Stížnost posluchače ohledně komentáře O. Konráda o zbraních (duben 2019)

24. duben 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 4. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,
5. března u vás vyšla úvaha "Ondřej Konrád: Český boj o právo na rychlostřelbu" a ačkoliv na názor má každý právo, je dosti s podivem že vcelku renomovaná instituce, jakou ČRo je, si dovolí ve svém prostoru propagovat pána, který se neštítí otevřeně lhát (a to ještě navíc né moc sofitikovaně) a plivat jedovatou slinu nejen na představitele státu, ale i na ostatní spoluobčany, jejichž koníček mu zřejmě není po chuti.

Už jeho předchozí úvaha "Ondřej Konrád: Bianco šek pro střelce?" byla dosti manipulativní a pán v ní ohýbal realitu, ale tenhle poslední výplod je opravdu za hranou.

Namátkou:
O Izraeli: "Jenže tam nakonec vždycky zasahují vojáci nebo policisté." - to prokazatelně není pravda, stačí do googlu zadat jména Yitzhak Dadon, David Shapira, Eitan Rund, Ari Fuld...

Stejně tak o situaci v USA kde "mlčeli o USA, kde se vyskytují vyšinutí střelci nejčastěji a vždycky je zlikvidují policejní profesionálové." To prokazatelně není pravda, právě naopak. Viz Jerry Pendergrass, Jemel Roberson a mnoho dalších. Stejně tak byli ozbrojení civilisté úspěšní při evakuaci civilistů z nákupního střediska Westgate v Nairobi, kde šlo o organizovaný útok velkého počtu teroristů vyzbrojených automatickými puškami.

V závěrečné části článku se pak autor opírá do ČR a jejího odporu proti nesmyslné (a technicky odfláknuté) směrnici a zapomíná, že krom nejspornějších částí (jako je nesmyslná regulace zásobníků, která nedává z technického hlediska smysl a dalších perel) má ČR valnou většinu směrnice implementovánu úplně bezpracně ve stávajícím Zákonu a zbraních a střelivu.

Závěrem bych rád přihodil odkaz na článek ze serveru zbrojnice.com, který páně Konrádovu úvahu rozebírá mnohem podrobněji a disponuje i odkazy na jména a události i mnou zmíněné.

https://zbrojnice.com/2019/03/08/zvraceny-a-lzivy-clanek-ceskeho-rozhlasu-se-posmiva-odzbrojenym-obetem-teroristu/

Nechci, aby byl pan Konrád "umlčen" (má právo na názor, byť blbý), ale když už chce dštít oheň a síru na nenáviděné zbraně a střelce, tak by to mohl aslepoň dělat tak, aby to mělo hlavu a patu a neobsahovalo zjevné lži jako výše zmíněný příspěvek.

S pozdravem
Váš posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám za Váš podnět, k němuž si Rada Českého rozhlasu vyžádala vyjádření od vedení Českého rozhlasu.

Jelikož je v něm obsaženo i přiznání jistého pochybení včetně výtky, která byla dotyčnému pracovníkovi ČRo sdělena, konstatuji jménem Rady ČRo, že s touto odpovědí vyjadřujeme souhlas.

V příloze k tomuto dopisu zmíněnou odpověď přikládám.

S díky za Váš zájem o vysílání, jménem Rady ČRo

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

posluchač reaguje na příspěvek Ondřeje Konráda: Český boj o právo na rychlostřelbu, který byl součástí Názorů a argumentů v Českém rozhlasu Plus 5. března 2019.

Příklady, které posluchač uvádí v kritice komentáře, jsou spíše ojedinělé a vědí o nich především čtenáři stránky Zbrojnice.com, respektive rubriky Čestná zmínka. Což jistě odvahu i duchapřítomnost osob, o kterých se v rubrice hovoří, nijak neumenšuje. Nicméně například podle Zbrojnice.cz je „David Shapira důstojník IDF (Izraleských obranných sil), toho času mimo službu,“ čili člověk s výcvikem. Mimochodem, právě v Izraeli je velmi obtížné získat zbrojní průkaz, pokud člověk není voják anebo osadník, který žije v nebezpečné oblasti. Anebo: Jemel Roberson pracoval v Manny's Blue Room Bar ve městě Robbins (stát Illinois) jako ochranka. Formulace „nakonec vždycky zasahují vojáci nebo policisté" ale nebyla stoprocentně přesná, což jsem autorovi vytkl.

Český rozhlas Plus připravuje pořad Pro a proti, kde dostanou prostor jak zastánci evropské směrnice a související tematiky, tak i její odpůrci.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio