Stížnost posluchače P. Voříška ohledně komentářů na ČRo Plus (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Žádám Český rozhlas Plus, aby přestal šířit extrémně levicovou propagandu paní Apoleny Rychlíkové, ale i pana Kulidakise, Palaty, Ivy Pekárkové atd. Pokud má veřejnoprávní stanice pocit, že musí šířit extrémně levicové názory, prosím. V tom případě by měla ale vysílání vyvážit příspěvky z opačného názorového spektra. To se bohužel neděje.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Voříšku,

děkuji Vám za Váš zájem o vysílání rozhlasu veřejné služby i za Váš podnět.

Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které si k tomuto dopisu dovoluji připojit s dodatkem, že zrovna tak, jak si Vy stěžujete na levicový obsah konkrétního pořadu, jiní posluchači v jiných pořadech zase shledávají nepřijatelnou pravicovost. Lze z toho dovodit, že vysílání plní svou funkci v tom, že dává prostor všem relevantním názorům a snaží se uspokojit posluchače nejrůznějšího názorového spektra.

Věřím, pane Voříšku, že napříště budete s pořady Českého rozhlasu více spokojen.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den, 

děkuji za zájem o naše vysílání. Pořad Názory a argumenty je komentářová rozhlasová rubrika, která se snaží reflektovat co nejširší názorové spektrum českého veřejného prostoru, jak ukládá Zákon o Českém rozhlasu.

Levicový pohled na svět je zcela legitimní a nejde o žádnou propagandu, protože zmiňovaní autoři vyjadřují své názory a hledají pro ně argumenty, nepropagují tedy žádný konkrétní politický směr, žádnou konkrétní politickou stranu, proud, či firmu. Jejich názory patří do komentářové rubriky.

Jejich pohled na svět zajisté vyvažují jiní autoři, jejichž pohled na svět je spíše pravicový, konzervativní, jako jsou třeba ekonom Lukáš Kovanda, politolog Daniel Kroupa, Roman Joch, Alexandr Tomský, Petr Holec nebo Karel Sedláček.

Názorové spektrum se snažíme dále rozšiřovat a doplňujeme pořad o nové autory.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio