Stížnost posluchače ohledně přesného času v ČRo (březen 2022)

29. březen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 3. 2022.

Text stížnosti

Dobrý den.
Předesílám, že jsem váš dlouholetý posluchač a jím i zůstanu. Jsem ale i "milovník " přesného času a toho se mi stran ČRo absolutně nedostává! Několikrát denně porovnávám  s k u t e č n ý přesný čas s údajem vašeho rozhlasu a ejhle, můj zdroj přesného času se předejde o několik sekund, ale i minut? Ne není tomu tak !!! Např.
nyní!!! Je 15 hodin 20 sekund skutečně. Ohlášeno je 15:00 hod. Přednost dostane dokončení hudební produkce. V průběhu dne se to stává několikrát.
O víkendech jsou odchylky i několika minutové. Toto zjištění není žádná novinka. Je to mnohaletý problém, který jsem telefonicky řešil i s ombudsmanem ČRo Ph.Dr. Milanem Pokorným, Ph.D.. Ten mi  pouze řekl, abych problém sledoval a chybné časy zapisoval a jemu oznámil. To bych se upsal. Dříve než zodpovědné upozorníte na nešvar, sledujte tuto skutečnost, nevymýšlím si. Tato zpráva od vás pro posluchače by měla být ta nejpřesnější z přesných a ne jedna z mnoha fake news, kterých jsou média plná.

Děkuji a s přátelským pozdravem

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za velmi zajímavý podnět technického charakteru. I proto jsme o stanovisko požádali zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracoval ho ředitel Techniky a správy Karel Zýka. Jeho vyjádření připojujeme k naší odpovědi.

Vyplývá z něj, že nesoulad mezi skutečným přesným časem a jeho odvysíláním je ryze technologická záležitost, na kterou Český rozhlas veskrze nemá vliv.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

technicky se časové znamení odbavuje ve formě MP3 audiozáznamů z přesné časové ústředny (GPS) a to vždy s předstihem 0,7 sekundy, což odpovídá kompenzaci technologického zpoždění, které vzniká při distribuci na FM/ VKV. Na této platformě (FM/VKV) je pak takto vysílané časové znamení vždy zcela přesné. Na všech ostatních platformách ale dochází ke zpoždění většímu, vždy v závislosti na dané technologií (u DVB-T2 a DAB+ okolo 3-4 sekund, na internetu a v IPTV pak okolo 10 sekund). Na zpoždění se dále podílí i samotný radiopřijímač, čímž se zpoždění může ještě výrazně prodloužit. Doba, potřebná k dekódování signálu, a tím i zpoždění je u každého radiopřijímače jiné a nelze je tedy bohužel nijak sjednotit a tím pádem ani dopředu technicky kompenzovat.

Z programového hlediska může sice výjimečně dojít k situaci, kdy vysílaný programový blok přesáhne délkou vrchol hodiny (například: přenos sportovního utkání, tiskové konference, přenos koncertu), časové znamení se ale pak neodbavuje vůbec. V takových výjimečných případech se obvykle odehraje pouze staniční jingle, popřípadě aktuální čas nahlásí moderátor.

S pozdravem

Ing. Karel Zýka, Ph.D.
ředitel Techniky a správy

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio