Stížnost posluchače P. Hniličky ohledně zrušení slovesné tvorby v regionálním studiu České Budějovice (srpen 2016)

17. srpen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 8. 2016

Text stížnosti

Vážení členové Rady,

jak jsem se dozvěděl, zrušil Český rozhlas k 30. 6. slovesnou výrobu v ČRo České Budějovice. Domnívám se, že jde o čin trestuhodný a uvedu hned několik důvodů.

Ne každý umělec, historik, vědec či archivář se dostane až do Prahy, a přesto mohou být jeho osudy, práce či názory zajímavé. Tuto vpravdě veřejnoprávní službu poskytují právě regiony: natáčejí literární pásma o spisovatelích, kteří sice nevycházejí v celostátních nakladatelstvích, ale v rámci kraje dokázali mnohé. Vysílají dokumenty o hrdinech druhého či třetího odboje, kteří působili v onom kraji. Připravují četby na pokračování z místních legend a pověstí, věnují se historii či folklóru. To vše je velice důležité, byť na celostátních stanicích z toho uslyšíte velice málo.

Propuštění - redaktorka Hana Soukupová a režisér Luboš Koníř - mají za sebou nezpochybnitelnou práci, která překračuje hranice regionální tvorby; vedle prací dramatických je to především dlouhodobá spolupráce s Přemyslem Rutem na rozsáhlých cyklech Český jih a Šumava v písni (2012-2013), Příběhy staré Šumavy (2012), Česká soudnička (2009-2010), Z jihočeských pověstí (2010) nebo Putnův Jihočeský literární místopis (2007 a 2010).

Rád bych však i prostřednictvím této polemiky upozornil na to, že šetřit likvidací regionálních studií je krátkozraké a nebezpečné. Český rozhlas je totiž v mnoha krajích vedle městských kulturních center a divadel jediným mediálním spojníkem s místní veřejností. Toto řešení je také chytrácké: zrušíme to, co většinový posluchač neuslyší, protože není z Hradce Králové, Pardubic či Brna. Ve výsledku takové rušení regionálních rozhlasových studií způsobí velké kulturní ztráty, byť se o tom nedozvíte ani na Vinohradech, ani v Bubenči, ani v Podolí.

Proto protestuji proti nekoncepčnímu a záhubnému kroku vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem
Přemysl Hnilička

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Hniličko,
děkujeme za Váš zájem o dění v Českém rozhlasu. V příloze najdete vyjádření ředitele Výroby Jiřího Mejstříka, ve kterém podle našeho názoru dostatečným způsobem záležitost týkající se slovesné výroby ve studiu v Českých Budějovicích vysvětluje.
Radní Českého rozhlasu věří, že uvedená fakta přispějí ke zklidnění situace a napětí, které v této věci vzniklo.
S přátelským pozdravem
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

společným jmenovatelem všech předmětných stížností je ukončení pracovního poměru s paní PhDr. Hanou Soukupovou a panem Lubomírem Konířem.

PhDr. Hana Soukupová není zaměstnankyní regionálního studia (RS) ČRo České Budějovice a nebyla podřízena vedení stanice a regionální sekci. Byla pracovnicí sekce Výroba Českého rozhlasu a v jejím rámci patřila do Tvůrčí skupiny Dokumentu. Práci pro RS České Budějovice vykonávala na základě odsouhlasené objednávky u sekce Výroba ČRo. Pan Koníř byl zařazen jako slovesný režisér slovesných pořadů do skupiny Režisérů vedených šéfrežisérem Alešem Vrzákem. V průběhu června 2016 byla paní Haně Soukupové a panu Lubošovi Konířovi předána ředitelem sekce Výroby JUDr. Jiřím Mejstříkem výpověď z důvodu organizačních změn se všemi náležitostmi (vč. odstupného) a oběma jmenovaným nabídnuta smlouva na externí spolupráci.

Slovesná výroba v jednotlivých RS ČRo je organizována na základě požadavků předložených v průběhu plánovacího procesu jednotlivými RS ČRo a celoplošnými stanicemi ČRo. Charakter a objem výroby je tak primárně určen dramaturgií regionálních a celoplošných stanic. Sekce Výroby ČRo je pak povinna na základě schválených dramaturgických a finančních plánů dodat jednotlivým subjektům požadované mediální obsahy. Při tom je povinna si počínat s péčí řádného hospodáře a využívat potřebné technologické celky (studiové komplexy, přenosovou a nahrávací techniku) jakož i fond pracovní doby jednotlivých pracovníků.

Vzhledem k několika proměnným, které tento proces obsahuje, se jedná o organizačně velmi náročnou činnost. Český rozhlas pod novým vedením věnuje rozvoji slovesné i hudební tvorby v regionech vskutku nebývalou pozornost. Svědčí o tom i materiál Strategie hudební a slovesné výroby v regionech, který byl projednán na poradě vedení. Tento materiál podrobně mapuje technické i personální kapacity v regionech za účelem jejich lepšího využití a rozšíření slovesné i hudební výroby tamtéž.

K obsahu jednotlivých stížností:

Všichni stěžovatelé shodně konstatují, že podle jejich informací byla v českobudějovickém rozhlase zrušena redakce mluveného slova. Tato mylná informace zjevně pochází z jediného inspiračního zdroje. Stěžovatelé pak tak či onak argumentují, proč je takový krok nesprávný, aniž by si ověřili, zda k takové události skutečně došlo. Jak jsme výše uvedli, nic takového se nestalo. Slovesná výroba je zachována v plném rozsahu. Důvodem propuštění pana Koníře byl nedostatek režijní práce pro režiséra zaměřeného na literaturu.

Pokud jde o paní PhDr. Soukupovou, nepodařilo se i přes enormní úsilí z naší strany ani ze strany RS České budějovice nalézt shodu na využití její kapacity. Rozmanité rámcové, programové a projektové nabídky a náměty, které paní Soukupová v průběhu posledního roku ze strany RS obdržela, nakonec až na výjimky, neakceptovala ani nevyužila. Objem odvedené práce tak ani zdaleka neodpovídal plnému pracovnímu úvazku a platu jmenované. Obvykle je taková situace řešena dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti.

Závěr:

Stěžovatelé byli zřejmě mylně informováni a jednostranně motivováni. Jejich snaha je se vší pravděpodobností míněna upřímně, avšak vychází z mylných skutečností a neznalosti pozadí celé záležitosti. V širším kontextu je naopak třeba konstatovat, že ČRo rozvíjí a rozšiřuje slovesnou i hudební tvorbu v regionech. Svědčí o tom mimo jiné obnovení slovesné výroby v Hradci Králové a otevření studia v Liberci. Informace o omezování nebo dokonce rušení výroby v regionech je proto zcela nepravdivá a zavádějící.

JUDr. Jiří Mejstřík
ředitel Výroby

autor: kob
Spustit audio