Stížnost posluchače ohledně hudby na stanici ČRo Radiožurnál (srpen 2021)

25. srpen 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 8. 2021.

Text stížnosti

Dobrý den,

jsem denodenním posluchačem Radiožurnálu a tak neušlo mé pozornosti, že denně, opravdu denně, nám hrají Tomáše Kluse. Jsou nám hrány neustále 3 - 4 písničky z jeho staré tvorby (nová se nedá poslouchat a dramaturg to zřejmě ví) a tak mne napadá proč taková pozornost je věnována Tomáši Klusovi. Snad proto aby jeho klesající popularita neupadla plně. Opačný extrém, třeba Czákovou jsem naposledy slyšel snad před x lety, když zpívala Tornero. Zkuste si nechat předložit počet přehrávek Kluse a zkuste zvážit, zda to odpovídá jeho popularitě a zda nedochází podprahově ke zvyšování popularity aktivisty Kluse

S přáním hezkého dne

Váš posluchač

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět, který v oblasti hudební produkce Českého rozhlasu není ojedinělý. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení České rozhlasu, vypracoval ho šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan. Jeho stanovisko najdete jako přílohu naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje, považujeme ho za vyčerpávající.

Věříme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkuji za reakci na vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu. Výběr písní na celoplošné stanici s počtem 900 000 posluchačů denně není rozmarem hudebního dramaturga. A ani se neřídí politickými aktivitami jednotlivých interpretů. Základem jsou dlouhodobé posluchačské preference vycházející z pravidelných sociologický průzkumů mezi posluchači (2x ročně).

Aktuálně  je v rotacích Radiožurnálu celkem 6 písní Tomáše Kluse. Jedná se o starší osvědčené hity, které vycházejí v průzkumech pozitivně, proto  je hrajeme. 

Nejnovější písní hranou Radiožurnálem je píseň A pak z roku 2017, která byla asi rok odstavena pro vykázanou ohranost.  Po  „odpočinku“ se do rotací na základě průzkumu opět vrátila. Je možné, že se písně Tomáše Kluse objeví ve vysílání denně, ale děje se  tak v různých časových pásmech a děje se tak adekvátně tomu, jak si  písně stojí v průzkumech v oblibě a ohranosti. V rotacích Radiožurnálu  je mnoho dalších interpretů v obdobné, ba někdy i ještě v intenzívnější rotaci, protože to výsledky posluchačských  průzkumů potvrzují.

S pozdravem

Ondřej Suchan
šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio