Stížnost posluchače ohledně specifikace norské sociální služby Barnevernet (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Vážená rado, zásadně protestujeme proti tomu, jak moderátor v dnešní večerní publicistice charakterizoval norskou sociální službu Barnevernet. Akcentoval, že odebírá děti rodičům, přičemž pravda je úplně jiná. Barnevernet zachraňuje děti před jejich rodiči. I celé další vykreslování této organizace vyznělo paušálně negativně, včetně výroku ... změní své praktiky ... a podobně.

Musíme Vás upozornit, že Barnevernet zakládá svá kritéria pro posuzování dostatečnosti péče a bezpečnosti rodičů vůči dětem na kvalitním teoretickém modelu, který má obdobu snad jen v kvalitě učení Montessori a Vygotského. Jeho pracovníci jsou důkladně školeni. Odebrání dítěte je poslední možností, když všechno ostatní selže.

Dále byste měli vědět, že Norsko zpřísnilo ochranu dítěte po případu Anderse Breivika. Tehdejší norský předseda vlády po střelbě na ostorově Utoya slíbil veřejnosti, že nic podobného se nebude opakovat. A to také on a jeho následovníci důsledně dodrželi, na rozdíl od nás a Vás, kde se jenom žvaní a kritizuje. Budete-li mít zájem, dáme Vám k prostudování případovou studii Breivik, kterou jsme vypracovali pro studenty oboru resocializace a která do detailu vysvětluje, proč je potřeba chránit děti před jejich rodiči, i když tito na první pohled vypadají zcela normálně. Konkrétně Breivikova matka byla zdravotnice a otec diplomat. Malý Anders byl opakovaně jako tříleté dítě vyšetřován psychology a psychiatry a přece to nepomohlo. Došlo k sérii nezodpovědností a profesionálních zanedbání. Už jenom jejich vysvětlení by stálo za velkou sociologickou studii a měla by s tím být seznámena nejširší veřejnost.

Pro příště, až budete zase zmiňovat Evu Michalákovou, ona, její partner a rodinné prostředí splňovalo kritéria pro záchranu obou synů vrchnovatě. Račte si to opatřit a příště nežvanit.

S lítostí konstatujeme, že opět jste se projevili jako diletanti a zřejmě je Vám to jedno i v tak závažné a zásadní věci, jakou je právo dítěte na kvalitní výchovu, která determinuje celý jeho budoucí život. Není to Barnevernet, kdo by měl přehodnocovat svoje přístupy, ale Vy. Seriozně se zamyslet nad sebou byste se měli hodně rychle.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám za to, že stále posloucháte vysílání rozhlasu veřejné služby, i za Váš další podnět.

Vyžádali jsme se od vedení Českého rozhlasu ke zmíněné záležitosti vyjádření, které k tomuto dopisu přikládám.

Zároveň se Vás dovoluji zeptat, jakou funkci má ve Vašem dopise skutečnosti, že se vyjadřujete v množném čísle. Zastupuje určité sdružení, konkrétní spolek? A je-li tomu tak, o jaký se jedná? Považuji za důležité, aby Rada Českého rozhlasu věděla, zda komunikuje s posluchačem anebo zda tento posluchač hovoří jménem širšího vzorku populace.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den, 

rozhovor v Hlavních zprávách reagoval na jednu z událostí dne, tedy, že Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch Norky, jíž norská sociální služba Barnevernet odebrala v roce 2008 dítě krátce po narození.

Moderátor službu nikterak necharakterizoval. Pokud mluvil o odebírání dětí, nedopustil se žádné nepřesnosti, Barnevernet opravdu v některých případech rodičům děti odebere, zřejmě i proto, aby je chránil před jejich biologickými rodiči.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio