Stížnost posluchače ohledně vysílání ČRo Dvojka a ČRo Region (březen 2022)

29. březen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 3. 2022.

Text stížnosti

Dobrý den vážení radní českého rozhlasu , dovuluji si vás oslovit jakož to ne upně spokojený posluchač .

To že se Český rozhlas Dvojka postupně z iteligentní mezigenerační stanice postupně změnila v bulvární pseudo komerční stanici je pasé.

Ranní Dvojka , Polední sireny a další , jsou prorostlé samolibím pseudohumorem , " celebritami " . Ale slovy klasika : Nemusí se vám to libit , můžete i nesouhlasit ale to je tak vše co stim můžete dělat. I posluchači komerčních stanic  platí polatek a tak ať maji svoji stanici.

Proč ale musí takto vypadat i další vysílací okruhy Českého rozhlasu , konkrétně regionální vysílání , hlavně povinně společné pořady a rubriky ?

Proč drtivou většinu připravuje a vysílá Český rozhlas Region , Praha a střední Čechy ? Podíváme li se do denního programu ( nemluvim o noci od jedné do čtyř ráno kdy se dostanou i nekteré jiné stanice ke slovu ) , ve všední dny Domácí štestí , Alex a host , Slavné dvojice , u poutávky na předchozí dva , Humoriada , Country dostavník , vše z Regionu SČ . O víkendu Hvězdné návraty , pochoutkový rok , Slavíci v krabici , Mezi nebem a zemí ( zde mam informaci od ombudsmana doktora Pokorného že dramaturgie je z českých budejovic , uvádí ho však ex moderatorka Regionu) , vše z Regionu . Stejně tak u nechutných bulvárnich soutěží Vyhrajte traaakturek ! , Vánoce a dalších hral prim Rozehnal z regionu , z Brna a Ostravy byly jen uváděny. Pan rozehlal navic uvádí většinu těchto pořadů. Za skutečné dno považuji Vánoce ve slunečné či sivestr s Modrým kódem , proboha proč regionální vysílaní veřejnoprávniho rozhasu propaguje komerční televizní seriály , navíc letos opět v reprýzách ? Komerční televizi, svoji největší konkurenci ?

Proč nedostanou přilezitost celoplošně vysílat  i ostatní regionalní studia ? Na základě čeho je Region SČ protěžován ? Poslechovost má velmi nizkou ( , navic de fakto vysilá ve dvou nejlidnaťejších krajich české republiky ! Když srovnám kvalitu a regionalitu vysilaní s jinými stanicemi jako např Čro České Budějovice .

Vyjma zpravodajství žadné jine regionalní temata nenabízí. Dle zpráv o činnosti Čro které vy jako rada schvalujete vysílá Region 0,0% regionálni hudby . Proč ? To v praze / středočeském kraji nejsou žadní hudebníci ?  Podobně slabé je to u všech regionálních stanic . Je jasné že nelze hrát 100% regionální hudby , nicméne to že neexituje jediny hudební pořad je extrém druhý . Na Čb jsou to např Hudební pozdraveni , koncertní ozvěny , folkový antikvariát jihočeské souvislosti lze najit i ve vetsine hudebních pořadů či pokud přijde jakož to dopolední host hudebník. Čro Region nevysíla ani jeden , ani 5 minutová rubrika. Proč? Obecně jednotný playilist ( vyjma Čro Brno), nejposlouchanejši reg.stanice) , kdy v jeden čas slyšite totožné skladby je hnus To samé je litearně dramatickými pořady .To v Praze a středních čechách nejsou žadní regionalní autoři ani posluchaci jejich čedeb ?

Nelze takový cyklus postavit výhradně na lokálních autorech či dokonce jen na produkci jednoho studia ale to že se vůbec nevysílá je extrém druhý . Čro České Budejovice uvádí např Jiřiho Hájička , Tomáše Drápelu a to velmi úspěšně.

Přesto že Čro Region neni úspěšna stanice ani co se týká počtu posluchačů ani co se kvality vysílaní , určuje jení vedení tón všem celoplošným povinným pořadům. Navíc jsou velmi silně duplicitní s vysíláním Dvojky Alex host = Blízká setkání , Hvězdné návraty= Legendy zábavy , Slavné dvojice = My dva a čas tady se hosté opakuji extrémě ,Slavíci v krabici = Klec plná slavíků zde je dokonce moderátor stejný ! Fakticky se vyhazují penize tím že se přetáčí identický pořad. Jak chalupaří slavní = jedno a to samé.. Když tyto a další pořady byly zavaděny mělo zamezit kanibalizaci jednotlivých okruhů Čro , opak je pravdou. Pořady o vaření si stejně dělá dál každá stanice sama a mnohem lépe , dají se pisliuchat narozdil od bezducheho plkaní v pichoutkách i jako podcast ( např Kuchařské

čarování) , celo plošný Hobby magazín na regionálních stanicich je upně mimo , jinou odrudu révy budete pěstovat na Šumavě a jinou v polabí atd. Navíc stejně si piřady tohoto tipu stále dělaji jednotlivé regionalní stanice dělají sami. Proč nás zavalují dva okruhy totožným " zábavným " vysílanim , kdyz si pustím Ranní region je to stejné jako Ranní Dvojka. Hloupé , trapné laškování se správařkou , smích vlastním vtipům atd. Dobrý den z českých budějovic jen na úrovni , iformace z vědy , jihočeskeho sportu , glosy jihočeských osobností v Rozhpasových slopcích , kutivonaní moderatoři , cestou doprahy je mi to i v Dab radiu kničemu , kdyžbych pořeboval slyšet pražsko středočeskou zelenou vlnu. Bouhuže ojejí čtení se pokouší moderátor ( a technik ) místo zprávaře , ten sotva blekotá o rozumět mu slova není.

Vážení radní , vím že z titulu vaší funkce vám nepřisluši hodnotit konkrétní pořady , nicměne k cekové úrovni se vyjadřit můžete .

Zkuste si poslechnout jednotlivé regionální stanice a posoudit z hlediska obsahu . K čemu jsou regionální stanice když se na nich ozívají celebrity z Prahy v nekvalitních pořadech , co to má společného s regionálním vysílaním ? Notabene když obdobným posluchačům a pořadům se věnuje intenzivně Dvojka i archivní Pohoda , kde taky veklou čast tvoří zábaba z archivu atd. Nárůst posluchačů to nepřináší, ba na opak regionální stanice těmito pořady trpí. Kaký má toto duplicitní vysílaní veřejnoprávní význam ? Místo aby se šlo naproti novým tredům jako jsou podcasty = klasické titukové pořady šiřené na internetu , byl dán prostor stanicim které to umí , byla podporována litearně dramatická tvorba v jednotlivých studích , platí se honoráře misto schopným redaktorům a hudebním dramaturgům  manžekám kontroverzních státních úředníků a vysloužilím celebritám  . Když by se místo těhle externistů natočila jedna premierová četba pro každé studio ročně byly by to efektivněji vynaložené prostředky .

Prosím ušetřete mě tvrzením o cílových skupinách ( regiony starší nevzdělaný posluchač 65+ , Dvojka žena středně veké město 45+) , regionální stanice by měli mýt jedinou cílovou skupinu a to všehny obyvatele reginou . Kdyz je neumíme podchytit klasickým vysíláním tak jsou tu podcasty , sociální sitě atd. Tam se však sdílejí jen minářové , rozehnalové a pod kteří nemají s daným regionem nic společného. Misto podpory nových tendů se chystá poradna s Kateřinou Caithamlovou , letitou spolupracovnicí opět Regionu a Patrika Rozehnala .

Když celoplošný pořad o zdraví proč zase jedna veřevně známá dietoložka . Např v pořadu zdravíčko dostávají prostor lékaři napříč obory , vždyt by měla být v zájmu plularita názorů , to je ale houby platné bez známého obličeje .

Když už posluchači kteří chtějí kvalitní nebulvární inteligentní nepolitické  vysíláni přišli o stanici Praha/Dvojka , neberte jim i Regiony . Pohoda náhradou není , nejen ze zde působí dominatně moderatoři reginou ale v rámci proudoveho vysílání je to samé , pohodáři = zase herci , Soudničky , Etiketa není žadný archiv , teď je znovu a znovu opakuji regiony v 19:10 atd.

Vážení radní zkuste se prosím nad regionálním vysílaním zamystet , vyžádat si analízu kolik času na skutečně regionální vysílání zbývá času ve výsílaní atd.

Velmi děkuji za zvážení a přečtení podnětu až do konce.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

radní Českého rozhlasu Vám děkují za velmi obsáhlý a zajímavý podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracoval ho ředitel regionálního studia ČRo Region a ČRo Rádio DAB Praha Petr Sznapka. Jeho stanovisko připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se s pohledem ředitele Petra Sznapky detailně seznámila. Považuje ho za vyčerpávající, konkrétní, fundované a ztotožňuje se s ním. Pevně věříme, že i přes rozdílné pohledy na obsah vysílání zůstanete i nadále posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Vaši zpětnou vazbu k vysílání stanic Českého rozhlasu. Dovolte, abych zareagoval na Vaše připomínky, které se týkají Českého rozhlasu Region.

Nejprve bych rád uvedl na pravou míru Vámi kritizované sdílení některých programových prvků regionálními stanicemi Českého rozhlasu (dále jen „regionální stanice“). Musím konstatovat, že toto je naprosto běžná praxe, se kterou se můžete setkat u většiny evropských veřejnoprávních vysílatelů. Mimo jiné je nutné brát také v potaz, že od roku 2005 nebyly navýšeny rozhlasové poplatky, a to při neustále rostoucích cenách provozních nákladů. To je také jeden z mnoha důvodů, proč není možné, aby každá regionální stanice zajišťovala vlastními silami svůj program 24 hodin denně. Navíc díky této systematické provázanosti mohou regionální stanice do svého vysílání zařadit i pořady, které by z ekonomických či logistických důvodů jednoduše nebyly schopny vyprodukovat. Velká část vámi kritizovaných pořadů, připravovaných pro společné vysílání regionálních stanic, je připravována Českým rozhlasem Region také proto, že největší koncentrace hostů do těchto pořadů, kteří jsou všeobecně (celostátně) známí, žije a profesně působí v Praze a blízkém okolí. Čistě regionální hosté pak tvoří běžnou náplň samostatných programů regionálních stanic, např. jako dopolední či odpolední hosté, jsou s nimi natáčeny rubriky a příspěvky, které jednotlivé regionální stanice vysílají.

Co se týká zábavy ve vysílání regionálních stanic, tak s přihlédnutím k Vaší detailní znalosti jednotlivých programových okruhů Českého rozhlasu jistě velmi dobře víte, že každý z nich má celkem přesně definovanou svou „mapu značky“, která určuje jejich programové zaměření a pak také i Vámi „odsuzovanou“ cílovou skupinu. Z Vašeho podnětu to vypadá, že zábavnou složku vysílání automaticky považujete za bulvární. Přitom z detailních průzkumů mezi reálnými posluchači našich stanic bezpečně víme, že právě humor a zábava je vedle zpravodajské či poradenské složky tím, co naši posluchači ve vysílání regionálních stanic hledají a nejvíce oceňují. A to úplně pomíjím fakt, že v průzkumech, které má Český rozhlas k dispozici, vychází např. Humoriáda na všech regionálních stanicích jako jeden z nejposlouchanějších bloků odpoledního vysílání. Těžko by tomu tak bylo, kdyby jeho kvalita byla, jak vy naznačujete, diskutabilní. Na jedné straně píšete o tom, jak by měl jít rozhlas naproti novým trendům, jako jsou podcasty – zde musím říci, že posun tímto směrem je jedním z hlavních úkolů celého Českého rozhlasu pro nadcházející roky a už nyní mu věnuje velkou pozornost. Dále nastiňujete svou představu o regionálním studiu jako stanici „pro všechny“. Na tomto místě musím konstatovat, že to je představa velmi zkreslená a v praxi nerealizovatelná. Těžko byste hledal na světě rozhlasovou stanici, která by dokázala oslovit např. všechny věkové či vzdělanostní skupiny, navíc pouze tím, že by byla regionální. Regionalita je totiž jen jednou složkou zaměření každého rádia a rozhodně není a nikdy nebyla jediným motivátorem poslechu. Tím je celý komplex atributů, které do sebe logicky zapadají, a výsledná mozaika pak dává každé stanici její výslednou tvář.

Z Vašeho dopisu by problematiky neznalý čtenář mohl také soudit, že regionální stanice Českého rozhlasu v podstatě samostatně nevysílají. Opak je ale pravdou. Kromě společného večerně-nočního programu (19:00-5:00 hod.) vysílají v hlavním rozhlasovém čase (5:00-19:00 hod.) jednotlivé regionální stanice rovných 12 hodin vlastního samostatného programu, společně sdílené jsou pouze dvě hodiny. Navíc i ve společném programu je řada pořadů, které vznikají nebo jsou dramaturgicky zajišťovány v různých regionálních stanicích či jsou moderovány kolegy z různých regionálních stanic a taktéž do řady pořadů přispívají kolegové napříč regiony (např. „Noční linka“ – dramaturgie v ČRo Pardubice, na vysílání se podílejí kolegové z ČRo Brno, ČRo Zlín, ČRo Olomouc, ČRo Plzeň, ČRo Region, ČRo České Budějovice; „Mezi nebem a zemí“ – obsahuje příspěvky z jednotlivých regionů pod editorským dohledem z ČRo České Budějovice; „Hobby magazín“ – obsahuje redakční příspěvky z jednotlivých regionů + moderace z ČRo Ostrava; „Výlety“ – obsahují příspěvky z jednotlivých regionů + moderace z ČRo Liberec; hudební pořady z produkce regionálních stanic „Desky, pásky, vzpomínky“ z ČRo Hradec Králové, „Folková pohlazení“ z ČRo Pardubice, „Oldies aneb historie z černých drážek“ z ČRo Ostrava, „Na cestě“ z ČRo Olomouc atp.).

To, co Vy označujete za „skutečné dno“, tedy speciální jednorázové série „Vánoce ve Slunečné“, „Silvestr s Modrým kódem“ či následně „Týden se Sestřičkami z Modrého kódu“, to všechno bylo, alespoň soudě dle reakcí posluchačů i poslechovosti audií na webu, velmi příjemným zpestřením programu. Mimochodem v praxi se jednalo o rozhovory s herci z vybraného seriálu – př. Daniela Kolářová, Dana Syslová, David Prachař, Tereza Brodská, Iva Hüttnerová, Filip Blažek, Lucie Benešová, Vladimír Polívka aj. Navíc „Týden se Sestřičkami z Modrého kódu“ měl i jiný rozměr. Jeho hlavní myšlenkou bylo poděkování všem zdravotním sestrám za jejich nelehkou práci a péči o pacienty v době koronavirové pandemie. Ve spolupráci s Českou asociací sester jsme pro tento speciál oslovili pět zdravotních sester, jejichž medailonky a poděkování jim v tomto pořadu zazněly. Při dramaturgii této speciální série jsme oslovili herce ze seriálu TV Prima Sestřičky, který se vzhledem ke svému tematickému zaměření logicky nabízel. Náš pohled se od toho Vašeho liší i v tom, koho považujeme za svou největší konkurenci. Mohu Vás ujistit, že komerční televize to není. Chápeme totiž, že naši posluchači nejsou konzumenty jen jednoho jediného média, celodenní posluchači jedné jediné rozhlasové stanice, ale naopak si vybírají podle svého vlastního přesvědčení a vkusu mezi několika stanicemi a také dle denní doby a nabídky volí mezi poslechem rádia a sledováním televize.

Vážený pane posluchači, dovolte mi také zareagovat na zjevnou nepravdu, že by Český rozhlas Region kromě zpravodajství nenabízel žádná jiná regionální témata, byť samozřejmě zpravodajská složka tvoří důležitou část vysílání a mezi rozhlasovými stanicemi je zpravodajské pokrytí Středočeského kraje zcela unikátní. Kromě zpravodajských relací a zpravodajsko-publicistických příspěvků nabízí Český rozhlas Region svým posluchačům každý všední den podvečerní hodinový zpravodajsko-publicistický souhrn aktuálního dění ve Středočeském kraji a Praze „Dnes v regionu“ a v úterý a ve čtvrtek aktuální rozhovory „K věci“ s významnými osobnostmi veřejného života, ať už to jsou primátoři či starostové středočeských měst či pražských městských částí, vrcholní představitelé krajské samosprávy, šéfové složek IZS či ředitelé významných kulturních institucí. Z řady nezpravodajských příspěvků a pořadů jsou to pak např. profilové rozhovory se zajímavými Středočechy „Středočeské osobnosti“ či pořad „Tady to znám“, ve kterém známé osobnosti přibližují svůj vztah ke středním Čechám či Praze (ať už jsou středočeskými/pražskými rodáky nebo ve Středočeském kraji/Praze žijí nebo žili). Pravidelnými hosty ve vysílání (byť v době koronavirových omezení obvykle po telefonu) jsou lokální odborníci z řady odvětví. V regionu s místními respondenty vznikají také naše pravidelné servisní poradny. Bezkonkurenční je i regionální dopravní servis – a to ať už v podobě pravidelných vstupů „Zelené vlny“ nebo denní rubrika věnovaná regionální veřejné dopravě „Regionexpres“.

Dále bych mohl uvést řadu jednorázových projektů věnovaných různým výročím – z poslední doby mj. loňské výročí 1100 let od úmrtí svaté Ludmily – v této souvislosti jsme připravili desetidílný seriál „Střední Čechy – kolébka národních patronů“ a pořad „Tetín“ – publicistické putování středočeským Tetínem, který je úzce spjatý právě s osobností svaté Ludmily. Dále jsme odvysílali dokument „Po stopách Cyrila a Metoděje“ věnovaný středočeské stopě těchto věrozvěstů, publicistický pořad „Vzpomínky na Mělník“ zaznamenávající autentické vzpomínky pamětníků konce 2. světové války, dokument „Ukradená republika“ – první rok v protektorátu mapující začátek okupace v Příbrami či dokument „Kladenský samet“ věnovaný listopadovým událostem roku 1989 v Kladně. Pro nejbližší dobu např. připravujeme nový pořad věnovaný významným pražským a středočeským stavbám či rubriku „Slavní regionální rodáci“.

K Vaší kritice absence regionální hudby bychom si nejprve museli vyjasnit, co to regionální hudba vlastně je, jak lze tento pojem vykládat. Pokud bychom na hudbu obecně nazírali např. podle bydliště/sídla interpreta či hudební skupiny, pak bychom si do kolonky regionální hudba mohli vykázat velmi vysoké procento, jelikož celá řada hudebních autorů a interpretů bydlí v Praze či ve Středočeském kraji. Takto populisticky jsme ale při vyplňování Vámi zmiňované tabulky nepostupovali. Mimochodem ve Vámi zmiňované tabulce najdete u Českého rozhlasu Region 2% zastoupení hudby z regionální produkce, kdy jsme zohlednili zastoupení lokální hudební produkce ve specializovaných pořadech. Český rozhlas Region je např. pravidelným partnerem legendární Porty nebo hudebního festivalu Kmochův Kolín (stejně tak tomu bude i v letošním roce). Ve společném vysílání pak společně s ČRo Dvojka dostávají pravidelný prostor noví interpreti v hitparádě Česká 12. O podpoře domácí hudební produkce svědčí i to, že ze 75 % hrajeme ve vysílání Českého rozhlasu Region česky (stejně jako v ostatních regionálních stanicích) a produkujeme i specializované hudební pořady (Country dostavník uváděný legendárním Miroslavem Černým, U muziky s Josefem Zímou a Pavlínou Filipovskou nebo rubriku Zlaté hity o původu známých, časem prověřených písní).

Velkou roli ve Vaší stížnosti hraje přisuzování „bulvárnosti“ některým našim pořadům nebo soutěžím. Přiznám se, že příliš nechápu, co může být na Vámi zmiňované soutěži „Vyhrajte traktůrek“ bulvárního. Snad atraktivní hlavní cena? Každá soutěž je přece mj. pro soutěžící jen tak atraktivní, jak hodnotná je její hlavní cena. Navíc zrovna u této soutěže jsme pečlivě dbali na přidanou hodnotu v podobě edukace. Každému soutěžnímu vstupu vždy předcházel příspěvek natočený redaktory z jednotlivých regionů a pak teprve následovala vědomostní otázka související s daným příspěvkem, na kterou nabídl moderátor (vysílající z ostravského studia) tři možné odpovědi. Mimochodem, zrovna tato soutěž se setkala s obrovským zájmem a velmi kladným posluchačským ohlasem, proto na letošní rok plánujeme její pokračování.

Další nálepku „bulvární“ si ve Vašem dopise vysloužil i pořad „Alex a host“. Rád bych v této souvislosti připomněl jednu z definic bulvárnosti = tato se mj. vyznačuje tím, že v ní hrají klíčovou roli emoce, navozování paniky, skandalizace, populismus, negativismus případně zákulisní informace a drby. V této souvislosti musím označení pořadu „Alex a host“ jako bulvární jednoznačně odmítnout. Jedná se o pořad, který pracuje s pravdou, doložitelnými fakty a rozhodně nemá ambice být skandální. Jedná se o rozhovor moderátorky s hostem, který má mj. určitou informační hodnotu, o pozvaných osobnostech se posluchač něco dozví. Přece nelze šmahem označit za bulvární rozhovor s hosty, jako jsou např.: Dominik Duka, Ladislav Špaček, Jiří Strach, Jiří Grygar, Jaroslav Svěcený nebo Květa Jeriová-Pecková. Pokud však automaticky odsuzujete někoho (v tomto případě moderátorku) podle jména či toho, kdo je jejím partnerem, a nehodnotíte ji podle jejího profesního výkonu, pak naopak, podle výše uvedených pravidel, bych musel za bulvární označit Vaši výtku.

Ještě k Vámi kritizovaným pořadům a moderátorům. Nejprve dovolte, abych se ohradil proti nevybíravému tónu a útokům na jejich adresu ve Vašem podnětu. Nevidím absolutně žádný problém, když je např. pořad „Hobby magazín“ společný pro všechny regionální stanice, přičemž do něj redaktoři ze všech těchto stanic přispívají. Jsem pevně přesvědčen o tom, že zrovna v případě hobby-témat zase takové regionální odlišnosti nejsou (např. chov koček v Aši se celkem minimálně liší od toho v Karviné, stejně tak dřevo se jinak nenatírá v Kravařích a jinak v Lubné). Navíc vyrábění 14 regionálních „Hobby magazínů“ by mi z mého pohledu přišlo značně nehospodárné.

Na závěr mi ještě dovolte zareagovat na Vaši výtku stran moderátorů, resp. působení Vámi zmiňovaného Patrika Rozehnala. Tento moderátor moderuje v Českém rozhlase Region ob týden dvě hodiny denně a je autorem pořadů, které vzhledem ke svému zábavnému zaměření oslovují právě posluchače regionálních stanic. Konkrétně jde o jednu společnou hodinu každý všední den (Humoriáda), ve které se navíc střídá s moderátorem Pavlem Kučerou, jednu společnou hodinu každý víkendový den (Hvězdné návraty) a nedělní hodinový kulinářský magazín (Pochoutkový rok). Každá regionální stanice má své moderátorské osobnosti, které toho rozhodně odvysílají daleko více než Vámi zmiňovaný Patrik Rozehnal – tento patří spolu s ostatními „síťovými“ kolegy (Alexandra Mynářová, Pavel Kučera, Artur Kubica, Pavel Kudrna aj.) k doplňujícím moderátorům většinových regionálních týmů. A co se týče Vámi zmíněného připravovaného pořadu s Kateřinou Cajthamlovou, půjde o osvětový pořad věnovaný zdraví a zdravému životnímu stylu s přední odbornicí na toto téma. Zařazení tohoto pořadu samozřejmě nebude znamenat, že by ve vysílání regionálních stanic nedostávali prostor jiní lékaři napříč obory, jak je tomu doposud, kteří se vyjadřují k tématům týkajících se jejich oborové specializace. Veřejná známost z mého pohledu není překážkou pro vstup do veřejnoprávního média a ani trochu nenaplňuje znaky bulvárnosti. Podle našeho soudu je důležitější odborná erudice a také určitá mediální obratnost. I ve vysílání Českého rozhlasu Region dostávají prostor regionální lékaři, kteří nejsou veřejně známí, ale jsou erudovaní, jako např. Petr Grenar nebo Irena Kudrnovská, stejně tak jako veřejně známí Pavel Pafko, Jan Pirk, Vladimír Beneš, Ivan Netuka a řada dalších.

Vážený pane posluchači, osobně mě mrzí, že nejste s některými programovými prvky ve vysílání Českého rozhlasu Region úplně spokojen, nicméně věřím, že Vám, stejně tak jako nám, jde o to, aby vysílání Českého rozhlasu mělo své věrné a spokojené posluchače. Usilovně se o to snažíme každý den a jsme velmi vděčni za zpětnou vazbu, která nám pomáhá vysílání dále zkvalitňovat. Obecně ale platí známé přísloví: „Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.“ Snad mé vysvětlení přijmete s pochopením a zůstanete i nadále věrným a pozorným posluchačem Českého rozhlasu.

V úctě

Mgr. Petr Sznapka
ředitel regionálního studia ČRo Region a ČRo Rádio DAB Praha

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio