Stížnost posluchače ohledně pořadu Den podle Lucie Vopálenské dne 17. 6. 2019 (červenec 2019)

31. červenec 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 7. 2019.

Text stížnosti

Vážená komise,

dne 17.6. 2019 se dopustila paní Lucie Vopálenská v pořadu Den podle Lucie Vopálenské, patrně omylu, a to někdy okolo 17:30, ( 21,50 min archivované nahrávky). kdy mluvila o tom, že tomu tribunálu kde byla souzena Čína (transplantace orgánů) předsedal stejný soudce, který byl žalobce v procesu, který odsoudil za válečné zločiny Slobodana Miloševoviče. To byla nepravdivá informace .Miloševič zemřel během procesu, (takže nemohl být ani odsouzen), který nakonec skončil, po jeho smrti, jeho osvobozením, neboť se neprokázalo, že by byl zodpovědný za válečné zločiny, jak konstatoval soudní tribunál v Haagu. Ta informace od paní Vopálenské, je nepravdivá a bohužel nahrává těm, kteří mluví o nepravdách šířených ve veřejnoprávních médií. Myslím, že paní Vopálenská by se měla omluvit za tuto nepravdivou informaci.
S pozdravem váš posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali vedení ČRo a oceňujeme, že byla v tomto případě přiznána chyba, vyslovena omluva a přislíbena náprava v podobě větší faktografické pečlivosti do budoucna.

Zmíněné vyjádření, s níž ze výše zmíněných okolností vyslovuje Rada Českého rozhlasu souhlas, k tomuto dopisu přikládám.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den, pane posluchači,

děkujeme za upozornění na chybu v pořadu Den podle Lucie Vopálenské dne 17. 6.

Máte pravdu, Slobodan Miloševič nebyl odsouzen za válečné zločiny. Podle vysvětlení Lucie Vopálenské měla v textu napsáno, že „Sir Geoffrey Nice byl hlavním žalobcem v procesu se Slobodanem Milošem, souzeným za válečné zločiny v bývalé Jugoslávii,“ přečetla však namísto „souzeným“ chybné „odsouzeným“. Lucie Vopálenská jako zkušená moderátorka samozřejmě ví, že Miloševič zemřel v cele ještě před koncem procesu, a mrzí ji, že do vysílání vypustila jinou informaci.

Omlouváme se Vám a při nejbližší vhodné příležitosti informaci uvedeme na pravou míru i ve vysílání téhož pořadu na ČRo Plus.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio