Stížnost posluchače Petra Jeníčka ohledně zrušení pořadu Tlučhořovi (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Zdravím, posílám svou stížnost na zrušení pořadu Tlučhořovi již bez překlepů :-) , děkuji za pochopení :

Vážení členové rady Českého rozhlasu,

dovoluji si vám adresovat stížnost na zrušení pořadu- rozhlasového seriálu- Tlučhořovi na vlnách ČR Dvojka od 1.1. 2021.  Seriál Tlučhořovi je vysílán již 30 let od roku 1991 s malými přestávkami . Již v minulosti čelil nelibosti některých pracovníků ČR a byl již jednou zrušen. Nyní se tedy jedná o tzv. "druhé rušení" tohoto oblíbeného pořadu na vlnách Českého rozhlasu.Jistě existuje celá řada "objektivních" důvodů , které k tomu vedly a já si dovolím předestřít vám pohled nás, fanoušků tohoto seriálu : Seriál Tlučhořovi reflektuje nejen minulost , ale i současné dění ve společnosti a to bez hyperkorektnosti a bez "nadržování" jakékoliv politické straně nebo světové velmoci či jinému uskupení ( např. EU ). Z tohoto důvodu je podle nás již podruhé "vymeten" z Českého rozhlasu. Nyní však byl postup rušení rafinovanější , než v minulosti. Před cca jedním rokem bylo autorům ( pánové Oldřich Kaiser a Jiří Lábus) sděleno, že čas jednoho dílu je zkrácen z 15 minut na 5 minut. Vzhledem ke koncepci pořadu měl být tento zásah teotericky likvidační a zřejmě se očekávalo, že pánové celý projekt sami ukončí. K překvapení managementu ČR se oba autoři zvládli vyrovnat s tímto zásahem do dramaturgie a zásobovali nás celou řadou povedených dílů i nadále. Bylo tedy třeba postoupit k dalšímu kolečku  oné dobře známé "salámové metody" a tak byla k 1.1. 2021 ukončena tvorba nových dílů a vysílány budou jen pečlivě vybrané ( zřejmě ideologicky nezávadné) díly z minulosti. Vážení členové rady Českého rozhlasu , nepřípomíná vám to něco? Mně ano a to období před r. 1989 , kdy stejně v tichosti mizely osobnosti a pořady , které se nehodily tehdy vládnoucímu režimu. Dnes je důvodem například nedodržování "politické korektnosti" , proimigrační rétoriky či multi- genderového pohledu na společnost.

Víte , je mi 50 let, před 30 lety jsem se radoval, stejně jako mnozí v vás, z nabyté svobody projevu a nyní , když vidím, jak je z této svobody znovu ukrajováno ( samozřejmě ze vznešených důvodů...), je mi opravdu smutno.

Proto jsem vás, vážení členové rady chtěl požádat o pomoc, resp . posouzení a také o zastání se nás , fanoušků seriálu Tlučhořovi, jakožto kulturní menšiny . Mnoho z nás sleduje tento seriál celých těch 30 let  a mysleli jsme, že důvodem , proč seriál jednou skončí, bude věk autorů a nikoliv restrikce ze strany "svobodných médií".

Napsal jsem email  i řediteli ČR panu René Zavoralovi, bohužel však na tento podnět nereagoval .

Moc děkuji za posouzení a přeji v dnešní době hlavně zdraví a optimismus , který zatím nás, příznivce seriálu Tlučhořovi,neopouští .

V úctě

MUDr. Petr Jeníček


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Jeníčku,

radní Českého rozhlasu Vám děkují za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracoval ho ředitel Programu Ondřej Nováček. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu nemá zákonné právo rozhodovat o tom, zda konkrétní pořad do programu vysílání zařadit, či nikoli. To samé platí o rozhodnutí vedení Českého rozhlasu relaci z vysílání stáhnout. Rada Českého rozhlasu v této souvislosti pouze schvaluje dlouhodobé plány programového, technického a ekonomického rozvoje.

Přejeme si, abyste i nadále zůstal posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Jeníčku,

děkujeme za Váš podnět. Jak sám uvádíte, pořad Tlučhořovi vysílala stanice Dvojka mimořádných třicet let. Celou dobu se k němu také chovala, a nadále chová, jako ke speciálnímu projektu. Tlučhořovi mají vlastní webovou stránku s audioarchivem, autoři měli mimořádnou tvůrčí svobodu – jednotlivé díly dodávali tzv. na klíč a tak dále.

Už samotné odvysílání 1155 dílů improvizační show, je samo o sobě dokladem velkého prostoru a podpory, které se „Tlučhořovým“ stran ČRo dostalo, ale také zdůvodněním, proč se jej stanice rozhodla ukončit. Z respektu k autorům i tomuto ojedinělému rozhlasovému projektu, vnímáme, že není možné pořady, zejména ty založené na kreativitě, donekonečna prodlužovat.

Rozhodně se však musíme ohradit proti podezření, že by se jednalo o likvidaci nepohodlného obsahu (viz stále funkční stránky a archiv) či omezení jejich autorů. Oba autoři a protagonisté jsou výraznými představiteli stávající rozhlasové tvorby a spolupráce s nimi si rozhlas cení a v tomto duchu vždy také vystupuje.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

Spustit audio