Stížnost posluchače ohledně novinářky P. Procházkové a B. Tachecí (leden 2020)

29. leden 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2020.

Text stížnosti
z 1. prosince 2019:

Dobrý den,
jak je možné, že v pořadu Den podle Libora Dvořáka vystupovala p.Procházková? To Vám nevadí její agresivní a neurvalé chování vůči jinému novináři (kde je Saša a Jefim, vždyť oni tak rádi a jistě i objektivně komentují dění na mediální scéně v Rusku?), a znamená to snad, že ČRo souhlasí s jejím neomluvitelným chováním?

z 25. listopadu 2019:

Dobrý den,
stížnost na dnešní (25.11.2019) pořad Osobnost Plus. Moderátorka Tachecí se ptá neuvěřitelně hloupě, a pokud dotazovaný neodpoví podle jejich představ, tak ho opravuje, kárá, činí posměšné poznámky apod. Ona si v té debatě de facto vystačí sama!
Nestrannost a profesionalitu tu nelze ze strany Tachecí, ani při nejlepší vůli, nalézt. I ve školském tlampači by tak zoufalý antibabišovský výkon nebyl nadále akceptovatelný!

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

jménem rady Českého rozhlasu Vám děkuji za to, že pozorně posloucháte vysílání ČRo, i za Vaši stížnost.

Jako obvykle jsme požádali vedení ČRo o vyjádření, které si dovoluji k tomuto dopisu přiložit.

Rada Českého rozhlasu se distancuje od potyček, v nichž se vyskytla osoba, proti jejíž účasti ve vysílání jste vznesl protest.

Nicméně přijímáme tu část vysvětlení, ve kterém je konstatováno, že paní Procházková byla pozvána k účasti v pořadu, který se týkal zcela jiné, odborně politické záležitosti.

Dovolte, vážený pane posluchači, abych Vám poděkoval za vlídná slova, která jste konkrétně na moji adresu v jednom ze svých dopisů vyjádřil. Vážím si jich a vnímám je i tak, že Vás na oplátku mohu opětovně požádat o to, abyste nedevalvoval své stížnosti, nejednou věcné, zbytečně agresivní dikcí. Děkuji Vám.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Ad B. Tachecí:

Stěžovatel neuvádí pro svá tvrzení žádné argumenty, proto je obtížné je vyvracet. Poslech pořadu osobnost Plus z 25. 11. 2019 – rozhovor s historikem a novinářem Petrem Zídkem z Lidových novin stěžovatelovy výtky nepotvrzuje. Bylo to interview zajímavé, korektní, živé, o dnešní politice, o historii a možnostech poučení občanů…

Barbora Tachecí je podle průzkumu Medianu pro Český rozhlas z roku 2018 nejznámější moderátorkou Českého rozhlasu Plus (88 procent ji zná), stejně tak moderátorkou zdaleka nejoblíbenější (18 procent posluchačů, na druhém místě Michael Rozsypal 8 procent). Úroveň moderace a moderátorů na ČRo Plus přitom hodnotí jako velmi vysokou nebo spíše vysokou 95 procent posluchačů.

Ad P. Procházková:

Ve Dni podle Libora Dvořáka 27. 11. 2019 vystupovala novinářka Petra Procházková jako expertka na Ukrajinu, Rusko a jejich vzájemné vztahy, jíž bezpochyby je.

Její konflikt s novinářem agentury Sputnik, kdy neudržela emoce na uzdě a fyzicky ho napadla, nesnižuje její kompetenci analyzovat situaci na Donbasu před plánovanou pařížskou schůzkou tzv. normandské čtyřky. Navíc se Procházková za své chování, na které upozorňuje stěžovatel, omluvila, respektive přesně řekla, že „není na to, co udělala, hrdá“.

Přizváním Petry Procházkové do vysílání na výsostně odborné téma (nijak nesouvisející s incidentem) Český rozhlas její chování neschvaluje a neporušil tím ani Kodex Českého rozhlasu, ani jiná interní pravidla.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio