Stížnost posluchače ohledně předpovědi počasí v ČRo (květen 2020)

20. květen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 5. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

jsem pravidelným posluchačem Českého rozhlasu Plus. V souvislosti s opatřeními po dobu krizové situace vyvolané epidemií COVID 19 přestala tato stanice vytvářet vlastní zprávy, a přebírá zprávy stanice Radiožurnál. Tímto způsobem jsem byl konfrontován s výraznými nedostatky Radiožurnálu v oblasti sekce zpravodajství věnované předpovědi počasí. Informace o předpovědi počasí jsou podávány odlehčenou formou. Zpravidla jde ve všední dny ráno o kombinaci promluvy moderátora  a záznamu hovoru meterologa. V promluvě moderátora se vyskytují nepřesnosti, často v předpovědi počasí některé informace chybějí, nebo jsou zásadně zkreslené. Např. dnes (ponděli 13.4.) v ranních hodinách  (tuším zprávy v 8:30 hod) oznámil moderátor, že dnes se v bouřkách mohou vyskytnout kroupy. Je to nesmysl, výstraha meteorologů zní na sněhové krupky, mezi těmito jevy (kroupy a krupky) je výrazný rozdíl, kroupy představují ohrožení ovoce, zeleniny, majetku (střechy, okna), případně i lidí a zvířat pohybujících se v terénu,  nikoli však krupky.

Viz plná předpověď počasí ze stránek CHMÚ zde:

Předpověď na pondělí                     
Situace: Přes naše území přejde k jihovýchodu výrazná studená fronta. Počasí (05-22):    Ráno většinou polojasno, ojediněle přeháňky. Od severozápadu oblačno až zataženo a na většině území přeháňky, v jihovýchodní polovině místy bouřky, později od severu nad 500 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer od severozápadu ubývání oblačnosti místy až na polojasno. Nejvyšší teploty 15 až 20 °C, na jihu a jihovýchodě až 23 °C, odpoledne od severozápadu ochlazování, v 1000 m na horách na severu kolem 8 °C, na ostatních horách kolem 12 °C. Mírný západní vítr se bude měnit na čerstvý severozápadní až severní 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v přeháňkách a bouřkách přechodně zesílí. Večer bude vítr od západu slábnout. 
KOMENTÁŘ METEOROLOGA: Na studené frontě se mohou vyskynout v bouřkách nebo přeháňkách krupky, silnější nárazy větru a může být snížená dohlednost. Tlaková tendence: slabý pokles, odpoledne a večer mírný vzestup

S ohledem na fakt, že nepřesností a chybějících informací je  v hlášeních  moderátorů Radiožurnálu během týdne celá řada, přičemž posluchač žádá od zpravodajské stanice typu Radiožurnál   a Plus úplné a přesné informace, doporučuji upravit sekci předpovědí počasí  v rámci zpravodajství v tom smyslu, aby byl pouštěn celý příspěvek odborného pracovníka - meteorologa, a vypuštěna naopak část odříkávaná moderátorem. Rozhlas tak ušetří i náklady na moderátora (předpokládám, že je to teď tak, že jednak se dávají peníze ČHMÚ za slovo meteorologa, které  se ale  krátí  - často jsou ta zkrácení jasně patrná jako neorganické náhlé odstřižení, přetržení řeči meteorologa, který ani neklesnul hlasem, a -zbytečné -  pokračování moderátora, který z pohledu posluchače meteorologovi "skočil do řeči" a nenechal ho podstatné informace doříci), což je v situaci šokového pádu ekonomiky a budoucího nedostatku  finančních zdrojů také podstatný faktor. Pokud ten který den není příspěvek meteorologa přebírán, pak nechť moderátor čte celou předpověď počasí vydanou ČHMÚ a nevybírá si z ní to, co po podle jeho laického názoru není důležité. Přesnost a úplnost zpravodajství, v tom i zpravodajství o počasí, je něco, co posluchač od vlajkových lodí Českého rozhlasu v oblasti zpravodajství právem očekává, zvláště v této krizové době.

Děkuji za zvážení změn v oblasti zpravodajství o počasí na stanicích Radiožurnál a Plus a  za odpověď.

S přátelským pozdravem.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. O reakci jsme požádali vedení Českého rozhlasu. Vyjádření ředitele Zpravodajství Jana Pokorného připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu považuje jeho stanovisko za vyčerpávající a  ztotožňuje se s ním.

Věříme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S přátelským pozdravem

Miroslav Dittrich
úřadující předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

ČRo Radiožurnál už od roku 2006 vysílá předpovědi počasí v téměř nezměněné podobě. Je to kombinace slov meteorologa z ČHMÚ, redaktora a v případě potřeby i meteorologa – pozorovatele, který při výkyvech  počasí referuje z konkrétní lokality. Tuto spolupráci pravidelně vyhodnocujeme s vedením ČHMÚ – a obě strany jsou s daným stavem spokojeny. 

Takovou podobu předpovědi počasí jsme zvolili proto, že redaktoři – rozhlasoví profesionálové, dokáží leckdy komplikovanou a mnoho údajů obsahující předpověď převést do spisovné, hovorové češtiny a vybrat pro servis posluchačům to podstatné. Samozřejmě dbají na věcnou správnost – ale také na srozumitelnost sdělení. Ve stížnosti je řada kritických slov, výtek, že některé informace chybějí atd. Konkrétní výhrada se týká dne, kdy se ve zprávách Radiožurnálu objevila výstraha, že se mohou při bouřkách vyskytovat kroupy. Souhlasím, že přesnější by bylo mluvit o krupkách. Prostudoval jsem si rozdíl mezi kroupou a krupkou. Odborníci většinou uvádějí, že obyčejně se průměr krup pohybuje mezi 5 mm a 5 cm. Pokud je kroupa menší než 5 mm, označuje se jako krupka.

K návrhu, aby předpověď počasí prezentoval odborný pracovník – meteorolog si dovolím poznamenat, že ne všichni meteorologové jsou dostatečně hlasově disponováni, v ranních hodinách, kdy jejich informace používáme nejvíc, mají za sebou noční službu, takže už jsou unaveni. Ani verze, že by redaktor přečetl celou aktuální předpověď počasí, není možná. Právě proto, co jsem uvedl výše. Bylo by to neuposlouchatelné, posluchač by neudržel pozornost po celou dobu. Proto preferujeme stávající, zavedenou variantu.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio