Stížnost posluchače ohledně vedení debat redaktorkou Veronikou Sedláčkovou (červen 2020)

24. červen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2020.

Text stížnosti

Nelíbí se mi agresivní a neobjektivní způsob vedení debaty v pořadu Interview Plus redaktorkou Veronikou Sedláčkovou například dne 12. 5. s manažerem Penty Petrem Paličkou nebo 5.5. s Jaroslavem Mílem o obnovitelných zdrojích. Paní Sedláčková vystupovala v obou případech jako zuřivá levicová, zelená aktivistka a ne jako objektivní, nezaujatá redaktorka veřejnoprávního rozhlasu. Prosím o odpověď.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

radní Českého rozhlasu práci moderátorů sledují dlouhodobě. V minulosti byla Rada vůči „výkonům“ moderátorů často kritická, v některých případech přijímala i usnesení o porušení Kodexu Českého rozhlasu.

Vámi zmíněný pořad si radní poslechli, a shledali, že v tomto případě bylo vše v souladu se zákonnými podmínkami. O vyjádření jsme požádali i zástupce vedení Českého rozhlasu. Stanovisko ředitele Zpravodajství Jana Pokorného připojujeme k naší odpovědi.

Vážený pane posluchači, věříme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu. Pokud se Vám bude zdát, že moderátor v některé budoucí relaci „selhal“, a například neplnil oponentní roli, neváhejte se na Radu Českého rozhlasu obrátit.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

k Vaší nelibosti nad způsobem moderování Interview Plus s Petrem Paličkou a Jaroslavem Mílem v podání Veroniky Sedláčkové bych rád poznamenal, že moderátorka postupovala přesně v souladu s Kodexem Českého rozhlasu. Ten v části Diskusní pořady a pluralita říká: „Český rozhlas vytváří prostor pro pořady představující diskusní konfrontaci idejí, myšlenek a konceptů vztahujících se k důležitým otázkám veřejného zájmu. Dramaturgie diskusních pořadů musí brát na zřetel zkušenost, že téměř na každý problém mohou lidé  nahlížet z různých úhlů a že vývoji společnosti je vlastní názorové střetání. Český rozhlas dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných argumentů nezastoupených v diskusi. Hosty a témata si zásadně vybírá Český rozhlas, a to na základě nezávislé redakční úvahy. V případě, že host předem odmítá odpovídat na důležité dotazy, není do pořadu pozván.“

To je přesně příklad pořadu Interview Plus, kde moderátor musí plnit roli oponenta – využívat tedy v debatě s developerem argumenty památkářů a v rozhovoru se zastáncem jaderné energetiky argumenty (nejen) zastánců jiných druhů energie.

Například v pořadu Pro a proti, který je dramaturgicky postaven na verbálním střetu dvou diskutérů s odlišnými názory, je moderátor naopak spíše jen průvodcem debaty lidí, kteří zajišťují pluralitu.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio