Stížnost posluchače ohledně výroků moderátora L. Xavera Veselého (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Dobry den, povazuji pana Xavera Veseleho za zaujateho kvuli vystupovani v rade ČT, kterym poskozuje důvěryhodnost a nezavislost veřejnoprávní instituce. Myslim si, že by nemel zaroven vystupovat jako moderator v jiné verejnopravni instituci neboť tim poskozuje dobre jmeno CRO a legitimizuje sve chovani a vystupovani vůči ČT.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě práce externího moderátora Luboše Veselého nebyly právní normy porušeny.

Vámi uvedený článek 25.7 kodexu Českého rozhlasu se na moderátora Luboše Veselého nevztahuje, protože není zaměstnancem Českého rozhlasu.

Často se objevují i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio