Stížnost posluchače P. Maťátka ohledně způsobu vybírání rozhlasového poplatku (červen 2015)

24. červen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2015

Text stížnosti

Vážení!
Dnes mi přistál ve schránce nevyzvednutý a nevyžádaný dopis od Čs. rozhlasu (v. s. 8720485246). Nejen, že jméno na dopise je špatně, žádný Pavel zde nebydlí. Hlavní problém je ten, že se mi snažíte vnutit jakýsi pocit dluhu vůči rozhlasu, co se týče poplatku. Mohu vás ujistit že adresa uvedená na dopise nedluží rozhlasu ani korunu. A protože tento byt je můj, tzn. i kdyby zde Pavel bydlel, též by vám nedlužil ani haléř. Prostě proto, že poplatky platím už léta pravidelně a bez problémů. Odběr elektřiny je na moje jméno. Nechápu, jak můžete něco takového poslat. Nevím, kdo je u vás zodpovědný za tuto nehoráznou drzost a hulvátství, ale očekávám, že mi to obratem sdělíte. Protože vyhrožovat a zastrašovat lidi, kteří nic neprovedli, no to už chce opravdu silný žaludek. Samozřejmostí by měla být i omluva. Protože vy jste tady pro nás, ne my pro vás! Vaši alibistickou kurzívu na konci dopisu nemohu brát vážně.

PETR Maťátko

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Maťátko,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět z 27. dubna 2015.

RČRo si k němu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracovala je paní Dana Francová ředitelka odboru rozhlasových poplatků.
Rada ČRo toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi 24. 6. 2015.

Je nám líto, že došlo k takovému nedorozumění a jsme rádi, že jste ‒ alespoň podle tvrzení paní Francové ‒ již obdržel dopis, jímž se Vám ČRo za tu mýlku omluvil. Stejně jako v podobných případech dali členové Rady ČRo vedení Českého rozhlasu najevo své přání, aby pracovníci ČRo komunikovali s posluchači korektně a bez jakýchkoli známek arogance atp. Vámi přeposlaná původní reakce ČRo na Váš podnět (e-mail od paní Věry Čapkové z Odboru rozhlasových poplatků) zmíněná kritéria bohužel nesplňovala.

Vážený pane Maťátko, doufáme, že se žádná podobná nepříjemnost nebude opakovat. V opačném případě nás prosím informujte.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dle zákona 348/2005 Sb. o rozhlasových a televizních poplatcích jsme si vyžádali data od dodejců elektřiny a porovnali jsme je s našimi stávajícími poplatníky. Výsledkem bylo nalezení 20 000 potencionálních poplatníků, mezi kterými byl i kontakt na pana Pavla (nikoliv Petra) Maťátka – ročník 1976, bytem Třída SNP 585/15, 500 03 HRADEC KRÁLOVÉ. V naší evidenci poplatníků nefiguruje, tudíž byl osloven. Jako poplatník u nás je zaevidovaný pan Petr Maťátko, bydlící na stejné adrese, ale ročník 1952. Pan Pavel Maťátko byl osloven v souvislosti se zasláním 20 000 výzev se zeleným pruhem určených potencionálním poplatníkům.
Bohužel Česká pošta, s.p., která doručovala tyto dopisy se zeleným pruhem se dopustila omylu a předala či po deseti dnech vhodila do schránky dopis panu Petru Maťátkovi – ročník 1952, bydlící na stejné adrese. Pan Petr Maťátko měl tento dopis vrátit na Českou poštu, či ho předat osobě, která tam dle údajů dodaných dodejci elektřiny měla bydlet.
Pan Petr Maťátko dopis otevřel, patrně si nevšiml, že adresa neodpovídá jeho osobě ( PETR x PAVEL, ročník 1952 X 1976). Po zjištění, že pan Petr Maťátko otevřel dopis, který mu nepatřil, jsme mu zaslali vysvětlující dopis a s vědomím, že pan Petr Maťátko je pravidelným plátcem poplatků, jsme se mu za toto nedorozumění omluvili.
Bohužel celá tato záležitost je důsledkem nemožnosti používat rodná čísla, která jsou nejpřesnějším identifikátorem fyzických osob a nemožností nahlížet do rejstříku osob. Po zkušenostech z loňského oslovování (v rodině existovaly dvě stejná jména) jsme začali v adrese používat rok narození.

Dana Francová
ředitelka odboru rozhlasových poplatků

autor: kob
Spustit audio