Stížnost posluchače ohledně vzpomínkového aktu před ČRo dne 21. 8. 2018 (říjen 2018)

31. říjen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2018

Text stížnosti

Vážení, jako dlouholetý konsenionář čro,chci vědět,jak budou potrestáni komentátoři vzpomínkové akce 21.8.2018 u čro. Pár,zřejmě najatých křiklounů,(i kdyby nebyli najatí tak to na věci nic nemění), ruší pietní akt republikového výzmamu a komentátoři dělají jako by se nic nedělo. Buď jsou mentálně zaostalí a nemají tam co dělat,nebo "navedení" a také tam nemají co dělat!!! Doufám,že mi brzo odpovíte.

Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme Vám za Váš názor. Požádali jsme o vyjádření vedení Českého rozhlasu, jehož jménem zareagoval ředitel zpravodajství Jan Pokorný.

S jeho odpovědí, kterou přikládáme, se Rada Českého rozhlasu ztotožňuje. Na místě, tedy ve veřejném prostoru, nemohli moderátoři učinit v daný okamžik více, než učinili.

Lze k ní ještě dodat, že například hlavní večerní zprávy onoho dne, tedy 21. 8. 2018, na stanici ČRo Radiožurnál, vyváženě a objektivně informovaly o celé události včetně názorů těch, kteří narušování jejího klidného průběhu odsoudili.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

komentátoři pietního aktu před budovou Českého rozhlasu ze dne 21. 8. 2018 nebudou potrestáni vůbec. Přímý přenos vysílaly společně stanice Český rozhlas Plus a Český rozhlas Dvojka. Na místě moderoval Tomáš Voženílek, který v mezích možností upozorňoval na to, že vzpomínková akce je narušována hlukem demonstrantů a vyzýval je ke klidu. Tatáž slova – zdůrazněná moderátorem přímého přenosu Michaelem Rozsypalem – zněla i v přímém rozhlasovém přenosu.

Akce se odehrávala ve veřejném prostoru na ulici Vinohradská. Opravdu nebylo v silách rozhlasových redaktorů demonstranty ztišit.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio