Stížnost posluchače ohledně osobnosti šéfredaktora ČRo Plus Petra Šabaty (září 2021)

29. září 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 9. 2021.

Text stížnosti

Vážená rado,

jsem věrný posluchač mluveného slova, které mne doprovází při jakékoliv domácí činnosti. Preferoval jsem odjakživa poslech ČRo 6, nyní tedy ČRo Plus. To slovo plus by mělo znamenat, že se posluchač dozví něco navíc, něco lepšího, než jinde.

Poslední rok mám ale pokaždé pocit, jako bych si naladil protistátní vysílačku, která se snaží českým zájmům jenom škodit, svého času podobně vysílala Moskva. Nově se k tomu přidala předvolební agitace, nebo je to snad zaplacená reklama politických stran Piráti, STAN, ODS, TOP09? Jakým právem nám mohou pánové Šabata, Pehe, Leschtina, Jelínek a Vávra říkat, jak máme "zodpovědně" volit? Že mají to privilegium mluvit do rádia? Kdysi se říkalo "být chytrý jako rádio" a toto je přesně ten případ.

Mě jejich doporučení nezajímají a považoval bych za férové, kdyby toto předvolební vysílání, protože jinak se to nazvat nedá, bylo pokaždé ve vysílání zavčas oznámeno, abych mohl vypnout rádio. Na propagandu tohoto typu pravdu nejsem zvědavý, toho jsem si za komunismu užil dost. Občas si říkám, že je to skutečně tragédie.

Máme tu více než třicet let po revoluci a z rádia nám pod vedením bývalého komunisty, člena KSČ, svazáka, prominentního mládežnického novináře a oslavovatele jakešova režimu, nyní šéfredaktora ČRo Plus pana Petra Šabaty káží bývalí režimní prominenti a svazáci, v čele s panem, Leschtinou, Pehem, Mitrofanovem, Vávrou, Hvížďalou apod. Káží nám, jak se máme rozhodovat ve volbách.

Vám jako radním nevadí, že je rozhlas dodnes prolezlý bývalými svazáky a komunisty? Jaké doporučení nám asi tak mohou tito lidé dát? Kdybych seděl na vašem místě a na místo šéfredaktora zpravodajské stanice by se mi přihlásil bývalý člen KSČ, tím spíše oportunistického typu, jako je pan Šabata, tak bych s ním hned vyrazil dveře, protože jsem ty jejich kecy musel poslouchat třicet let a to mi stačí na to, abych věděl, že tyto tipy se nikdy nezmění. Zajímal se vůbec někdo, co pan Šabata psal do svého svazáckého deníku před rokem 1989, než se chytře "předělal" na velkého havlistu? Tito lidé by už dávno měli sedět někde v koutě s stydět se za to, komu kdy sloužili. Václav Havel by se za ně také styděl.

S uctivým pozdravem,  posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se tématem angažmá Petra Šabaty v KSČ zabývala na svém srpnovém veřejném zasedání. Z diskuse vyplynulo, že nynější šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus požádal o vstup do zmiňované strany v roce 1983 jako student Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Členem se stal o dva roky poté, posléze nastoupil na pozici redaktora deníku Mladá fronta, který vydával Ústřední výbor Socialistického svazu mládeže.

Rada Českého rozhlasu nicméně nemůže kromě volby generálního ředitele a jmenování šéfů regionálních stanic nikterak zasahovat do personální politiky vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

k Vaší stížnosti na vysílání Českého rozhlasu Plus uvádím toto: předpokládám, že Vaše kritika v úvodu se týká pořadu Názory a argumenty, zmiňujete komentáře některých pravidelných autorů. Píšete, že v tomto pořadu slyšíte „předvolební agitaci“ a doporučení či dokonce „kázání“, koho volit. Dovolím si nesouhlasit – žádné takové komentáře ani jejich části se v tomto (ani jiném) vysílání nevyskytují. Zmiňovaní i jiní autoři, kteří vyjadřují v souladu s Kodexem Českého rozhlasu názory na politickému dění nanejvýš hodnotí činnost vlády, opozice nebo dalších aktérů veřejného života (epidemiologové, ekonomové, marketingoví a jiní experti, odbory…), nedávají žádná volební doporučení. A rozhodně nezaznívá jen kritika vlády (českých zájmů, jak píšete) a stran koalice, jiní autoři je také oceňují (Holec, Holub, Januš, Hoffman, Kulidakis, Hudema a další).

Jako pravidelný posluchač Českého rozhlasu Plus také jistě víte, že většina komentářů v pořadu Názory a argumenty se nevěnuje politickému provozu, ale tématům (ekonomika, právo, historie, etika…) a zahraničněpolitickým otázkám. A že pořad Názory a argumenty je svým rozsahem 26 minut jen zlomkem vysílání Českého rozhlasu Plus, které obsáhne 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu mluveného slova.

Píšete, že Váš nedobrý pocit z vysílání Českého rozhlasu Plus trvá poslední rok – Petr Šabata je šéfredaktorem stanice už od začátku roku 2018.

Je pravda, že Petr Šabata byl před rokem 1989 členem KSČ, což bylo řediteli Zpravodajství, který P. Šabatu do funkce šéfredaktora navrhoval, známo. Převážilo ale tehdy – takřka 30 let od listopadu 1989 – posouzení jeho mediálních a manažerských zkušeností: byl šéfredaktorem úspěšných médií Mladé fronty Dnes, deníku Hospodářské noviny a na Slovensku deníku Pravda a členem vedení SME.

Ke svému členství v KSČ Petr Šabata uvedl: „Považuji to za své tehdejší velké selhání, které jsem se snažil odčinit už před listopadem 1989 aktivitami proti tehdejšímu režimu. Byl jsem řadovým členem KSČ, nikomu jsem neublížil, nebyl jsem prominentním mládežnickým novinářem. Pokud má posluchač zájem o podrobnosti, rád mu je třeba i osobně sdělím a pokusím se vysvětlit antikomunistickou rodinnou genezi i svoji činnost ve druhé polovině 80. let.“

Osobně, jako nadřízený Petra Šabaty považuju jeho vyjádření za dostatečné. Pan šéfredaktor rozhodně nemá zapotřebí, aby se na tomto místě obhajoval poukazem na jeho podpis pod peticí Několik vět, spoluprací s částí disentu apod. Jak píše, ochotně vysvětlí při osobním setkání.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio