Stížnost posluchače P. Jíry ohledně pořadů pana Xavera Veselého a paní Mynářové (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Vážení radní Českého rozhlasu,

chci vyjádřit svůj názor k pořadům pana Xavera Veselého a paní Mynářové. Nelíbí se mi, že veřejnoprávní médium dává tolik prostoru novinářům, kteří jsou spojení nebo vystupují velmi servilně vůči vrcholným politikům naší země.

Sice jejich pořady nesleduji pravidelně, paní Alex jsem vlastně neslyšel vůbec, tak hodnotu jejího pořadu nemůžu posoudit, ale rozhovory pana Veselého mi přijdou plytké, občas slizké a nelíbí se mi často ani výběr hostů. Mám pocit, že si zve lidi, se kterými může celou hodinu na několika regionálních stanicích pomlouvat osoby a jevy, které on hodnotí jako negativní, často zlehčuje kauzy kolem premiéra Babiše a jeho kritiky. Navíc pan Veselý může být coby radní České televize ve střetu zájmů.

Myslím, že kdyby stanice reprízovaly dopolední rozhovory vedené paní Výbornou nebo pány Pokorným nebo Králem z Radiožurnálu, udělaly by lépe. Produkce na Radiožurnálu totiž odvádí dle mého s výběrem hostů lepší práci a moderátoři Hosta Radiožurnálu jsou výborně připravení.

Pokud se mým dopisem budete zabývat, budu rád.
 
S pozdravem,

Pavel Jíra

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Jíro,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě práce externích moderátorů Luboše Veselého a Alex Mynářové nebyly právní normy porušeny.

Často se objevují i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio