Stížnost posluchače ohledně článku na webu iRozhlas.cz (květen 2022)

25. květen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2022.

Text stížnosti

Ve zprávě iRozhlasu o demonstraci Milionu chvilek 31. 3. 2022 před prezidentskou kanceláří jsou dvě chyby:

V samotném úvodu postrádám uvedení organizátora Milion chvilek. Až následně se posluchač dozví, že nešlo o náhodné srocení občanů. Odpovídá to „veřejnému  zájmu“?

Určitě demonstrantům „nevadí“ milost prvního občana státu, udělenou zločinci. Oni toto rozhodnutí tvrdě kritizují. Nejde o společenskou hru „vadí-nevadí“, jde o jasně formulovanou, výsostně politickou akci. A slovník media veřejné služby by měl dané situaci odpovídat. (Viz Kodex ČRo). Proč tento pouliční, emoční vokabulář?

A třetí dotaz: na jakém základě či podle jaké právní úpravy byl zřízen a funguje „server Irozhlas. Pro jaký okruh posluchačů?

S díky za reakci

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

radní Českého rozhlasu děkují za zaslaný podnět. Detailně jsme se s jeho obsahem seznámili a ztotožňujeme se s vyjádřením vedení Českého rozhlasu, které k naší odpovědi připojujeme.

Server www.irozhlas.cz skutečně na začátku zprávy uvedl, že organizátorem akce je Milion chvilek pro demokracii. Použití slovesa „vadí“ obsah zprávy nikterak nezkresluje.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

1) Zmiňovaná zpráva je přebraná z placeného agenturního zpravodajství ČTK. Text je strukturovaný stejně a odpovídá zásadám zpravodajského postupu. Zmínka o pořadatelství akce je hned ve druhém odstavci textu: „Akci na Hradčanském náměstí uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.“

2) Použití slova „vadí“ v titulku: Před Pražským hradem demonstrovaly desítky lidí. Vadí jim milost, kterou uložil prezident Zeman je v souladu s editorským rozhodnutím a význam dané zprávy nezesiluje ani nezeslabuje.

3) Server iROZHLAS.cz byl zřízen v souladu se zákonem Zákon č. 484/1991 Sb. (Zákonem o Českém rozhlase), konkrétně:
§3
(1) Český rozhlas naplňuje veřejnou službu v oblasti rozhlasového vysílání zejména tím, že
c) provozuje zemské digitální rozhlasové vysílání šířením 3 celoplošných rozhlasových programů, uvedených v písmenu a), prostřednictvím multiplexu veřejné služby1a); kromě těchto rozhlasových programů má Český rozhlas právo šířit prostřednictvím multiplexu veřejné služby další rozhlasové programy, další multimediální obsah a doplňkové služby; rozhlasové programy, další multimediální obsah a doplňkové služby šířené prostřednictvím multiplexu veřejné služby může Český rozhlas digitálně šířit rovněž prostřednictvím jiných sítí elektronických komunikací,

i) vyvíjí činnost v oblastech nových vysílacích technologií a služeb.

(5) Rozhlasové programy, pořady a jejich části, multimediální obsah a doplňkové služby může Český rozhlas digitálně šířit rovněž prostřednictvím jiných sítí a služeb elektronických komunikací.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio