Stížnost posluchače ohledně zpravodajství z Ukrajiny v ČRo (listopad 2022)

23. listopad 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 11. 2022.

Stížnost

Dobrý den,

Věc: Zpravodajství a dezinformace. Dotaz ohledně dezinformací ve zprávách na ČRo.

Proč nás už několik měsíců uvádíte v omyl ve zprávách s Ukrajinskou armádou a o Ukrajině. Armáda, která zatím nic nedobila a ani nedobude ze ztraceného území dobité Ruskou armádou na Ukrajině? Je to jen jedna dezinformace za druhou. To je už nenormální. Nebo je to normální? Vždyť vám většina informací z Ukrajiny nevyšly. Jedno je přání (zadavatelů), ale pak je tady realita, kterou nechcete akceptovat. Nebylo by už konečně vhodné se zamyslet a informovat nás posluchače, alespoň částečně reálně když PRAVDU nemůžete nám sdělit?

Vždyť vy nás dost často jen dezinformujete. Jak my posluchači se pak máme podle tak diletantsky zavádějících zpráv z Ukrajiny (a nejen o Ukrajině) zachovat a chovat? Není toho už příliš?

Proč tak ve velkém podporujete nejzkorumpovanější stát ve světě rozparcelovaný ukrajinskými oligarchy? Chcete tu korupci legalizovat i u nás? A nejen korupci. Nebo jste už zapomněli na 90-tá léta kdy Policii České republiky trvalo cca 10 let než se vypořádala z Ukrajinskou mafií?  Sám vím přesně co se děje na Ukrajině. Z Ukrajiny mám známe a ti sami potvrzují to co se šeptá a píše jinde. Třeba i amerických zpravodajských webech, jako je CNN, NYT, Fox News a další informují lépe než ČRo.

Vážení zaměstnanci ČRo, zamyslete se co vše nevratně můžete způsobit! Proč se nemluví jak dosáhnout míru?

Je schopen mně někdo z ČRo na tak jednoduchou otázku odpovědět?

S pozdravem
váš posluchač

P.S.
Italský novinář Vittorio Rangeloni a jeho poslední reportáž z 22.07.22 "Mariupol, 2 měsíce po ukončení bojů"
https://www.youtube.com/watch?v=Vfh4gePDXU4&t=505

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje. Ve své stížnosti například píšete, že Český rozhlas už několik měsíců uvádí své posluchače ve zpravodajství o Ukrajině v omyl. Jako členové Rady Českého rozhlasu bohužel můžeme jen těžko reagovat na podobná nekonkrétní tvrzení.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkujeme za reakci na vysílání Českého rozhlasu, byť v tomto případě musíme vaší kritiku odmítnout.

Český rozhlas přesně dle svého Kodexu ve zpravodajských a publicistických pořadech dbá na přesnost a nestrannost spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti. A to i v případě ruské agrese na Ukrajině. Přestože - jako v každé jiné válce - jsou možnosti ověřit některé skutečnosti velmi složité nebo dokonce nereálné, dělá pro to Český rozhlas maximum. Nespoléhá se pouze na agenturní či místní zdroje, ale vyslal na Ukrajinu i svého zvláštního zpravodaje. Zřejmě žádný český novinář nestrávil tolik týdnů blízko frontě jako právě Martin Dorazín. I proto jeho reportáže přebírají i další média v zahraničí. Ve stejné podobě budeme o Ruskem vyvolané válce na Ukrajině informovat i nadále. 

Zároveň se důrazně ohrazujme proti vašemu tvrzení o jakýchkoliv zadavatelích našich reportáží.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio