Stížnost posluchače P. Rádla ohledně moderátora D. Gondíka (leden 2022)

26. leden 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 1. 2022.

Text stížnosti

VRT (vedoucí ranního týmu) opakovaně "mrví" náš mateřský jazyk. Naposled 26.11. tvrdil, že skříň je mužského rodu, protože slova ženského rodu vždy končí na -a. Dále si před časem myslel, že singulár od kroupy je KROUP, jeho kolega p.Kaloč skoro omdlel a ztratil hlas,což bylo slyšet.Můj sedmiletý vnuk tahle všechna slova ví a na veřejnoprávním rozhlase posluchači trpí hroznou češtinou. Psal jsem to ombudsmanovi a nic se nestalo. Napsal jsem článek do Metra, který otiskli dne 30,11. Dělal jsem si z toho legraci, jak je možné tak "vychovávat" posluchače k bezchybné češtině. Také p.Gondík si myslí, že o výslovnosti cizích slov rozhoduje dohoda, tak tuhle se v Teamu dohodli, že nebudou říkat poukázka ani vaučr, ale že budou voučerovat, což já bytostně nesnáším a přes ombudsmana jsem voučerování odnaučili pány Rosáka, Žmolíka a další. Minulou neděli večer na Dvojce ohlásili, že bude pořad Terezy Rekové o nebezpečí falešných zpráv, místo toho vysílali úplně něco jiného a když to skončilo, tak p.Víšek byl pořád přesvědčen, že vysílali pí Rekovou. Posluchačům se nikdy na Dvojce za nic neomluví, ani za češtinu p.Gondíka. Ostatním se nikdo neomluvil, já musel napsat ombudsmanovi ,ten se omluvil a poslal mi nějakou webovou stránku, kterou jsem neuměl přečíst. Jo, také p.Gondík v radiu říkal 85leté neznámé paní se střehotavým hlasem odpovídajícím věku. "Hani", což jsem říkal své milence před 50lety (je mi 71).

Petr Rádl

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Rádle,

děkujeme za Váš zajímavý podnět. V té souvislosti jsme o vyjádření požádali zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracoval ho ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček. Jeho stanovisko připojujeme k naší odpovědi.

Radní Českého rozhlasu se s jeho vyjádření ztotožňuje. Musíme si uvědomit, že vysílání stanice Český rozhlas Dvojka je na rozdíl od jiných stanic určen převážně posluchačům, kteří hledají pohodu a zábavu. Souhlasíme s tím, že oblast humoru patří mezi nejnáročnější mediální disciplíny a každý z nás ji vnímá trochu jinak. Prosíme tedy o jistou velkorysost.

Přesto doufáme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

uváděné příklady dokládající údajnou „příšernou češtinu“ moderátora Dalibora Gondíka byly uváděny v nadsázce, jako slovní hříčka, případně jako vtip. To zapadá do kontextu ranního vysílání ČRo Dvojka, které je v určitých partiích koncipováno jako zábavná talkshow s cílem zpříjemnit posluchačům vstup do nového dne. Součástí této hry s posluchači jsou i různé jazykové hříčky. Mezi nejoblíbenější patří Ranní špek, který díky své popularitě vyšel v listopadu 2021 knižně a stal se záhy nejprodávanějším titulem nakladatelství Radioservis. Jsem tedy přesvědčen, že posluchači tyto jazykové hříčky ranního týmu vnímají převážně pozitivně a chápou onu zmiňovanou nadsázku a vtip.

Samozřejmě připouštím, že ne každý vtip se v živém proudu vysílání povede a vyzní správně, neboť humor a zábava patří jak známo mezi nejtěžší disciplíny. Dále bych rád ujistil, že vnímáme kultivovaný jazyk ve vysílání za jednu ze stěžejních hodnot Českého rozhlasu.

Rád bych ještě připomněl, že p. Rádl již napsal desítky stížností na vysílání Dalibora Gondíka. Korespondenci s panem Rádlem dlouhodobě vede ombudsman Milan Pokorný, který  může potvrdit, že se jedná často o nevybíravé osobní invektivy. Poté, kdy se Dalibor Gondík ohradil a pohrozil stěžovateli trestním oznámením za stalking,  pan Rádl zaslal na adresu šéfredaktora stanice omluvu se slovy, že si uvědomuje, že to „dost přehnal“.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio