Stížnost posluchače ohledně vysílání ČRo Plus a Radiožurnál (leden 2020)

29. leden 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2020.

Text stížnosti

Stěžuji si na politicky jednostranné vysílání Rádia plus a Radiožurnálu - u něj navíc na pouťovost a intonaci úvodních hlášení a výběr hudby, pokud se většina pouštěných písní převážně v angličtině hudbou vůbec dá nazvat.

Personální obsazení Rádia plus a pečlivý výběr hostů jednostranného zaměření (Havel, TOP, Starostové, Milion chvilek, EU, USA), každodenní útoky na Rusko, znevažování obětí sovětské armády a snaha o revizi vzniku a důvodů 2. světové války, omlouvání fašistů na Ukrajině a v pobaltí, neobjektivní informování o agresích USA v Afganistánu, Iráku, Sýrii a v dalších zemích...

Tato stanice vůbec nebere ohled na názorové složení obyvatel ČR podle výsledků voleb, propaguje pouze názory svého vedení a svých zaměstnanců stejně jako je tomu u zpravodajství České televize.

Dnes 4.1.2020 jsem vyslechl obsáhlou relaci šéfredaktora této stanice pana Šabaty, jeho názory a politické hodnocení roku 2019, mimo jiné i států V4 a jejich  vedení. Stojí to za poslech. To mě také přimělo k tomuto textu.

On už vůbec nic ani neskrývá, veřejně a otevřeně hlásá svůj jednostranný pohled na svět a jeho hodnoty a stejný jako propaguje celá jím řízená stanice. Takže se už nelze ničemu divit. To má být ona nestrannost, veřejnoprávnost, objektivnost? Proč mají lidé s odlišným pohledem na světové dění nuceně platit takovou neskutečnou a otevřenou propagandu a takové zaměstnance? Jestliže tito lidé chtějí prosazovat své osobní názory, mají k tomu příležitost jinde, ale ne ve veřejnoprávním médiu placeném všemi obyvateli ČR.

Žádám Radu a vedení ČRo, aby si aspoň jeden den vyslechly, co se na Rádiu plus line z přijímače a začaly konat. Malá skupinka lidí jednoho názoru zásadním způsobem ovlivňuje veřejné mínění v ČR a tím i volby. To podle mě s veřejnoprávností a objektivitou nemá nic společného. Zrušit bez náhrady, to je jediná cesta. Nebo přestat platit koncesionářské poplatky.

Děkuji za pozornost.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

předně Vám jménem Rady Českého rozhlasu děkuji za pečlivý poslech Českého rozhlasu a rovněž samozřejmě za Vás podnět.

Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které si Vám dovolujeme k tomuto dopisu připojit.

Rada Českého rozhlasu si je vědoma toho, že názorová pluralita a vyváženost jsou základními kritérii veřejnoprávního média a v tomto případě samozřejmě i Český rozhlas Plus se musí řídit zásadními pravidly, která udává Zákon o ČRo a v návaznosti na vysílání především Kodex Českého rozhlasu. Rada ČRo dlouhodobě sleduje vysílání ČRo Plus a na tuto stanici zaměřila i několik odborných analýz. Především z toho důvodu, že i Rada ČRo není leckdy například s obsazením diskuzních pořadů, ve smyslu názorové plurality spokojena.

Všechny analýzy a jejich dílčí závěry a výsledky jsou zveřejněné na webových stránkách Rady ČRo.

Pane posluchači, vězte, že pro Radu Českého rozhlasu je hlavní povinností dbát na to, aby zásadní kritéria, která mají veřejnoprávní média splňovat, tedy pluralita, vyváženost a názorová rozmanitost, byla ve vysílání Českého rozhlasu naprosto naplňována. Jsem si této zodpovědnosti plně vědoma.

Děkuji Vám a přeji vše dobré,

s úctou, jménem Rady Českého rozhlasu,

Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

stížností jsme se věcně zabývali s šéfredaktory Českého rozhlasu Radiožurnál a Českého rozhlasu Plus. Pokud se týká kritiky „pouťovosti a intonací úvodních hlášení“ vyvozuji, že se panu Klečkovi nelíbí tzv. zvukový obal Radiožurnálu. Dlouhodobě jej modernizujeme, snažíme se vybírat staniční hlasy, aby výrazem, intonací ladily se zvukovostí Radiožurnálu a zároveň přispívaly ke snadné identifikaci stanice. Podobně poctivě přistupujeme k výběru hudby. Postupujeme podle testů nasazovaných titulů, posluchačských preferencí cílové skupiny Radiožurnálu a dalších ukazatelů. Víme, že Radiožurnál, jako zpravodajská stanice, je tu pro velmi širokou skupinu obyvatel, a že výběrem hudby nemůže potěšit úplně všechny. Většinu snad ano, jak ukazují už několik lety data výzkumu poslechovosti.

Ke kritickým poznámkám směřujícím k vysílání Českého rozhlasu Plus předesílám, že hlavními úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání jsou zejména:

a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,
b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky,
c) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti.

Tvrzení obsažená ve stížnosti jsou obecná a ničím nedoložená. Že se Českému rozhlasu Plus daří plnit úkoly plynoucí ze zákona i kodexu, o tom svědčí pozitivní výsledky řady analýz, které si několik let zadává Rada Českého rozhlasu. Zákon ani Kodex rozhodně neukládá Českému rozhlasu brát ohled na názorové složení obyvatel podle výsledků voleb, jak píše posluchač. Jednak to není zjistitelný údaj, jednak by to bylo ve vysílání prakticky neproveditelné a do třetice – takřka polovina obyvatel České republiky nechodí k volbám. Vyváženost a vytváření nabídky pro všechny skupiny obyvatel pojímá zákon i Kodex jinak – a Český rozhlas toto zadání plní, jak plyne z průběžného hodnocení jeho obsahu.

Cílem práce Českého rozhlasu je – a to je důležité – posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti. Není tedy úkolem Českého rozhlasu v pořadech dávat prostor všem názorům, které se objevují ve veřejném prostoru, když jsou to názory zcela minoritní nebo extrémistické, s potenciálem pluralitní společnost rozdělovat, nikoli podporovat její soudržnost, jak praví zákon.

Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata se ve zmíněném pořadu (podcast Vinohradská 12 vysílaný i v Českém rozhlasu Plus) zastával hodnot, které zakotvuje Ústava České republiky a které jsou proto základní i pro Český rozhlas – ten se v první řadě řídí zákony České republiky a jedním z jeho základních úkolů je přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky. Tyto hodnoty by se daly stručně shrnout do definice – demokratický právní stát. Těmto hodnotám se šéfredaktor ve zmíněném pořadu nezpronevěřil a nezpronevěřuje se mu ani Český rozhlas Plus.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio