Stížnost posluchače ohledně rozhlasového poplatku (září 2019)

25. září 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 9. 2019.

Text stížnosti

Vážená rado,
dne 8. 8. 2019 obdržela naše společnost od Českého rozhlasu písemnost označenou: Číslo jednací: O19CRO0410199, Variabilní symbol: 8836398483. Tato písemnost je podle mého názoru obtěžující, uvádějící v omyl a překračující zákonné oprávnění Českého rozhlasu, a to nejen vůči naši společnosti, ale i vůči dalším právnickým osobám v obdobném postavení, kterým byla taková výzva zaslána. Přestože příslušné oddělení Českého rozhlasu v reakci na naši odpověď uvádí, že se nejedná o výzvu, z textu písemnosti to jednoznačně vyplývá: "Splňte prosím svou oznamovací povinnost a zašlete Českému rozhlasu: a) Přihlášku ... nebo b) Čestné prohlášení ..." (žádná jiná možnost zde uvedena není). Český rozhlas tedy takto vyzývá právnické osoby k jednomu ze dvou uvedených úkonů, a to i takové osoby, jako je naše společnost, kterým žádná taková povinnost něco zasílat (dle § 3 zákona 348/2005 Sb.) nevzniká. Nejsou totiž nejsou ani vlastníkem rozhlasového přijímače, ani odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě. Jestliže tedy Český rozhlas touto výzvou paušálně oslovuje i takové subjekty, překračuje tím své zákonné oprávnění, formulací výzvy uvádí tyto subjekty v omyl (že jsou povinny něco zasílat Českému rozhlasu) a obtěžuje je tak řešením záležitostí, které nejsou povinny řešit. Prosím o písemné vyrozumění o výsledku šetření.
Děkuji.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš podnět, který jsme předali vedení ČRo k vyjádření.

Toto vyjádření považuje Rada českého rozhlasu za vyčerpávají. Dovoluji si jej proto ke svému mailu připojit bez dalšího komentáře.

S úctou,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Ke stížnosti posluchače na odeslání písemnosti Oznamovací povinnost a rozhlasové poplatky – PO/FOP, která byla Radě Českého rozhlasu doručena 15. srpna 2019, sděluji následující.

Písemnost s názvem Oznamovací povinnost a rozhlasové poplatky – PO/FOP, kterou Český rozhlas odesílá podnikatelským subjektům v souladu s § 2 odst. 2 písm. b) zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, je sdělení mající za cíl informovat o povinnostech, které ukládá zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon“). Z výše uvedeného vyplývá, že Český rozhlas v souladu s § 2 odst. 2 písm. b) zákona č. 484/1991 Sb. o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, přispívá k právnímu vědomí obyvatel České republiky a výše uvedené Upozornění na dodržování zákonné povinnosti má preventivní a osvětový charakter, neboť řada vlastníků či držitelů rozhlasových přijímačů si zákonné povinnosti není vědoma a Zákon nedodržuje.

Písemnost není koncipována jako výzva a osloveným subjektům tak nevzniká ze Zákona povinnost odpovědět a nemůže z ní být vyvozována sankce dle § 3 odst. 4 Zákona, neboť není výzvou pro odběratele elektřiny ve smyslu § 3 odst. 4 Zákona. Žádost o zaslání čestného prohlášení je třeba vnímat jako protiklad přihlášky k rozhlasovému poplatku a posuzovat informaci v kontextu celého dopisu, který je koncipován jako upozornění na dodržování zákonné povinnosti. 

Záměrem Českého rozhlasu je sdělovat jasné a přesné informace, upozorňovat na dodržování zákonných povinností, které v případě rozhlasových poplatků slouží k financování veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání. Vnímáme reakce a připomínky ze strany posluchačů, poplatníků i oslovovaných subjektů jako podnětné a vždy se jimi zabýváme, ačkoli jsou často, a to i v případě odeslání této písemnosti, ojedinělé. Navzdory výše uvedenému provedeme v textaci takové úpravy, abychom oslovovaným subjektům jasně přiblížili cíl oslovení, které má formu upozornění a eliminovali negativní zkušenost z komunikace s Českým rozhlasem.

Ing. Radka Šimečková
vedoucí Oddělení akvizic a pohledávek rozhlasových poplatků

Spustit audio