Stížnost posluchače ohledně pořadu Lékárna na stanici ČRo Ostrava (prosinec 2021)

15. prosinec 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 15. 12. 2021.

Text stížnosti

14.10.2021 10:10 ČRo Ostrava, pořad Lékárna

Chtěl bych podat stížnost na výše uvedený pořad Jednalo se o nevyvážené a neobjektivní vysílání, moderátorka byla nepřipravená a ovlivňovala hosta.

Podávám stížnost i na RRTV.

S pozdravem,

Váš posluchač


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata, a jeho znění najdete v příloze naší odpovědi.

Ředitel Josef Podstata v něm uznává pochybení moderátorky pořadu, což radní Českého rozhlasu oceňují a rovněž doufají, že podobných chyb bude ve vysílání Českého rozhlasu co nejméně.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

dovolte, abych reagoval na Vaši stížnost zaslanou Radě Českého rozhlasu.

Vámi zmiňovaný díl pořadu Lékárna Českého rozhlasu Ostrava byl živě odvysílán dne 14. října 2021 a měl se věnovat tématu „Zvýšení imunity před zimou (vitamíny, pohyb), mj. i v souvislosti s rizikem nákazy covidem“.

Rozhovor bohužel nesplňoval vysoké standardy, které Český rozhlas na práci moderátorů klade. Jako médium veřejné služby se Český rozhlas musí řídit zejména zákonem o ČRo a Kodexem ČRo.

Z našeho pohledu udělala moderátorka při vedení rozhovoru několik chyb, na které ji její přímý nadřízený ihned po odvysílání pořadu upozornil (posluchači by především neměli z projevu moderátora poznat na jaké straně sporu nebo diskutované problematiky stojí; moderace byla tendenční; moderátorka nebyla hostovi dostatečným oponentem atp.).

Vyznění pořadu a především způsob rozhovoru jsme interně vyhodnotili a vedení stanice Českého rozhlasu Ostrava z něj následně vyvodilo konkrétní závěry a opatření, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala.

S pozdravem

MUDr. Mgr. Josef Podstata
ředitel Českého rozhlasu Ostrava

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio