Stížnost posluchače ohledně komentáře Apoleny Rychlíkové ze dne 31. 5. 2019 (červenec 2019)

31. červenec 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 7. 2019.

Text stížnosti

Vážená rado,
můj podnět, nebo několik podnětů se týká textu, zveřejněného na webu ČRo Plus, viz zde odkaz: https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-sasa-hunac-vondra-a-jeho-krasny-stary-svet-7954888 Chtěl jsem se v této souvislosti zeptat:
1. Je naplněním veřejnoprávního zájmu, pokud se příspěvky na médiích ČRo strefují do fyzické vizáže politiků (Huňáč Vondra)?
2. Text podsouvá Vondrovi jakousi podporu "klerofašismu", "antisemitismu", totalitarismu, Orbán je zde označen za "postfašistu" atd. To podle některých může vzbuzovat nenávist k pravicovým politikům obecně. Je to podle názoru rady v souladu s veřejnoprávním posláním ČRo?
3. Autorka textu Apolena Rychlíková působí na radikálně levicovém serveru A2larm. Je veřejnoprávním zájmem, aby Český rozhlas dával prostor autorům z okrajů politického spektra? Je to v pořádku?
4. A pokud ano, proč ČRo oslovuje autory výhradně z řad krajní levice nebo dává prostor pro krajně levicové myšlenky (viz zde odkaz https://wave.rozhlas.cz/naivitu-si-nemuzeme-dovolit-z-kapitalismu-nejde-utect-potrebujeme-futurismus-7955806). Neměli by v rámci vyváženosti dostat na stanicích či webech ČRo prostor i autoři z neonacistických, krajně pravicových atd. médií?
Děkuji za vyjádření
S pozdravem váš posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za pečlivý poslech vysílání a za Váš podnět, vyjádřený formou stížnosti.

Předali jsme jej vedení ČRo k vyjádření, které si k tomuto dopisu dovoluji přiložit.

Rada Českého rozhlasu stanovisku vedení ČRo rozumí, ale přesto si k tomuto druhu publicistiky ve veřejnoprávním vysílání zadala odbornou analýzu, která nám nepochybně pomůže se k tématu souhrnně vyjádřit a náš názor přetavit buď v doporučení či příslušné usnesení.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme Vám za připomínku k vysílání Českého rozhlasu Plus, konkrétně k pořadu Názory a argumenty a k příspěvkům Apoleny Rychlíkové.

V pořadu Názory a argumenty, jak z jeho názvu vyplývá, zařazujeme autory různých názorů a různých politických pohledů. Pokud jsou názory prezentovány kultivovaně a věcně, dodržujeme pravidlo stanovené Zákonem o Českém rozhlase, že přinášíme všechny relevantní názorové směry, které jsou v českém veřejném prostoru. Naše externí autorka Apolena Rychlíková splňuje tyto požadavky, jakkoli některé její názory mohou být vyhraněné. Jsou ale vyvažovány jinými pohledy jiných externích autorů. Její komentář byl pouze jeden z mnoha, které reagovaly na výsledky voleb do Evropského parlamentu a názory zvolených kandidátů. 

Ve vysílání pořadu se ale samozřejmě nesmějí objevit nepravdy, názory xenofobní, rasistické, pomlouvačné, vyzývající k násilí, protože ty jsou v rozporu s právním řádem České republiky a rovněž odporují Kodexu Českého rozhlasu, který v Preambuli říká, kromě jiného Český rozhlas podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství, zvláště se vyvaruje kulturní, sexuální, náboženské, rasové či politické diskriminace a společenské segregace.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio