Stížnost posluchače ohledně rozhovoru Barbory Tachecí s Václavem Hořejším (duben 2023)

26. duben 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 4. 2023.

Stížnost posluchače

Vazeny pane XX. a dalsi. 

Nevim, jak se mam obratit na cesky rozhlas ... netuse kdo je za co a  komu zodpovedny. Muzete tedy muj e-mail proste ignorovat, smazat, nebo nejlepe poslat tem, kterym  nalezi. 

Bydlim s rodinou jiz radu let v Rakousku a samozrejme sleduji  politicke deni ve sve vlasti a mnoho zpravodajskych rozhovoru na aktualni temata i v z ruznych zemich  v anglictine i nemcine, . Od Indie pres Rusko a z po Ameriku. To, jak vzorne tendencne a naivne si obcas pocina cesky rozhlas se vsak malokde zazije.

V situaci rozdmychavani Treti svetove valky jsem se tedy odvazil obratit se na Cesky rozhlas s prosbou o zodpovedny pristup k teto oblasti.

Jiste se vsichni do urcite miry musime ridit uslovim: Ci chleba jis, toho pisen zpivej.   V tom jsme si Rakouskem velmi podobni. Jinak je vsak tomu v jinych zemich, ... uz napriklad takove Nemecko si dovolilo skutecnou demokratickou diskuzi (ikdyz ne v hlavnich kanalech  mainstreamovych medii) v situaci ochrany proti CORONAVIRU -19 Nemluve o Svycarsku, Indii, sousedici s Cinou, ... Arabii, Egypte,  ...  jiste, ze sami vite nejlepe , ze Evropa neni davno pupek sveta.

Sam jsem se ucastnil v demonstraci proti povinnemu ockovani ve Vidni, kde dle informaci prosaklych ke mne z vrtulniku od jednoho nejmenovaneho clena  hasicskeho sboru mesta Vidne nebylo nas 40 000 ale jiste vic nez 400 000 lidi. Tehdy jsem zpozornel  a VYTVORIL JSEM SI OD MAINSTREAMOVEHO INFORMOVANI PATRICNY ODSTUP: ... Kazdy vime, ze nas opatreni proti radoby pandemii spise ozebracila, nez ochranila. ... ale v demokratickem cesku ticho po pesine. Das ist kein Thema. Oder?

Abych se dlouho nerozepisoval: Sledoval jsem na doporuceni svych znamych rozhovor na Ceskem Rozhlasu Plus pani Barbory Tacheci s nejakym panem Horejsim. Videl jsem jiz vice rozhovoru teto pani redaktorky (kterou nekteri z mych znamych urazlive nazyvaji Brambora Teleci, coz muze byt vtipne, ale k zadnemu dobremu reseni to ale nevede). Tento JEJI projev uz neprispiva ani tem, keri vidi celou problematiku konfliktu na Ukrajine prismatem prozapadni politiky.  .... a muzete vypinat komnetare jak chcete. Je mi jedno, jake nazory ma pan Horejsi, ale fakt, ze nas diskuze v mediich nezavede k hlubsimu pochopeni vzajemnych stran je na povazenou.

Vykrikovaci idealu s postrannimi prospecharskymi umysly je lacine a mozna i  prechodne funguje: od Babise a Bobosikove,  az po Fica a Ursulu van der Layen. Jsou jen ruzne lhuty trvanlivosti.

Dva monology nejsou nikdy dialog. ANO REDAKTOR MA VYMEZENY CAS A MANTINELY ... a to je priorita . ... to je nemala cast Ceskeho rozhlasu. Cest vyjimkam.

...aby bylo zrejme, kam patrim ja sam:

Nerozdeluji lidi na dobre a spatne podle zemepisnych poledniku, ani podle toho kam jsou nauceni patrit. Kazde skutecne dobro vyzaduje bud zdravy rust, nebo zdravou konverzi. Zivot me naucil, ze zapad i vychod mohou byt jeden za osmnact a druhy bez dvou za dvacet. Coz potvrzuji o mnohe kulturni osobnosti trpici od obou rezimu. Oba dva je soucasne mozne nahlizet s pochopenim i kriticky...Jak dosvedcuji i nase kulturni osobnosti od Capka az po Wericha. ( a dokonce  Capek k tomu nepotreboval zazit komunismus v plne parade ... )

Skoda ze takove osobnosti neprijima do svych rad Cesky rozhlas. Nechci pani Tacheci ublizit, jiste muze byt dobra matka i manzelka, a navic jsem jmenoval pouze priklad ke kteremu nemaji mnozi zpravodajci daleko.

Kdyz uz chcete zapadnimu uhlu pohledu poslouzit, proc ji davate tak narocneho partnera  dialogu. ...nebo si myslite, ze vite proc???

NEVOLAM TEDY PO ZADNEM  POTRESTANI, nebo ostrem napomenuti.  UBLIZIT JE TAK SNADNE  ... !!!

Jako rozhlas musite plnit jiste oficialni  a opravnene politicke zadani a nevnaset rozvrat do vladni politiky, presto mate jiste pole inteligentni a objektivni diskuze, kde muzete odvazne  prospet. Tak to delejte a podporujte a vedte ty kdo to umi, nebo chteji umet.

Myslim, ze takovi lide jako Pan Honzak, Pan Höschl, i jini  mohou vice prispet k zdravemu usudku verejnosti vice nez odbornici ala Romancov, Flegl, se kterymi takzvane aktualne nenarazite.  ...  Naopak  mnozi jini ( kardinal Duka, General Sandor, ...) vam pod pod talentovanym moderovanim nemusi pokazit duveru vlady CR. a rict prospesne slovo, ktere nezapadne pozitri ...  

Monopol vlivu Americke CNN jiste neprispeje k siroce zdrave budoucnosti Evropy. Ikdyz se tak umi tvarit. Neni uz jen doba Integrovani se o Evropske Unie ale i doba Integrovani se Evropy do Svetoveho politickeho usporadani.

Dbejte prosim i na to, ze Putin a cele ono agresivni Rusko nemusi vyhrat, ja ksi radi pro sebe opakujeme... nebo, ze cele Vitezstvi zapadu bude skutecnym vitezstvim.  ( Ukrajina to ma uz pravdepodobne  tak jako tak spocitane: Bud poslusna Kolonie nebo  podrobena cast Velmoci).

UKRAJINA  Ma dle meho nazoru  jen jedinou nadeji. - N e u t r a l i t u. Krome obraceni se k Bohu ... coz  je ale dnes velmi diskvalifikujici postoj ... takze jeho podporu muze chtit asi jen jiste nejaky fanatik. 

VOLEJME RADEJI PO OBNOVENI NEUTRALITY UKRAJINY, NEZ PO VITEZSTVI, ktere mnohe samozrejme nadchne (stejne jako nase predky nadchl socialismus v te jedne z nejhloupejsich podob). JESTE JE CAS. a mnohe osobnosti politickeho a intelektualniho zivota si to umi predstavit. 

Ikdyz se to nenosi:

Pan Buh vam zehnej a preji vam hodne sily statecnosti, vzajemne solidarity a proziravosti. budete ji potrebovat.

Pokud snad by nekdo reagoval, pripadne chtel tuto moji aktivitu efektivne usmernit, doplnit ci zkritizovat,  budu velmi rad. 

Rozhodne timto nechci startovat nejakou stalou e-mailovou diskuzi. Nemam na to cas a vy asi take ne. 


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. Radní Českého rozhlasu se s obsahem dané relace seznámili. O vyjádření jsme požádali i vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Josef Pazderka a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

S názorem Josefa Pazderky se do značné míry ztotožňujeme. Moderátorka pořadu Barbora Tachecí je známá svým specifickým stylem vedení rozhovoru, nicméně v tomto případě nedošlo ze strany Českého rozhlasu k porušení zákonných norem ani kodexu Českého rozhlasu.

Za pravdu Vám částečně dáváme ve Vaší kritice názoru Barbory Tachecí, podle níž neexistuje slib o nerozšiřování NATO na Východ po pádu sovětského impéria (citace Barbory Tachecí: Všichni zahraniční experti říkají, že žádný takový závazek neexistuje…). Toto vyjádření nepovažujeme za šťastné. Minimálně jednu zprávu zpochybňující její tvrzení jsme dohledali na https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rusku-bylo-slibeno-nerozsirovani-nato-na-vychod-potvrzuje-nalezeny-dokument-40387679>. Rada Českého rozhlasu chce tímto požádat vedení Českého rozhlasu, aby se více zaměřilo na faktografickou přípravu moderátorů diskuzních pořadů.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači, 

srdečně vás zdravím. Děkujeme za vaši reakci i za to, že nás pravidelně posloucháte. Osobnost Barbory Tachecí je autorský pořad, který odráží osobitý a ostrý styl této moderátorky. Kvůli tomu patří k našim nejposlouchanějším pořadům, kvůli tomu také do něj chodí hosté, vědomi si toho, co je čeká. Je mi jasné, že někomu tento styl vyhovuje více, někomu méně.

Zmíněný díl s Václavem Hořejším jsem slyšel, ano, je konfliktní a emotivní, nicméně autorka má podle Kodexu ČRo povinnost vstupovat hostovi do řeči v momentě, kdy je třeba doplnit důležité skutečnosti a odkazovat na ověřitelná fakta. Respektuji váš pohled, odmítám ale, že šlo o „nenávist“ nebo jiné vámi uvedené věci. Mrzí mě, že to tak vnímáte. Doufám, že i přesto nám zachováte věrnost.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio