Stížnost posluchače ohledně komentářů T. Němečka ve vysílání ČRo (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Vážená rado,
v poslední době se ve vysílání rozhlasu stále více objevuje jistý Tomáš Němeček. Mohu to chápat tak, že pochází z novinářské obce, kde se všichni dobře znají, a tak ho prostě do pořadů jako právníka ze staré známosti zvou. Pan Němeček sdílí podobné politické a společenské postoje jako 99 % rozhlasových redaktorů (pak nemá vysílání připomínat propagandu). Proč vám píšu a v čem vidím problém? Pana Němečka si redaktorka Lenka Kabrhelová v červenci pozvala do podcastu Vinohradská 12, kde měl okomentovat rozsudek nad Davidem Rathem. Ten byl představen jako „politik, lékař a bývalý hejtman“. Pan Němeček pak jako „právník a komentátor věnující se právu“. Zaprvé, jak je možné, že u pana Němečka chybí informace, že je zastupitelem a předsedou politického uskupení Osmička žije, které je v Praze 8 nejsilnějším opozičním subjektem? Připomínám, že Praha 8 není žádná vesnice, ale město s více než 100 tisíci obyvateli. Takže pan Němeček se vyjadřuje o kauze jiného politika, ale posluchač neví, že sám je také politik? Dokonalé Chucpe. Zadruhé. Vždy jsem si myslel, že Český rozhlas zve do svých pořadů skutečné odborníky, lidi, kteří svoji profesi znají od A do Z. Pan Němeček je jen pár týdnů advokát se specializací na občanské právo, mediální právo, reklamu, ochranu osobních údajů a zdravotnické právo. Jak vůbec může komentovat jednu z nejsložitějších trestněprávních kauz posledních let? Nezaslouží si posluchači skutečné kováře, a nikoli kovaříky a brouky pytlíky? Proč ty kováře rozhlas neosloví? V podstatě vše, co píšu, se opakovalo 27. srpna v pořadu Pro a proti, kde spolu diskutovali Zdeněk Koudelka a jistě zcela náhodou zase Tomáš Němeček. Tématem byla ústava a její možné porušování ze strany prezidenta. Pan Koudelka je odborníkem na ústavní právo, pan Němeček asi těžko. Co je zajímavé, redaktor Petr Dudek (z jehož stylu vedení diskuze jasně vyplývalo, komu „fandí“) představil pana Koudelku jako „experta na ústavní právo“ a dokonce dvakrát zmínil, že spolupracuje s hnutím Trikolóra. V pořádku. U pana Němečka pak uvedl, že je „novinář a právník“. Zase nic o jeho politické angažovanosti. Další chucpe. O tom, jak se pan Němeček s arogancí sobě vlastní choval ve studiu, ať si každý udělá obrázek sám. Dle výše uvedeného mohu mít dojem, že někteří zaměstnanci rozhlasu rozjeli akci na zviditelnění politika Tomáše Němečka. Prosím radu, aby vše prošetřila.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám za to, že posloucháte vysílání rozhlasu veřejné služby, i za Váš podnět.

Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které k tomu dopisu připojuji.

Rada Českého rozhlasu nicméně považuje odpověď pana ředitele za nedostatečnou například v otázce tzv. filiací, čili korektního a přesného uvedení funkcí a pracovních pozicí všech hostů vždy a v každém případě. Zvlášť nevhodné opomenutí nastalo v pořadu, na který si stěžujete, když u jednoho hosta byla vše uvedeno správně a u druhého vůbec.

O Vašem podnětu budeme, vážený pane posluchači, ještě s vedením Českého rozhlasu jednat a vyžádáme si serióznější stanovisko.

Srdečně,

Jiří Vejvoda
místopředseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že stížnost obsahuje jedině a pouze kritiku ad hominem, která se netýká toho, co T. Němeček v podcastu nebo v pořadu Pro a proti říkal, omezím se na stručné konstatování, že NIKDO ve Zpravodajství nerozjel žádnou kampaň na zviditelnění Tomáše Němečka. Stejně tak si dovolím odmítnout domněnku, že Tomáš Němeček sdílí stejné politické a společenské postoje jako 99% rozhlasových redaktorů.

Pana Němečka občas zveme do vysílání, stejně jako řadu jiných expertů, aby se zejména vyjádřil k právním tématům. Ano, a to i proto, že je to bývalý novinář. Jako takový totiž má schopnost někdy těžko sdělitelné téma uchopit a srozumitelně podat i laickému posluchači.

Připouštím, že v afiliaci mohli být kolegové důkladnější. Ale nevidím v tom žádné pochybení. Na zveřejnění politické příslušnosti dbáme zejména v době platnosti předvolebních pravidel vysílání, což není případ tohoto léta. T. Němeček byl zván zejména jako právník a publicista, nikoliv jako představitel lokálního pražského hnutí.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio