Stížnost posluchače ohledně moderátora pořadu Pro a proti dne 10. 8. 2020 (září 2020)

30. září 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 9. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

dne 10. 8. 2020 vysílal Český rozhlas na stanici Český rozhlas plus mezi  9:30 hod a 10:00 hod  pod vedením moderátora Michaela Rozsypala debatu profesora Jana  Švejnara  a guvernéra  ČNB Jiřího Rusnoka. Debata měla přinést argumenty pro a proti přijetí měny euro Českou republikou. Moderátor Rozsypal  si nedokázal v rámci vedení debaty zachovat názorovou neutralitu. Bylo cítit, že stojí na straně zastánců eura, vystupuje de facto jako spojenec profesora Švejnara (viz například otázka profesoru Švejnarovi, co je třeba udělat,aby "lidé" v České republice začali přijetí eura podporovat, která - když už byla vůbec položena -  nebyla vyvážená otázkou, co je naopak třeba dělat pro to, aby "lidé" přijetí eura i nadále nežádali). Celkově vyvážené vyznění pořadu, které by médium veřejné služby mělo produkovat,  bylo doručeno spíše korektností Jana Švejnara,než výkonem moderátora.

Prosím o zajištění kroků, které vyloučí prosakování názorů nejen tohoto moderátora do vedení diskusních pořadů a zajistí opravdu neutrální, vyvážené vedení diskuzí.

Děkuji

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

 

děkujeme za Váš zajímavý podnět. Rada Českého rozhlasu řeší poměrně často připomínky posluchačů k výkonům moderátorů publicistických pořadů. V některých případech kritiku uznala za oprávněnou, a usnesením buď vyzvala Český rozhlas k nápravě, či se shodla na porušení rozhlasového kodexu.

O vyjádření k Vaší stížnosti jsme požádali vedení Českého rozhlasu. Stanovisko ředitele Zpravodajství Jana Pokorného přikládáme k naší odpovědi.

Je samozřejmě nesporné, že se Česká republika při vstupu do EU přijmout euro zavázala. Na jinou diskuzi ale také je, do jaké míry se za uplynulých 17 let změnily ekonomicko-sociální podmínky v Evropě.

Každopádně v této souvislosti Rada Českého rozhlasu nevnímá vyjádření moderátora Michaela Rozsypala jako odporující kodexu Českého rozhlasu.

 

Věříme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

pan posluchač vyjadřuje svůj pocit z poslechu rozhovoru  pořadu Pro a proti, že moderátor stojí na straně zastánců eura. Píše, že „debata měla přinést argumenty pro a proti přijetí měny euro Českou republikou“. Dovolím si konstatovat, že tato věcná a kultivovaná diskuse dvou expertů takové  názory přinesla a splnila tím dramaturgický záměr pořadu Pro a proti.

Pan posluchač svůj pocit z nedostatečně neutrality moderátora Michaela Rozsypala podporuje konkrétní výtkou, že položil profesoru Švejnarovi otázku, cituji ze stížnosti  - "co je třeba udělat, aby "lidé" v České republice začali přijetí eura podporovat“. Tento dotaz vycházel z toho, že například podle průzkumu CVVM z loňského léta mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech. Položená  otázka podle mého názoru je  naprosto relevantní v kontextu toho, že Česká republika se k přijetí eura zavázala při vstupu do EU v roce 2004 a veřejnost si to  odhlasovala v referendu v roce 2003. Žádnou výjimku si ČR nevyjednala, a tudíž zatím neplní vlastní závazky.

Moderátora tedy zajímalo, jak by vláda měla komunikovat, aby se tento poměr případně změnil. Pan posluchač soudí, že  předchozí otázka "nebyla vyvážená otázkou, co je naopak třeba dělat pro to, aby "lidé" přijetí eura i nadále nežádali.“ Soudím, že vzhledem k tomu, že poměr odpůrců a příznivců eura je v ČR 80:20, nemělo valného smyslu takový dotaz pokládat.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio