluchačů zaslaných k rukám Rady a ombudsmana Českého rozhlasu, konstatuje nespokojenost s tím, jak je dbáno zásad objektivity, nestrannosti a vyváženosti ve vysílání stanice Český rozhlas Plus. Na základě příslušných ustanovení zákona o Českém rozhlasu a kodexu Českého rozhlasu vyzývá vedení Českého rozhlasu k nápravě nedostatečné názorové plurality a k zajištění větší vyváženosti zastoupení představitelů společensky relevantních názorových proudů a skupin."

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio