Stížnost posluchače ohledně článku J. Grima na webu iRozhlas.cz z 21. 3. 2023 (duben 2023)

26. duben 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 4. 2023.

Stížnost posluchače

Vážená rado, vážený řediteli,

Jsem zděšen „výtvory“ pana Grima a další kolegyně…

Pan Grim,  je velmi tendenční ,jak píše o Itálii. Je jisté, že mnoho lidí přestane rozhlas poslouchat a jeho ubohé nesmysly číst…

Proč nechá zaznít hlasy jen z jedné strany a tendenčně se naváží do jedné strany.  Jeho článek je v rozporu ze zákonem 484/1991 o Rozhlase ,paragraf 2, čl 2a, cituji „Hlavními úkoly veřejné služby rozhlasového vysílání jsou zejména  poskytování objektivních ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací“… dále pak 2c…pořady ,aby odrážely rozmanitost názorů apolitických, náboženských,filosofických…

Je to cesta do pekel !!! Nechte zaznít i jiné hlasy, nebo ČESKÝ ROZHLAS již není veřejnoprávní medium? Pan redaktor je  placen EU, respektive  od „Jsme fér“ či jiné LGBT odnože  nebo  jej sponzoruje exhejtman Hřib či obecně pirátská strana??? Jedna Vaše kolegyně , která psala ve stejném duchu o italské premiérce neumí ani odepsat.. Je to  velmi smutné a  tristní..

Očekávám jasný signál a to i zásadní omluvu a sdělení o důsledcích počínání pan redaktora a to do 6.4.2023.

Pokud pan redaktor ,je zásobován  informacemi ze servrů z Anglie, či Politicem, bylo by nutné mu dát za domácí  úkol sledovat více medií od Figara, Al jazeery, Gazety Vyborczy, Doreczi, Frankfurter allgemeine zeitung. Možná , že i u nás by se něco mohl naučit něco od paní Daniely Drtinové z DVTV, Daniela Stacha z ČT, Matyáše Zrna z Primy, ale taktéž novináře ze  slovenského Týždnu a Postoje  Štefana Hriba a  Lukáše  Krivošíka.

Pokud nechcete, aby rozhlas neskončil , je také nutné vidět, kde vaší redaktoři studovali. Je jasný signál , že od roku 2013 je velká krize v mediích…. Je  třeba se zamyslet, proč již 10 let nebyl natočen film , kde v hlavních rolích byl novinář..

Není toto manipulace: „Je to jasný krok zpátky, politicky a sociálně, a snažím se vcítit do situace těch rodičů, kteří se domnívali, že…..

Stačí číst, články  na rozhlasovém webu , tak zjistíte, jaká špína je italská premiérka. Po častých atacích na Polsko, jetu nový obětní beránek. Pane řediteli, zajeďte do Havířova prosím, aby jste vnímal nejen Prahu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/italie-homosexualni-pary-rodicovska-prava-meloniova-schleinova_2303210620_jgr

https://www.youtube.com/watch?v=t3BXIvOJHcM

Jsem zvědav, zda alespoň dostanu nějakou odpověď..

Hezké dny a mnoho chuťi vidět věci z více stran…


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. Radní Českého rozhlasu se s obsahem předmětného příspěvku seznámili, o vyjádření jsme požádali i vedení Českého rozhlasu. Poskytli ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan a šéfredaktor serveru www.irozhlas.cz Martin Samek a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Podobně jako výše uvedení pánové nevidíme v práci redakce serveru žádná pochybení, co se týkají například objektivity a vyváženosti. Prostor dostávají jak postoje současné italské premiérky, tak i jejích názorových oponentů.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Ve stížnosti adresované Radě ČRo pisatel uvádí, že je článek redaktora Jakuba Grima z 21. března 2023 „Oponentka potratů vs. žena z duhové rodiny. Itálie si zvyká na spory premiérky Meloniové a šéfky opozice“ v rozporu se zákonem 484/1991 o Rozhlase, konktrétně zmiňuje „… paragraf 2, čl 2a, cituji „Hlavními úkoly veřejné služby rozhlasového vysílání jsou zejména  poskytování objektivních ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací“… dále pak 2c…pořady, aby odrážely rozmanitost názorů apolitických, náboženských,filosofických…“.

Stížnost jsme řádně prostudovali a vyhodnotili ji jako neopodstatněnou.

  1. Zásadně nesouhlasíme s tím, že by v textu byly použity hlasy jen jedné strany a článek byl tendenční. Jakub Grim se problematice italské politiky věnuje dlouhodobě (viz. odkazy na články níže) a sleduje relevantní zahraniční média. Kromě toho mluví i s odborníky, jejichž erudici nelze zpochybňovat – např. PhDr. Martin Mejstřík z IMS FSV UK, který je fundovaným expertem na Itálii a politický populismus. Součástí textu jsou navíc i přímé citace účastníků politického dění v Itálii (Giuseppe Sala, starosta Milána,  Elly Schleinová, vůdkyně opoziční Demokratické strany).

  2. Při informování o zahraničních událostech se iROZHLAS.cz snaží nahlédnout za prosté agenturní zpravodajství, využívá zahraniční zpravodaje ČRo, monitoruje významná zahraniční média a snaží se oslovovat odborníky nejen české, ale taky zahraniční.

  3. Na dotaz pisatele „Není toto manipulace: „Je to jasný krok zpátky, politicky a sociálně, a snažím se vcítit do situace těch rodičů, kteří se domnívali, že…..“ odpovídáme, že jde o část citátu milánského starosty Giuseppe Saly.

  4. Ze stížnosti přímo neplyne, na co si její pisatel stěžuje, a je zčásti nesrozumitelná. Spojování redaktora s „placením z EU“, „Jsme fér či jiné LGBT odnože“ nebo  „sponzorování exhejtmanem Hřibem či obecně pirátskou stranou“ je zcela nepřípustné a ohrazujeme se proti tomu.

  5. Reagovat na další subjektivní hodnocení pisatele, které stížnost obsahuje, nám nepřísluší.

  6. Kromě Rady ČRo adresoval pisatel stížnost 23. 3. 2023 i přímo autorovi textu Jakubovi Grimovi (prostřednictvím e-mailu). E-mail také obsahoval nařčení z úplatnosti a invektivu „Rychle do pekel soudruhu!!!“.

  7. Na závěr už jen drobná poznámka – pan generální ředitel ČRo René Zavoral je rodák z Havířova a situaci v dané lokalitě velmi dobře zná.

Přikládáme texty věnované politické situaci v Itálii na iROZHLAS.cz:

                                                                                             

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Martin Samek
šéfredaktor iRozhlas

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio