Stížnost posluchače ohledně zpráv o smrti generála M. Lučanského (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Dobrý den,

posílám stížnost na takřka neinformování, ani následné rozbory od "renomovaných" komentátorů a politologů, o smrti generála Milana Lučanského ve vazbě.

Chápu, že se tato obrovská lidská tragédie NEHODÍ do obrazu Slovenska - ČRo nám neustále předkládá fikci o zemi, kde kde "láska vítězí nad lží a nenávistí." 

Kdyby se něco podobného stalo např. v Rusku, tak bych na ČRo Plus neposlouchal nic jiného! Své slovo by dostali nejrůznější dezirfomátoři a jejich bezpáteřní souvěrci. Prostě šíbři, co si drze zprivatizovali rozhlasové vlny. 

Tyto fazolky nenávisti s toxickými názory je třeba vysypat z pytle a odehnat ode dveří ČRo. Budou kvičet a hlásat bludy o ohrožení demokracie, i svolávat věrnou falangu pomatenců do ulic. Stojí-li však naše Republika na pevných základech, pak by tento nutný řez ustála.

Pokud se tak nestane, úroveň zpravodajství i následných analýz zůstane bídná, ba přímo zoufala a jednostranná. Bohužel i ČRo vyrazně napomáhá k rozdělení společnosti, byť hlásá opak. 

S pozdravem


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

radní Českého rozhlasu Vám děkují za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracoval ho ředitel Zpravodajství Jan Pokorný. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Český rozhlas o dění na Slovensku referuje pravidelně. Nicméně je otázkou, zda se činu, který u východních sousedů vyvolal značné politicko-společenské emoce, věnoval aktuálně, dostatečně a ze všech úhlů pohledu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

úmrtí bývalého policejního prezidenta Slovenské republiky Milana Lučanského se Zpravodajství Českého rozhlasu věnovalo přiměřeně. Výčet zpravodajských obsahů připojuji níže, tématem se zabýval i komentář Kamily Pešekové 26. 1. v pořadu ČRo Plus Názory a argumenty.

Zpravodajství Českého rozhlasu, zejména prostřednictvím zpravodajky v Bratislavě, informuje o dění na Slovensku standardně, rozhodně se ani náznakem nesnaží, jak píše pan Kočí, předkládat fikci o zemi, kde "láska vítězí nad lží a nenávistí."

3. prosince: ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, ČRo Dvojka, Regiony – zpráva o zadržení bývalého slovenského policejního prezidenta.

7. prosince: ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, ČRo Dvojka, Regiony – zpráva o vývoji vyšetřování v kauze spolupráce některých policejních funkcionářů SR se stranou SMĚR.

30. prosince: někdejší slovenský policejní prezident Lučanský nepřežil svůj včerejší pokus o sebevraždu.

31. prosince: někdejší slovenský policejní prezident Lučanský nepřežil svůj včerejší pokus o sebevraždu - točený příspěvek.

5. ledna: okolnosti smrti bývalého slovenského policejního prezidenta prověřuje speciální komise.

8. ledna: na Slovensku se dnes naposledy loučí s bývalým policejním prezidentem. Živý vstup zpravodajky + zpráva o tomtéž.

V podobném rozsahu se tématu věnoval i zpravodajský server ČRo iROZHLAS.cz

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio