Stížnost posluchače ohledně fotografie u komentáře z 10. 8. 2020 na webu iRozhlas.cz (září 2020)

30. září 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 9. 2020.

Text stížnosti

Vážená rado,

u komentáře k článku : https://www.irozhlas.cz/komentare/nemecko-socialni-demokracie-politika-komentar-cssd_2008101227_gak je uveřejněna fotka Michala Haška, ale v doprovodném textu k fotce je uvedeno: Ekonom Thil Sarrazin už v německé SPD působit nebude. | Foto: Michal Šula | Zdroj: MAFRA / Profimedia. Může se jednat o omyl, dost zásadní, nebo politickou provokaci. Proto vás žádám o prošetření a nápravu této věci. S patřičnou veřejnou omluvou ČSSD i Michalu Haškovi.

Děkuji za pochopení.
Hezký den

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. Rada Českého rozhlasu požádala o reakci jeho vedení. Vypracoval ji ředitel Zpravodajství Jan Pokorný. Vyplývá z ní, že Český rozhlas se zachoval přesně podle znění kodexu Českého rozhlasu. Ve článku 2 v odstavci 10 se uvádí, že „Český rozhlas i bez předchozího upozornění opraví podstatné chyby nebo nepřesnosti, kterých by se ve vysílání dopustil. Musí tak učinit neprodleně, jakmile je zjistí, je-li to možné ještě v příslušném vydání pořadu či bezprostředně po jeho skončení anebo v prvním příštím vydání pořadu.“

Ředitel Jan Pokorný pochybení uznal a omluvil se za něj. Rada Českého rozhlasu neshledává tento omyl za natolik zásadní, aby přijímala usnesení hovořící o porušení zákona či kodexu Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

stalo se to, že omylem se pod ilustrační fotografii volebního manažera ČSSD Michala Haška dostal popisek, který tam nepatřil. Michal Hašek nás na to upozornil a po právu žádal nápravu. K ní došlo neprodleně, takže v pondělí 10. 8. v 19:00 bylo pochybení napraveno.

Jako ředitel Zpravodajství jsem Michalu Haškovi věc vysvětlil a za nedopatření se omluvil, načež mi v krátké textové zprávě poděkoval za vysvětlení a popřál dobrý večer. Tím jsem považoval a stále považuji věc za uzavřenou.

Rozhodně se nejednalo o politickou provokaci, jak se domnívá pan posluchač.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio