Stížnost posluchače ohledně komentáře J. Pehe (listopad 2022)

23. listopad 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 11. 2022.

Stížnost

Dobrý den. Podávám ti to stížnost z důvodu článku na iRozhlas: https://www.irozhlas.cz/komentare/josef-stredula-demonstrace-odbory-prezidentske-volby-2023-komentar-pehe_2209081530_ara Domnívám se, že označovat občany a politické subjekty, kteří mají jiný názor za "plevy" a adorovat současný model militantní demokracie jako jediný možný a nelze o něm diskutovat, je porušením ústavy ČR. Každý občan má zaručenu svobodu projevu.(i po projevu). V Ústavě ČR je zakotvena také svobodná soutěž politických stran a hnutí, takže pokud se veřejnoprávní médium snaží dehonestovat lidi s jiným politickým názorem než je maistreamový, tak nenaplňuje své poslání. Článek se mi jeví jako ryzí propaganda! Společnost zjevně rozeštvává. Děkuji předem za rychlé a řádně vyřízení stížnosti.

S pozdravem
váš posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracoval ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Ředitel zpravodajství Ondřej Suchan ve svém vyjádření fundovaně uvádí skutečnosti na pravou míru a radní Českého rozhlasu se s obsahem ztotožňují.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkujeme za vaši reakci na komentář Jiřího Peheho, publikovaný 8. září na webu iRozhlas a odvysílaný dříve na vlnách Českého rozhlasu Plus (https://www.irozhlas.cz/komentare/josef-stredula-demonstrace-odbory-prezidentske-volby-2023-komentar-pehe_2209081530_ara).
Komentář neobsahuje nic hanlivého ani dehonestujícího. Obrat oddělit “zrno od plev” patří v češtině k běžným řečnickým obratům, který symbolizuje snahu identifikovat dvě různé skupiny obyvatel, které Jiří Pehe ve svém textu detailně popisuje. V tomto případě tu část demonstrujících, které chce Josef Středula oslovit.

Demonstrace svolaná odbory přiláká zřejmě mnohem více lidí než ta z 3. září nebo ta, kterou její organizátoři plánují svolat na 28. září. Jádro odborářské demonstrace budou tvořit lidé, kteří sice nesouhlasí s vládní politikou, ale nepožadují změnu české politiky vůči Rusku nebo nežádají, aby Česká republika vystoupila ze Severoatlantické aliance a Evropské unie. Zároveň je téměř jisté, že se antisystémové síly pokusí odborářské demonstrace využít k dalšímu zviditelnění.

Středula a další odboroví předáci tak budou čelit nelehkému úkolu oddělit zrno od plev. Pokud se jim to nepodaří, mohou se proti své vůli podílet na destabilizaci demokratického systému u nás.

Na naší stanici a následně i webu zveřejňujeme každý den širokou škálu komentářů, odrážející pestrou paletu názorových skupin uvnitř české společnosti. Naším jediným měřítkem je kvalita, úcta k faktům a jejich nepřekrucování či nevytrhávání z kontextu.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio