Stížnost posluchače ohledně rozhovoru Barbory Tachecí s Václavem Hořejším (duben 2023)

26. duben 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 4. 2023.

Stížnost posluchače

Barbora Tachecí se vuči HOŘEJŠÍMU v rozhovoru o vyjednavani míru chovala jako komunustický normalizator obhajující tu jedinou propagandistickou svatou pravdu. nenechala ho opakovaně dokončit odpoved. je slepě zasažená nenávistí.ukazkovy přiklad jak lhala že slib o nerozšiřovani nato neexistuje. v žádném případě není pravda že válka na ukraině začala tím že putin se rozhodl v unoru 2022 vstoupit a zasahnout armadou na uzemi ukrainy. putin není příčina putin je dusledek . příčina valky je kromě jineho zrušení ruskojazyčneho zakona 2014 a tím rozpoutání občanske valky KYJEVEM proti ukraincum na donbase


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. Radní Českého rozhlasu se s obsahem dané relace seznámili. O vyjádření jsme požádali i vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Josef Pazderka a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

S názorem Josefa Pazderky se do značné míry ztotožňujeme. Moderátorka pořadu Barbora Tachecí je známá svým specifickým stylem vedení rozhovoru, nicméně v tomto případě nedošlo ze strany Českého rozhlasu k porušení zákonných norem ani kodexu Českého rozhlasu.

Za pravdu Vám částečně dáváme ve Vaší kritice názoru Barbory Tachecí, podle níž neexistuje slib o nerozšiřování NATO na Východ po pádu sovětského impéria (citace Barbory Tachecí: Všichni zahraniční experti říkají, že žádný takový závazek neexistuje…). Toto vyjádření nepovažujeme za šťastné. Minimálně jednu zprávu zpochybňující její tvrzení jsme dohledali na https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rusku-bylo-slibeno-nerozsirovani-nato-na-vychod-potvrzuje-nalezeny-dokument-40387679>. Rada Českého rozhlasu chce tímto požádat vedení Českého rozhlasu, aby se více zaměřilo na faktografickou přípravu moderátorů diskuzních pořadů.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači, 

srdečně vás zdravím. Děkujeme za vaši reakci i za to, že nás pravidelně posloucháte. Osobnost Barbory Tachecí je autorský pořad, který odráží osobitý a ostrý styl této moderátorky. Kvůli tomu patří k našim nejposlouchanějším pořadům, kvůli tomu také do něj chodí hosté, vědomi si toho, co je čeká. Je mi jasné, že někomu tento styl vyhovuje více, někomu méně.

Zmíněný díl s Václavem Hořejším jsem slyšel, ano, je konfliktní a emotivní, nicméně autorka má podle Kodexu ČRo povinnost vstupovat hostovi do řeči v momentě, kdy je třeba doplnit důležité skutečnosti a odkazovat na ověřitelná fakta. Respektuji váš pohled, odmítám ale, že šlo o „nenávist“ nebo jiné vámi uvedené věci. Mrzí mě, že to tak vnímáte. Doufám, že i přesto nám zachováte věrnost.

S pozdravem a přáním všeho dobrého 

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio