Stížnost posluchače ohledně pořadu „Den podle H. Šulcové“ dne 20. 8. 2019 (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,
proč se takřka reprízoval, středeční (21.08.2019) s tím úterním (20.08.2019), úvod pořadu Den podle Heleny Šulcové? Dialog mezi aktivistickou moderátorkou a žlučovitým panem Nováčkem byl tristní! Otázka: Proč p.Šulcová adekvátně nezareagovala na fake news o zdravotním stavu našeho pana prezidenta, kterou opakovaně vypustil ze svých úst - evidentně ne zcela v dobré kondici - "renomovaný" komentátor?


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám za to, že se věnujete vysílání rozhlasu veřejné služby, i za Vaše dvě stížnosti, týkající se a) diskuse v pořadu Názory a argumenty; b) tzv. Dne s Helenou Šulcovou a jejím hostem.

V obou případech jsme požádali o vyjádření vedené Českého rozhlasu, jehož se zhostil ředitel zpravodajství Jan Pokorný. Rada Českého rozhlasu se domnívá, že jeho vyjádření je uspokojivé, věcné a racionální, a proto si jej dovoluji k tomuto dopisu připojit.

Zároveň Vás chci, vážený pane posluchači, požádat, abyste své stížnosti oprostil od výrazů expresivních až urážlivých, které k vyjasnění podstaty věcí nepřispívají, ba právě naopak. Buďte, prosím, tak laskav a tuto dikci  v případě dalších stížností nepoužívejte. V opačném případě by bylo na místě tyto stížnosti odkládat.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den, 

Den podle Heleny Šulcové 21. a 22. 8. se zabýval sice stejným tématem – vývoj kolem ministra kultury - a se stejným respondentem – komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem – nicméně nazvat oba pořady „takřka reprízou“ naprosto neodpovídá skutečnosti. Druhý den byl totiž znám – na rozdíl od pořadu předchozího dne – nový kandidát ČSSD na post ministra kultury – Lubomír Zaorálek. Nastal tedy výrazný posun v celém tři měsíce se vlekoucím případu. Posun, který rychle zamířil k rozuzlení. To vše bylo také druhý den detailně rozebráno moderátorkou Šulcovou a komentátorem Nováčkem. Pro hanlivé přívlastky „aktivistická“ (moderátorka) a „žlučovitý“ (komentátor) stěžovatel neuvádí žádné vysvětlení či oporu. Stejně tak slova, že „komentátor nebyl zcela v dobré kondici“ jsou jen zcela subjektivní – navíc urážlivé – hodnocení.

O zdravotním stavu pana prezidenta se komentátor vyjádřil zcela věcně – jeho zdravotní stav je podle všeho vážný v tom slova smyslu, že občas komplikuje výkon prezidentské funkce, zejména v souvislosti s neuropatií, což ve veřejných vystoupeních pan prezident sám připouští. Ostatně, svého času se k tomu onemocnění vyjádřil i prezident Diabetické asociace ČR Milan Kvapil. "Diabetická neuropatie je jednou z nejzáludnějších komplikací diabetu. Její příznaky jsou většinou nenápadné, důsledky hrozivé.“.

Nejde tedy samozřejmě o žádnou fake news, ale o formulování všeobecně známé a evidentní informace. Nebyl tedy důvod, aby moderátorka na tuto formulaci jakkoliv reagovala.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio