Stížnost posluchače ohledně reprízování pořadů (duben 2020)

29. duben 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2020.

Text stížnosti

Vážení radní, pokud ČR reprizuje své pořady, bylo by slušné sdělit tuto skutečnost před vysíláním posluchačům. Je tristní, dovtípím-li se po několika minutách poslechu, že jsem již poslouchané slyšel, či je pořad trapně neaktuální, ač se tváří aktuálně. V odlehlé minulosti avizování repriz bylo samozřejmostí. Zaráží, že si žádný radní této trapnosti nevšiml. Či je to záměr-nevšímat si?

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

členové Rady Českého rozhlasu si samozřejmě velmi všímají vysílání všech stanic Českého rozhlasu. Sám ze své zkušenosti rozhlasového redaktora a šéfredaktora vím, že ve zpravodajství by bylo dokonce škoda nereprízovat kvalitní příspěvky. A to i s ohledem na to, že z daleka ne všichni posluchači tráví u poslechu kontinuálně delší dobu. Za den se u poslechu rádia vystřídá mnoho lidí, někteří z nich jen na pár minut. Tito posluchači jsou naopak rádi, že třeba odpoledne uslyší něco, co redaktoři natočili a odvysílali již dopoledne. Rada ČRo proto považuje vyjádření ředitele Programu Ondřeje Nováčka a Zpravodajství Jana Pokorného, které přikládám, za adekvátní.

Jménem Rady Českého rozhlasu

Miroslav Dittrich
úřadující předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

informace o tom, že se jedná o reprízu, se standardně uvádějí při ohlášení pořadu.

Pokud se tak v poslední době u některého z pořadů nestalo, mohlo to být způsobeno tím, že se jednalo o neplánovanou a na poslední chvíli zařazenou reprízu, což se jistě dá v této mimořádné situaci pochopit.

Nicméně platí, že reprízy posluchačům před začátkem pořadu hlásíme a budeme tak činit i nadále.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

---

Dobrý den,

pokud se týká stanic divize Zpravodajství - ČRo Radiožurnál a ČRo Plus - tak reprízy byly, jsou a budou běžnou součástí proudového vysílání.

Nikdy jsme je speciálně neoznačovali. S tím, že velmi dbáme na to, aby reprízy byly stále aktuální. Takže jich využíváme u pořadů s aktuálním obsahem jako je např. 20 minut Radiožurnálu, Interview Plus, Názory a argumenty tak, aby byly do vysílání nasazeny nejpozději ve 12 - 16 hodinovém rozpětí.

Pořady nadčasové reprízujeme podle jiného klíče. Zejména v tomto období stavu nouze, kdy se Český rozhlas snaží ze všech sil udržet obvyklou programovou nabídku, ale z pochopitelných důvodů musel omezit výrobu, je repríz víc.

Děkuji za pochopení. 

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio