Stížnost posluchače ohledně časové návaznosti pořadů na ČRo Plus (leden 2022)

26. leden 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 1. 2022.

Text stížnosti

Dobrý den, úplně se stydím za technické pracovníky "Č.R. PLUS", kteří mají na starost časovou návaznost pořadů a vstupů. Každý večer poslouchám tuto oblíbenou stanici. a snad každý večer se stane, že třeba 4 minuty před časovým znamením, pustí (ze záznamu!!!) povídání o nějaké zajímavé osobnosti z minulosti a to náhle skončí třeba tak: "a protože provedl to a to tak byl" (a konec) - časové znamení a zprávy. Nedozvím se co mne zajímalo a hlavně je to ostuda rozhlasového řemesla, v dnešní době digitálních technologií, kdy určitě mají před sebou drahé speciální PC vybavení. Je to ostuda a děje se to na této stanici stále. V minulém režimu, byl obsah hrozný ale časové rozvržení na vteřiny přesné i s tím technickým vybavením, které bylo. Vím, že moje stížnost je celkem nepodstatná, ale nechápu, jak může někdo odvádět takovou práci, obzvlášť, když jí sledují miliony posluchačů. Rozčiluje mne to tak dlouho a nic se nemění, že jsem se musel svěřit (nejsem grafoman). Děkuji za přečtení

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš zajímavý podnět. O vyjádření, proč Vámi kritizovaná situace nastává, jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho tehdejší ředitel Zpravodajství Jan Pokorný. Znění najdete v příloze našeho vyjádření.

Vysvětlení ředitele Pokorného Rada Českého rozhlasu radní považují za dostatečně vysvětlující. Oceňujeme i příslib, že Český rozhlas udělá vše pro to, aby se Vámi popsaný problém již neopakoval.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

pan posluchač má pravdu, občas se ve vysílání Plusu objeví to, co ve stížnosti popisuje. Není to ale lajdáctvím zvukařů nebo dalších pracovníků, kteří odbavují vysílání, ani za to nemůže technika.

Problém je v tom, že od 17:30 hod. přebírá ČRo Plus zprávy Radiožurnálu s tím, že většinu večerního programu vysílá ze záznamu. Tako kombinace sice na jedné straně šetří pracovní sílu, na druhé straně s sebou nese riziko technických problémů v tom, že pokud zprávy na Radiožurnálu o pár vteřin překročí stanovenou stopáž, třeba proto, že nastala na silnicích mimořádná situace, může se dostat Plus do problémů, které musí za pochodu řešit. Ne vždy je v silách zvukaře rychle předtočený blok „za chodu“ upravit tak, aby skončil před začátkem časového signálu.

Není to každý den, ale tento fakt nás mrzí a snažíme se, aby vysílání bylo nejenom obsahově, ale i formálně na vysoké úrovni. Věřím, že vbrzku se nám problém podaří vyřešit.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio