Stížnost posluchače ohledně komentářů v ČRo (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,
už jsem byl rozhodnutý Vám nepsat (nic se stejně nezmění), ale dnešní tj. 12.07.2019 "Názory a argumenty" mě přesvědčily, že zlu se musí čelit!

Jakási Lída Rakušanová a samolibá Eva Turnová mají, ovšem vydatně jim šlapou na paty i nejrůznější "renomovaní komentátoři a politologové", neustálou  potřebu dehonestovat naše nejvyšší ústavní činitele. Jde o zvláštní obcesi, co se ve státním rádiu rozšířila jako mor. 

A bude veliký problém toto úspěšně vyléčit, neboť partička "Věrozvěstů lásky, pravdy a koreknosti" s poukazováním na nezávislost a ochranu veřejnoprávního média, se dozajista nebude chtít vzdát svého výsadního  postavení. Zapomínají však  na jednu velice podstatnou věc:  jsou to zaměstnanci a nikoli majitelé, byť by si to určitě přáli změnit.

Toto Bratrstvo pracuje ve stylu "já na bráchu a brácha na mě". Stále stejné tváře z Hospodářských novin, Respektu, Seznamu Zpráv, Echa, Deníku N (co nemá ani tolik předplatitelů jako kdejaká vesnička) aj., i opakující se názory. Pomyslnou vstupenkou je odpor k p.Zemanovi, p.Babišovi, k Číně i Rusku. Tohle zvláštní panoptikum nás poučuje jak máme vidět svět, a nikoli pravdivě informuje (viz např. počet demonstrantů, výtržníci a grázlové jsou vykreslování jako dobrosrdeční aktivisté, zamlčují trestnou činnost  migrantů, a nebo ji  nevkusně bagatelizují  apod.). 

Nad morálkou se pohoršují taková individua jako p.J.Leschtina, který psal do deníku ÚV SSM, Barborka Tachecí, co prošla snad celou mediální scénou v ČR a vzdy to dotáhla k nečtenosti nebo k nekoukatelnosti, si do studia pozve p. Kalvodu a oba se pohoršují nad českou politickou scénou. Půlhodinu si tu vzajemně masírují ega , ale p.Šťávu  a jeho nekončící boj proti našemu státu neřeší!

Takoví Peheové, Vávrové, Honzejkové, Lukešové, Holubové, Šídla, Houskové, Neradi a ty Kroupy ani nespočítáte, co jich v rozhlase funguje se společně s kmenovou sestavou Konrádů, Schwarzů, Hartmannů, Fingrlandů, Bumbů, Pavlíčků stávají trapnými figurkami české žurnalistiky. Zdatně jim sekundují i dámy Koubovic, Maškovic, Sedláčkovic, Senkovic a další.

Nechybí tu ani váleční štváči Fištejn - Mitrofanov, pionýr z Artěka p.Dvořák, jež má pro vrchního elfa, nebo snad Alfa?, milou přezdívku Bob. Dokonce tu s úspěchem vystupoval i pornoherec Jakub Janda z Evropských hodnot! 

A tak bych mohl ještě sáhodlouze pokračovat ... Prostě taková jedna velká a milá rodinka za peníze z koncesionářských poplatků.

Napsat cosi odporného na pana prezidente je dle těchto figurek normální, ale vystupuje-li člověk proti invazi uprchlíků už ho nálepkují a osočují. Neznají, nebo nechtějí znát, naši historii, slovo vlast považují za přežitek a muslimského migranta popisují jako mírumilovného zachránce Evropy!

Pro ně neexistuje presumce nevinny a nezávislost justice je pouze  floskulí a další "patrona" na nepohodlné! Spekulují a vzájemně se ujišťují o své nadřazenosti a vyjímečnosti.

 Vysílá-li Radiofórum nějaký pořad, kde se dotýká politiky, volají již profláknutá jména se "správným" názorem. Až na konci pořadu, a to ještě ve stísněném časovém prostoru, se občas dovolá i oponent... Snad aby bylo vytvořeno zdání objektivity!

Tento pionýrský aktivismus je však velice nebezpečný! To on nenávratně štěpí a rozvrací tuto společnost. Všichni jsme si rovní, ale někteří (alespoň si to sami o sobě myslí) jsou těmi vyvolenými k šíření zloby a nenávisti. Samozřejmě pod falešnou rouškou těch nejušlechtilejších myšlenek a ideí.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám za to, že se věnujete vysílání rozhlasu veřejné služby, i za Vaše dvě stížnosti, týkající se a) diskuse v pořadu Názory a argumenty; b) tzv. Dne s Helenou Šulcovou a jejím hostem.

V obou případech jsme požádali o vyjádření vedené Českého rozhlasu, jehož se zhostil ředitel zpravodajství Jan Pokorný. Rada Českého rozhlasu se domnívá, že jeho vyjádření je uspokojivé, věcné a racionální, a proto si jej dovoluji k tomuto dopisu připojit.

Zároveň Vás chci, vážený pane posluchači, požádat, abyste své stížnosti oprostil od výrazů expresivních až urážlivých, které k vyjasnění podstaty věcí nepřispívají, ba právě naopak. Buďte, prosím, tak laskav a tuto dikci v případě dalších stížností nepoužívejte. V opačném případě by bylo na místě tyto stížnosti odkládat.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den, 

pořad Názory a argumenty je komentářová rozhlasová rubrika a jako taková se snaží reflektovat co nejširší názorové spektrum českého veřejného prostoru, jak ukládá Zákon o Českém rozhlase. Názorové spektrum se snažíme dále rozšiřovat. Limitem jsou jen další zákony České republiky.

Názorově ale autory předem nekádrujeme a nepředepisujeme jim, jaký mají mít názor. Jsou vázáni zejména Kodexem Českého rozhlasu.

Lída Rakušanová není „jakási“, ale je to renomovaná komentátorka, působící na české veřejné scéně už čtyřicet let, včetně práce v rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Eva Turnová je hudebnice a umělkyně, její pohled na svět tudíž může být poněkud expresivní, nepíše ale politické komentáře, ale glosy k aktuálními dění, kde samozřejmě také reflektuje své někdy osobité názory. To ale k tomuto žánru přirozeně patří.

Do Názorů a argumentů nepřispívají jen autoři z médií, která jmenujete, ale i z Reflexu, info.cz a dalších.

Sledování práce ústavních činitelů a její kritické rozebírání je základem nejen veřejnoprávní žurnalistiky, ale žurnalistiky obecně. Je na nich, jak svou práci vůči kritickému pohledu obhájí. 

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio