Stížnost posluchače ohledně moderátora Luboše Xavera Veselého (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

jak je možné že zaměstnáváte redaktory kteří opsali svou závěrečnou práci na VŠ. Pokud někdo podváděl již na VŠ je velký předpoklad že bude podvádět dále a používat nepravdivé informace. Obě práce jsou na internetu a je možné si je vypůjčit v knihovně a porovnat. Co na to kodex Českého rozhlasu?

https://www.forum24.cz/kdo-je-novy-mluvci-hradu-vit-novak-ucen-rozvedcice-a-kumpan-zemanova-kamarada/

Pan redaktor Lubomír Veselý prokazatelně opsal velkou část své bakalářské práce od pana Víta Nováka - samozřejmě bez uvedení zdroje.  
Jak je možné že tento člověk může vysílat do eteru?


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš podnět, který jsme předali vedení ČRo s žádostí o vyjádření.

Toto vyjádření, proti němuž nelze po faktografické stránce nic namítat, připojuji.

Dodávám, že vhodností určitých aspektů vysílání pana Veselého se Rada ČRo zabývala na svém veřejném zasedání dne 31. 10. 2019. A to i v návaznosti na konstatování RRTV, které sice obsahovalo určité výtky, ale zároveň sdělilo, že nebyl porušen zákon. Téma, které jsme projednávali, byla vhodnost hostů z politické oblasti v zábavných pořadech.

Skutečně však není v kompetenci Rady ČRo, jejíž činnost je vymezena  zákonem, zkoumat u zaměstnanců, natož u externistů, například kvalitu jejich akademické práce. Od toho je příslušný orgán dané vysoké školy, aby se takovými podněty/pochybnostmi ev. zabýval. Žádný zákon ani kodex také nepředepisuje, jaké musí mít externí autor/moderátor ČRo vzdělání. To je vyžadováno na konkrétních pozicích interních zaměstnanců ČRo.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den,

pro Český rozhlas je nejdůležitějším měřítkem jeho vysílání a to, jakým způsobem toto vysílání plní veřejnou službu a respektuje zákon o ČRo a Kodex ČRo. Pořad Xaver a host a moderátor pořadu Lubomír Xaver Veselý je s těmito normami v dosavadních vydáních tohoto pořadu v souladu.

Český rozhlas není oprávněn posuzovat absolventské práce svých zaměstnanců a spolupracovníků. Pokud mají stěžovatel či autor článku pochybnosti, které se k tomuto vztahují, může se obrátit na příslušnou vysokou školu, v jejíž kompetenci je absolventské práce hodnotit.

Kvalifikačním předpokladem (podmínkou) pro externí moderátory zábavných lifestylových pořadů Českého rozhlasu není absolvování vysoké školy.

S pozdravem

Bc. Jan Menger
ředitel Regionálního vysílání

Mgr. Jiří Hošna
ředitel Komunikace, marketingu a obchodu

Spustit audio