Dotaz posluchače D. Korbela ohledně aktuální situace vysílání v pásmech AM (červen 2020)

24. červen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na aktuální situaci ohledně vysílání v pásmech s AM modulací.

V poslední době jste změnili vzhled vašich webových stránek. Pokud chci zjistit jak naladit vaše stanice tak narazím na podle mě nepřehlednou stránku kde mj. pod vysílači stanice Radiožurnál není ani uveden vysílač dlouhých vln Topolná. Nevím ale prosím zkuste se podívat na starou verzi této stránky  a na tu novou. Podle mě je starší verze DALEKO přehlednější a propracovanější. Např. dříve na stránce nechyběl seznam vysílačů dané stanice, jejich jméno bylo daleko lépe zjistitelné a v mapě byly zakresleny VŠECHNY vysílače. Nevím jak vám ale mě příjde starší verze daleko přehlednější. Když si chci vyhledat frekvenci, váš vyhledávač mi ukáže frekvence pro Prahu ( jsem z Brna).

Dále bych se chtěl zeptat na stav střednovlných vysílačů. Pravidelně poslouchám Čro2 z vysílače Dobrochov a nerad bych o toto přišel. Sám znám minimálně 100 lidí kteří poslouchají rádio přes AM. Pokud chystáte omezovat AM vysílání, doufám že zachováte Vysílání minimálně z Liblic a Dobrochova. Chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaká petice nebo referendum ohledně daného tématu. Chápu že nechcete vysílat z Topolné. Nedostatek příjmačů pro LW pásmo a  málo zájemců je určitě platným argumentem k vypnutí Topolné ale myslím si že dvojku na středních vlnách stále ladí hodně lidí. Nemluvě o tom že Čro2 je dle mého názoru stanice určená především  pro starší generaci a hraje především "staré" písničky které nepochybně znějí  lépe na středních vlnách. Pokud mohu udělat cokoli pro zachování MW vysílání tak to velmi rád udělám. 

David Korbel

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Korbele,

děkujeme za Váš podnět technického charakteru. Rada Českého rozhlasu požádala zástupce vedení Českého rozhlasu o vyjádření. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Stanovisko ředitele Techniky Českého rozhlasu Karla Zýky a ředitele Nových médií Českého rozhlasu považujeme za vyčerpávající a fundované.

Budeme rádi, pokud zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich
,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Korbele,

děkujeme Vám za Vaše podněty a hlavně za zájem o vysílání Českého rozhlasu.

Webové stránky s informacemi o vysílačích (www.rozhlas.cz/vysilace) byly modernizovány v souvislosti s přechodem na celkový nový design internetových stránek Českého rozhlasu. Tyto stránky byly rozšířeny o službu „Frekvence dle lokality“, která dle našeho názoru i reakcí slouží uživatelům lépe, než původní přehled jednotlivých vysílačů s jejich detailnějšími informacemi. Na mapu s vysílači se můžete dostat i nyní, a to kliknutím na záložku „Mapa vysílačů“. Za podnět ohledně nezobrazování vysílače Topolná u stanice Radiožurnál děkujeme. Jednalo se o chybu, kterou jsme ihned nahlásili vývojářům a pracujeme na nápravě. Byla způsobena vlivem unikátní kategorie tohoto vysílače v naší databázi. Pokud jde o Vaši poznámku o přednastavené lokalitě, tak web po příchodu uživatele, dokud uživatel nezadá svojí vlastní nebo požadovanou lokalitu, implicitně zobrazuje přehled frekvencí stanic pro lokalitu „Vinohradská 12, Praha 2“. Tato lokalita byla zvolena ze symbolického důvodu, neboť představuje sídlo Českého rozhlasu. Do budoucna zvažujeme přidání funkce pro detekci lokality uživatele a její automatické vyplnění.

Pokud jde o vysílání na dlouhých a středních vlnách (obecně AM), musím bohužel konstatovat, že z dnešního pohledu je tato platforma již neperspektivní a velmi neefektivní a tedy nehospodárná. Většina veřejnoprávních i soukromých rozhlasových společností v Evropě již toto vysílání ukončila nebo výrazně omezila. Český rozhlas počítá s vypnutím AM vysílání na konci roku 2021, a to na všech vysílačích středních a dlouhých vln. Prostředky, které tak ušetří, použije v plné výši na provoz veřejnoprávního multiplexu digitálního vysílání DAB+, který pojme téměř všechny stanice Českého rozhlasu. Nejstarší používaná distribuční platforma tak bude nahrazena tou nejmodernější, která se stává novým evropským standardem. Český rozhlas plánuje v příštích měsících spustit intenzivní informační kampaň, která by měla oslovit co nejvíce posluchačů a pomoci jim přejít z AM příjmu právě na DAB+ nebo na VKV. Ve Vašem případě je oblast Brna signálem DAB+ již pokryta, pro příjem ČRo Dvojky můžete využít též VKV vysílač z lokality Brno - Kojál na kmitočtu 102 MHz. Vysílání Českého rozhlasu je dostupné i prostřednictvím pozemního televizního vysílání DVB-T2 a satelitního DVB-S2. Všechny stanice jsou k dispozici také na internetu.

S úctou

Ing. Karel Zýka
ředitel Techniky Českého rozhlasu

Jiří Malina
ředitel Nových médií Českého rozhlasu

Spustit audio